Fazolová polévka s celerem
Fotografie: Martina Matičková

Výživná polévka z fazolí a s pečeným celerem

Luštěniny bychom měli mít na talíři alespoň 2 krát týdně a právě polévky jsou ideálním způsobem, jak je do jídelníčku zařadit. Fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a celé řady vitamínů a minerálů. Nejvíce je zastoupen vápník, fosfor, železo, draslík a vitamíny skupiny B. Fazole dodávají jakékoli polévce sytost, výživnost a zdraví prospěšné látky. Polévku z bílých fazolí jsem dochutila pečeným celerem, který nejen polévku chuťově zvýrazní, ale ještě doplní cenné živiny. Celer má antibakteriální účinky díky vysokému obsahu silic a éterických olejů. Pomáhá také snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Doplňuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

SUROVINY :

Fazole bílé sterilované    240 g
Celer bulva 300 g
Brambory 250 g
Olej olivový   30 g
Cibule 100 g
Česnek 10g
Vývar zeleninový 500 g
Koriandr čerstvý 10 g
Sůl 1 g
Pepř 1 g

POSTUP:

Oloupaný celer pokrájíme na větší kousky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme polovinou oleje. Dáme péct do trouby při 200 ° C na cca 20 minut. Mezitím si oloupeme cibuli a brambory, které pokrájíme na kousky. Na zbylém oleji v hrnci orestujeme cibuli a po několika minutách přidáme pokrájený česnek a brambory. Přidáme i pečený celer a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor cca 20 minut. Na závěr přidáme propláchnuté fazole a rozmixujeme na hladký krém. Polévku osolíme, opepříme a ozdobíme čerstvým koriandrem.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 

polévka
energetická hodnota (kcal] kcal    77  1 108  max 100  kcal/100 g
bílkoviny  g   2,3  33,1 -
sacharidy g   10 145 -
  z toho cukry g   0,8 11,1 -
tuky g    2,2 31,8 -
    z toho      -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g   0,3 4,4  ≤ 1.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g   0 0 ≤ 0.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g    2,3 33  
sodík mg    0,057 0,823  ≤ 340 mg/100 g
přidaný cukr g   0  0  ≤ 2,5g/100g