Fotografie: Tomáš Martínez |
Cizrna je luštěnina, která tvarem připomíná hrách, chutí lískový ořech a má řadu léčivých účinků
Díky optimálnímu poměru živin a nízké energetické hodnotě je velmi vhodná i při hubnutí. Je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a zdraví prospěšných tuků. Také obsahuje vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík, vápník a zinek. Pomáhá tak snižovat cholesterol, podporuje imunitu, nervovou soustavu, trávení a působí preventivně na kardiovaskulární onemocnění.
Jak cizrnu připravit
Cizrnu zalijte vodou a nechte ji alespoň přes noc namáčet. Poté vodu slijte a v nové vařte 30-60 minut (dle doby namáčení) do změknutí. Můžete si však ušetřit čas a zakoupit cizrnu v plechovce, jen důkladně opláchněte od nálevu.
Cizrnové zobání různých příchutí
Tuhle večerní svačinku k televizi či vínu připravuji nejčastěji s příchutí uzené papriky. Stačí jen lehce pokapat olejem a ochutit uzenou paprikou, solí a pepřem. Někdy také místo soli používám kvalitní sójovou omáčku. Můžete však přidat i sušený česnek, provensálské koření či rozmarýn. Kdo má rád trochu pálivější chutě, může přidat chilli nebo pálivou papriku. Doplňuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Cizrna sterilovaná, nebo vařená | 240 g |
Olej olivový | 20 g |
Paprika uzená | 10 g |
Sůl | 1 g |
Pepř | 1 g |
POSTUP:
Cizrnu (uvařenou, nebo z plechovky) opláchneme a pořádně osušíme. Zakápneme olivovým olejem a promícháme s kořením, aby se každá kulička obalila. Chvíli marinujeme a pak dáme na plech vyloženým pečícím papírem do trouby na 180 °C na cca 30 minut.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
54 g |
5 porcí |
svačinka | |||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 99 | 181 | 494 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4 | 6,7 | 18,2 | - |
sacharidy | g | 8 | 15,6 | 42,5 | - |
z toho cukry | g | 1 | 0,9 | 2,5 | - |
tuky | g | 5 | 9,5 | 25,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 1,3 | 3,5 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 3 | 6,4 | 17,4 | |
sodík | mg | 0 | 0,36 | 0,98 | ≤ 400 mg/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |