Recepty 10. 8. 2017 | Mgr. Zuzana Douchová

Recept: Houbový salát s ume octem

Zeleninové saláty v létě skvěle osvěží a dodají tělu potřebné tekutiny a vitamíny. Vyzkoušejte tentokrát houbový salát s netradiční zálivkou s umeoctem, který má výraznou slano-kyselou chuť a léčivé účinky při žaludečních potížích.

Fotografie: Martina Matičková

Slano-kyselý umeocet

Umeocet je ideálním pomocníkem v kuchyni, protože dodá pokrmu kyselost i slanost v jednom. Je tak výborný do salátových zálivek, na ochucení omáček, polévek či při výrobě kvašené zeleniny. Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci tradičních japonských švestiček umeboshi. Nejedná se o klasický ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet pomáhá při trávicích potížích, nevolnostech, pálení žáhy a po konzumaci těžko stavitelných a tučných jídel. Umeocet je velmi slaný, obsahuje až 25 % soli, proto není již třeba pokrmy dosolovat a nepřehánět to s jeho množstvím.

Suroviny

salát ledový Iceberg Letuce   100 g
mrkev 200 g
červená paprika syrová 200 g
okurka 200 g
houby 400 g
sezamový olej 20 g
sójová omáčka tamari 15 g
umeocet 15 g
citrónová šťáva 30 g
česnek mletý 5 g
slunečnicová semínka 20 g

Postup

Nejdříve si připravíme základ zálivky - smícháme sójovou omáčku, umeocet, citrónovou šťávu a lžíci vody. Houby pokrájíme na plátky a na rozpáleném oleji je orestujeme a přidáme polovinu zálivky a lžičku sušeného česneku a důkladně promícháme. Houby dáme stranou vychladnout a mezitím si pokrájíme papriku na proužky, mrkev nastrouháme nahrubo a okurku na tenké plátky. Na dno větší misky dáme natrhaný salát a navrch rozložíme mrkev, papriku, okurky a houby. Posypeme na sucho opraženými semínky a zalijeme zbytkem zálivky. 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (míchané saláty).

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal] kcal 136 48,2 545,2 max 150 kcal/porci
bílkoviny g 6 2,1 24,1 -
sacharidy g 11,1 3,9 44,2 -
z toho cukry g 6,2 2,1 24,6 -
tuky g 8,1 2,8 32,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 0,3 3,9 ≤ 2,6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g
vláknina g 6 2,1 23,9 ≤ 1.4 g/100 g
sůl g 1,6 0,5 6,4 ≤ 0,625 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 8 g/100 g


Mohlo by vás také zajímat: