Mrkev dodá dortu nejen krásnou barvu, ale i plno vitaminů a dalších prospěšných látek. Významný je zejména obsah karotenů. Díky mrkvi je navíc dortík krásně vláčný a příjemně sladký.
Mrkvový dort s řeckým jogurtem
Mrkvový dort už se stává klasikou, která však nikdy neomrzí. Tuhle dobrotu nabízí už i řada kaváren a cukráren, ne vždy se však jedná o zdravý a nutričně vyvážený dezert, jak by název napovídal. Mnohdy může energií předčit i klasické zákusky. Proto uděláte nejlépe, pokud si ho připravíte doma. A není to nic složitého.
Ořechy dodají příznivé nenasycené mastné kyseliny, lískové ořechy jsou bohaté především na mononenasycené mastné kyseliny. Skvěle se doplňují s použitým řepkovým olejem, který je bohatý také na polynenasycené mastné kyseliny. Místo lískových ořechů ale můžete použít i ořechy vlašské nebo jiné druhy, které máte zrovna k dispozici. Díky mrkvi, ořechům a celozrnné mouce je tento dort bohatý na vlákninu, jejíž příjem je většinou v českých jídelníčcích nedostatečný.
Aby dortíku nechyběly potřebné bílkoviny, doplňte ho pořádnou vrstvou jogurtové polevy. Tu připravíte z řeckého jogurtu a dosladíte čekankovým sirupem. Řecký jogurt je bohatý na bílkoviny a pokud zvolíte nízkotučnou variantu, neobsahuje téměř žádný tuk. Čekankový sirup je výjimkou z řad všech možných sirupů, který lze bez obav doporučit. Výjimečný je tím, že jeho základ tvoří inulin. Inulin je druh vlákniny s mnoha prospěšnými účinky, výrazně nepřispívá ke kalorické hodnotě pokrmu a zároveň má přirozeně sladkou chuť.
Tento dortík je plný prospěšných živin a můžete si ho s klidem dopřát i jako plnohodnotnou snídani či svačinu.
Suroviny
mrkev | 500 g |
mouka celozrnná špaldova | 200 g |
třtinový cukr | 80 g |
vejce (4ks) | 200 g |
zakysané mléko | 130 g |
řepkový olej | 40 g |
lískové ořechy | 60 g |
kypřící prášek | 10 g |
hrozinky | 35 g |
skořice mletá | 2 g |
Na polevu:
jogurt bílý řecký 0,1% Milko | 420 g |
čekankový sirup | 40 g |
Postup
Mrkev nastrouháme najemno. V míse smícháme mouku, cukr a kypřicí prášek do perníku. V jiné míse smícháme žloutky, olej a kefír. Obě směsi smícháme dohromady a přidáme rozinky, nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut. Necháme vychladnout. Řecký jogurt ochutíme skořicí a čekankovým sirupem. Vychladlý dortík potřeme řeckým jogurtem a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
28 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 97 | 158 | 2 714,8 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,9 | 6,4 | 110,5 | - |
sacharidy | g | 10,7 | 14,4 | 299,5 | - |
z toho cukry | g | 4,9 | 8 | 138 | - |
tuky | g | 3,7 | 6,1 | 104,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,5 | 0,8 | 14,4 | ≤ 5 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
vláknina | g | 2,4 | 3,9 | 66,8 | |
sůl | g | 0,2 | 0,326 | 5,596 | ≤ 1 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snacky, mražené krémy a zmrzlina).