Naše cizrnovo-zeleninové placky jsou bezlepkové, plné bílkovin a vlákniny. Skvěle chutnají s mátovým jogurtovým dipem a hodí se jako pikantní předkrm nebo lehká večeře.
Cizrnovo zeleninové placky
Recept na cizrnové placky je rychlý a velmi jednoduchý. Jen nakrájíte zeleninu, zasypete kořením a cizrnovou moukou a pak orestujete na trošce oleje na pánvi nebo pečete v troubě. Na tyto placky můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Já nejraději používám červenou cibuli, papriku a květák. Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat i chilli papričku. Cizrnová mouka obsahuje vyšší podíl bílkovin oproti běžné pšeničné mouce a také vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, draslík a vápník. Působí blahodárně na naši nervovou soustavu, imunitu a trávení. Cizrnová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu. Používat jí můžete na zahuštění omáček, polévek, na pečení sladkých i slaných pokrmů.
Suroviny
paprika červená syrová |
150 g |
cibule červená |
100 g |
květák syrový |
150 g |
koriandr čerstvý |
10 g |
cizrnová mouka |
100 g |
sůl stolní |
5 g |
pepř mletý |
2 g |
kmín římský mletý |
8 g |
koření garam masala |
10 g |
jogurt bílý |
200 g |
citronová šťáva syrová |
20 g |
olej řepkový |
30 g |
Postup
Syrovou zeleninu pokrájíme na tenké nudličky, koriandr nasekáme a dáme do mísy. Posypeme solí, polovinou římského kmínu, garam masalou, pepřem a rukama promačkáme, aby zelenina pustila trochu vody. Pak přisypeme cizrnovou mouku a opět důkladně rukama promícháme, aby se mouka spojila se zeleninou. Uděláme z těsta placky a na rozpáleném oleji pečeme z obou stran do zlatova. Mátu rozmixujeme se lžičkou jogurtu do hladka a pak smícháme se zbytkem jogurtu, přidáme zbytek římského kmínu a citronovou šťávu.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehké jídlo).
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
2 porce |
energetická hodnota (kcal] |
kcal |
497 |
127 |
993,6 |
max 550 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
21 |
5,4 |
42,2 |
- |
sacharidy |
g |
50 |
12,8 |
100,5 |
- |
z toho cukry |
g |
17 |
4,3 |
33,9 |
- |
tuky |
g |
24 |
6,2 |
48,7 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) |
g |
3 |
0,87 |
6,8 |
≤ 2,0 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0.15 g/100 g |
vláknina |
g |
11 |
2,8 |
22,7 |
≤ 1.4 g/100 g |
sůl |
g |
2,28 |
0,733 |
5,75 |
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 3 g/100 g |