Recepty 20. 11. 2024 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Mrkvový dort s řeckým jogurtem

Hledáte sladkou dobrotu, kterou si dopřejete bez výčitek? Pak vyzkoušejte tento recept na lahodný mrkvový dort! Potěší vaše chuťové pohárky a zároveň splňuje požadavky na nutričně vyvážený moučník. Kombinace šťavnaté mrkve, křupavých lískových ořechů a jemného řeckého jogurtu dodá vašemu dezertu jedinečnou chuť a zdravější rozměr.

Mrkvový dort s řeckým jogurtem
Foto: Marek Žilka

Tento lahodný dezert spojuje chuť a výživové hodnoty několika skvělých surovin. Tou hlavní je mrkev, která dodává nejen nápadnou oranžovou barvu, ale především bohatství vitaminů a minerálních látek. Díky vysokému obsahu karotenů podporuje zdraví očí, posiluje imunitu a přispívá k hydrataci pokožky. Díky mrkvi bude navíc dortík krásně vláčný a příjemně sladký.

Lískové ořechy představují další výživový poklad. Jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a minerály jako hořčík a zinek. Jejich jemná chuť mrkev skvěle doplňuje. Nemáte-li po ruce lískové ořechy, můžete je nahradit ořechy vlašskými nebo mandlemi – výsledek bude stejně lahodný.

Použitím celozrnné mouky a řepkového oleje zvyšujete nutriční hodnotu dortu. Celozrnná mouka přináší vyšší obsah vlákniny a živin, řepkový olej zase prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Dohromady vytvářejí základ, který prospívá trávení a celkovému metabolismu.

Aby dortíku nechyběly potřebné bílkoviny, doplňte ho pořádnou vrstvou jogurtové polevy. Tu připravíte z řeckého jogurtu a dosladíte čekankovým sirupem. Řecký jogurt je bohatý na bílkoviny a pokud zvolíte nízkotučnou variantu, neobsahuje téměř žádný tuk. Čekankový sirup je výjimkou z řad všech možných sirupů, který lze bez obav doporučit. Výjimečný je tím, že jeho základ tvoří inulin. Inulin je druh vlákniny s mnoha prospěšnými účinky, výrazně nepřispívá ke kalorické hodnotě pokrmu a zároveň má přirozeně sladkou chuť.

  • Tento dortík je plný prospěšných živin a můžete si ho s klidem dopřát i jako plnohodnotnou snídani či svačinu.

Ingredience: 

Na těsto:  
mrkev  500 g 
mouka celozrnná špaldová 200 g 
třtinový cukr 80 g 
vejce (4 ks) 200 g 
kefír 130 g 
řepkový olej 40 g 
lískové ořechy 60 g 
kypřicí prášek 10 g 
rozinky 35 g 
skořice mletá 2 g 
Na ozdobení:  
bílý řecký jogurt 0,1 % tuku 420 g 
čekankový sirup 40 g 

Postup

  1. Mrkev nastrouháme najemno.
  2. V míse smícháme mouku, cukr a kypřicí prášek do perníku.
  3. V jiné míse smícháme žloutky, olej a kefír.
  4. Obě směsi smícháme dohromady a přidáme rozinky, nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev.
  5. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta.
  6. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  7. Řecký jogurt ochutíme skořicí a čekankovým sirupem. Vychladlý dortík potřeme řeckým jogurtem a podáváme.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

28 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 97 158 2 714,8 110 kcal/porci
bílkoviny g 3,9 6,4 110,5 -
sacharidy g 10,7 14,4 299,5 -
z toho cukry g 4,9 8 138 -
tuky g 3,7 6,1 104,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,5 0,8 14,4 ≤ 5 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 2,4 3,9 66,8  
sůl g 0,2 0,326 5,596 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snacky, mražené krémy a zmrzlina).



Mohlo by vás také zajímat: