![]() |
| Fotografie: Tomáš Martínez |
Pistácie pro zdraví mozku a srdce
Pistáciové ořechy mají vysoký obsah minerálů (především železa, vápníku, draslíku a hořčíku), bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Jsou také zdrojem vitamínu E, B a betakarotenu. Prospívají tak našemu nervovému, cévnímu i imunitnímu systému. Ideální je konzumace nepražených a nesolených pistácií, které díky své barvě obohatí různé dezerty nebo zmrzlinu.
Pistáciový koláč
Pistácie jsem použila nejen na drobenku společně s namletými ovesnými vločkami, špaldovou moukou a medem, ale i do těsta, aby bylo chutnější a zčásti tak nahradily tuk. Do těsta jsem použila pro zvláčnění ještě podmáslí, které lze nahradit kefírem či jogurtem. Nejvíce mi chutnají pistácie právě v kombinaci se švestkami, ale můžete použít jakékoli jiné sezónní ovoce.
SUROVINY:
| pistácie nepražené, nesolené | 100g |
| ovesné vločky | 100g |
| mouka celozrnná spaldová | 150g |
| olej řepkový | 20g |
| med | 130g |
| kypřící prášek | 6g |
| sůl | 1g |
| vejce | 50g |
| podmáslí 0,5% | 150g |
| citronová šťáva | 10g |
| skořice mletá | 5g |
| švestky | 300g |
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Ovesné vločky a 30 g pistácií rozmixujeme úplně na hladko a smícháme se špaldovou moukou. Odsypeme si do misky stranou cca 20 g a přidáme 40 g nahrubo nadrcených pistácií a 30 g medu. Lžičkou promícháme a dáme stranou. Do směsi s moukou přidáme polovinu sáčku prášku do pečiva, skořici, špetku soli a dále olej, vejce, podmáslí, citronovou šťávu a důkladně promícháme. Formu na koláč si vyložíme pečícím papírem a švestky odpeckujeme. Do formy vlijeme těsto a poklademe švestkami slupkou dolů. Na závěr posypeme pistáciovou drobenku a ještě zbylými 30 g pistácií vcelku. Pečeme cca 30 min.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
| Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
| 46g | 22 ks | ||||
| energetická hodnota (kcal] | kcal | 108 | 232 | 2370 | ≤ 110 kcal / porci |
| bílkoviny | g | 3 | 6,9 | 70,4 | - |
| sacharidy | g | 16 | 33,6 | 343,5 | - |
| z toho cukry | g | 7 | 14,9 | 152,1 | - |
| tuky | g | 4 | 7,9 | 81 | - |
| z toho | - | ||||
| nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 0 | 1,1 | 10,9 | ≤ 1.1 g/100g or ≤ 13 en% |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g / 100 g or ≤ 1.3 en% |
| vláknina | g | 2 | 4 | 40,7 | |
| sodík | mg | 0 | 0,117 | 1,2 | ≤ 400 mg / kcal |
| přidaný cukr | g | 5 | 10,4 | 106,6 | ≤ 20 g / 100 g |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez





