Švestkovo pistáciový koláč
Fotografie: Tomáš Martínez

Pistácie pro zdraví mozku a srdce

Pistáciové ořechy mají vysoký obsah minerálů (především železa, vápníku, draslíku a hořčíku), bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Jsou také zdrojem vitamínu E, B a betakarotenu. Prospívají tak našemu nervovému, cévnímu i imunitnímu systému. Ideální je konzumace nepražených a nesolených pistácií, které díky své barvě obohatí různé dezerty nebo zmrzlinu.

Pistáciový koláč

Pistácie jsem použila nejen na drobenku společně s namletými ovesnými vločkami, špaldovou moukou a medem, ale i do těsta, aby bylo chutnější a zčásti tak nahradily tuk. Do těsta jsem použila pro zvláčnění ještě podmáslí, které lze nahradit kefírem či jogurtem. Nejvíce mi chutnají pistácie právě v kombinaci se švestkami, ale můžete použít jakékoli jiné sezónní ovoce.

SUROVINY:

pistácie nepražené, nesolené 100g
ovesné vločky 100g
mouka celozrnná spaldová 150g
olej řepkový 20g
med 130g
kypřící prášek 6g
sůl 1g
vejce 50g
podmáslí 0,5% 150g
citronová šťáva 10g
skořice mletá 5g
švestky 300g

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Ovesné vločky a 30 g pistácií rozmixujeme úplně na hladko a smícháme se špaldovou moukou. Odsypeme si do misky stranou cca 20 g a přidáme 40 g nahrubo nadrcených pistácií a 30 g medu. Lžičkou promícháme a dáme stranou. Do směsi s moukou přidáme polovinu sáčku prášku do pečiva, skořici, špetku soli a dále olej, vejce, podmáslí, citronovou šťávu a důkladně promícháme. Formu na koláč si vyložíme pečícím papírem a švestky odpeckujeme. Do formy vlijeme těsto a poklademe švestkami slupkou dolů. Na závěr posypeme pistáciovou drobenku a ještě zbylými 30 g pistácií vcelku. Pečeme cca 30 min.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje na porci na 100g celkem Kritéria Vím, co jím
46g   22 ks  
energetická hodnota (kcal] kcal 108  232  2370  ≤ 110 kcal / porci 
bílkoviny  g 6,9   70,4 -
sacharidy g 16  33,6  343,5  -
  z toho cukry g  7  14,9 152,1  -
tuky g  4 7,9  81  -
  z toho        
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g  0 1,1  10,9
≤ 1.1 g/100g or ≤ 13 en%
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g / 100 g or ≤ 1.3 en%
vláknina g  2   4  40,7  
sodík mg 0  0,117  1,2 ≤ 400 mg / kcal
přidaný cukr g 5 10,4 106,6 ≤ 20 g / 100 g 

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

Fotografie: Tomáš Martínez