Zeleninové saláty v létě skvěle osvěží a dodají tělu potřebné tekutiny a vitamíny. Vyzkoušejte tentokrát houbový salát s netradiční zálivkou s umeoctem, který má výraznou slano-kyselou chuť a léčivé účinky při žaludečních potížích.
Slano-kyselý umeocet
Umeocet je ideálním pomocníkem v kuchyni, protože dodá pokrmu kyselost i slanost v jednom. Je tak výborný do salátových zálivek, na ochucení omáček, polévek či při výrobě kvašené zeleniny. Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci tradičních japonských švestiček umeboshi. Nejedná se o klasický ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet pomáhá při trávicích potížích, nevolnostech, pálení žáhy a po konzumaci těžko stavitelných a tučných jídel. Umeocet je velmi slaný, obsahuje až 25 % soli, proto není již třeba pokrmy dosolovat a nepřehánět to s jeho množstvím.
Suroviny
salát ledový Iceberg Letuce |
100 g |
mrkev |
200 g |
červená paprika syrová |
200 g |
okurka |
200 g |
houby |
400 g |
sezamový olej |
20 g |
sójová omáčka tamari |
15 g |
umeocet |
15 g |
citrónová šťáva |
30 g |
česnek mletý |
5 g |
slunečnicová semínka |
20 g |
Postup
Nejdříve si připravíme základ zálivky - smícháme sójovou omáčku, umeocet, citrónovou šťávu a lžíci vody. Houby pokrájíme na plátky a na rozpáleném oleji je orestujeme a přidáme polovinu zálivky a lžičku sušeného česneku a důkladně promícháme. Houby dáme stranou vychladnout a mezitím si pokrájíme papriku na proužky, mrkev nastrouháme nahrubo a okurku na tenké plátky. Na dno větší misky dáme natrhaný salát a navrch rozložíme mrkev, papriku, okurky a houby. Posypeme na sucho opraženými semínky a zalijeme zbytkem zálivky.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (míchané saláty).
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
4 porce |
energetická hodnota (kcal] |
kcal |
136 |
48,2 |
545,2 |
max 150 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
6 |
2,1 |
24,1 |
- |
sacharidy |
g |
11,1 |
3,9 |
44,2 |
- |
z toho cukry |
g |
6,2 |
2,1 |
24,6 |
- |
tuky |
g |
8,1 |
2,8 |
32,5 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) |
g |
1 |
0,3 |
3,9 |
≤ 2,6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0.1 g/100 g |
vláknina |
g |
6 |
2,1 |
23,9 |
≤ 1.4 g/100 g |
sůl |
g |
1,6 |
0,5 |
6,4 |
≤ 0,625 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 8 g/100 g |