O výživě 18. 10. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Hledáte zdraví a chuť v jednom? Vsaďte na kořenovou zeleninu a vyzkoušejte naše recepty

Kořenová zelenina je opravdovým pokladem podzimu. Ať už jde o brambory, mrkev, řepu, nebo exotické batáty, každá z nich nabízí něco výjimečného – podporu imunity, zdraví kostí, lepší trávení a nekonečné množství chutí. V každém kousku se skrývá síla přírody, která pomáhá našemu tělu zvládat nástrahy podzimního počasí. Připravte si z nich výživná jídla, která zahřejí a dodají energii a vitalitu, kterou v těchto měsících tolik potřebujeme.

Stock photos: Jane Vershinin/Shutterstock.com

Podzim je obdobím, kdy se na našich stolech objevuje bohatá paleta kořenové zeleniny, která nejen obohacuje naše pokrmy svou výraznou chutí, ale přináší i mnoho zdravotních benefitů.

Vyznačují se vysokou nutriční hodnotou díky bohatému obsahu vlákniny, vitamínů a minerálů. Jednou z jejich nejdůležitějších vlastností je vysoký obsah bioaktivních látek, jako jsou polyfenoly, fenoly, flavonoidy a vitamin C. Tyto sloučeniny jsou zodpovědné za antioxidační potenciál. Zjednodušeně řečeno, antioxidanty z kořenové zeleniny jsou jakýmsi „ochráncem“ našeho těla před škodlivými účinky prostředí a stárnutí.

Každý druh kořenové zeleniny má své vlastní charakteristiky a přínosy pro naše tělo. Co v sobě jednotlivé druhy konkrétně skrývají, čím nám mohou být prospěšné a co si z nich připravit v kuchyni? Na to se pojďme společně podívat.

Brambory

žena loupající bramboryBrambory jsou jednou z nejoblíbenějších kořenových zelenin vůbec. Jsou bohaté na vitamín C, draslík a vlákninu. Pomáhají regulovat krevní tlak díky obsahu draslíku a podporují zdraví srdce. Navíc díky vysokému obsahu vitamínu C přispívají k posílení imunity, což se v tomto chladném ročním období hodí více než kdy jindy.

Tipy na recepty z brambor

Batáty

Batáty, neboli sladké brambory, jsou bohaté na vitamín A, který je důležitý pro zdraví očí, imunitní systém a růst buněk. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jako je beta-karoten, chrání buňky před poškozením a pomáhají bojovat proti zánětům. Batáty mají také nízký glykemický index, což znamená, že přispívají k udržení stabilní hladiny cukru v krvi, a jsou skvělým zdrojem vlákniny podporující zdravé trávení.

Tipy na recepty z batátů

Mrkev

Mrkev je známá svým vysokým obsahem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Tento vitamín je klíčový pro zdraví očí, kůže a podporu imunitního systému. Beta-karoten také působí jako antioxidant, což napomáhá ochraně buněk před poškozením volnými radikály.

Tipy na recepty z mrkve

Červená řepa

Řepa je bohatá na antioxidanty a vlákninu. Díky obsahu nitrátů pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat krevní tlak. Řepa také obsahuje železo a vitamín C, což podporuje tvorbu červených krvinek a zlepšuje okysličení organismu. Vysoký obsah aminokyseliny glutamin v červené řepě podporuje produkci žaludečních šťáv, udržuje harmonii střevního traktu a zbavuje ho toxinů, pomáhá při problémech se zácpou.

Tipy na recepty z červené řepy

Petržel

Petržel je známá svou aromatickou chutí a vysokým obsahem vitamínu C, který podporuje imunitní systém a zdraví kůže. Také zlepšuje trávení a má detoxikační účinky díky obsahu antioxidantů a esenciálních olejů, které pomáhají čistit tělo od toxinů. Příznivě snižuje záněty v těla a má močopudné účinky. Petržel je dobrým zdrojem draslíku a obsahuje také karotenová barviva. V petrželové nati pak kromě draslíku najdeme i fosfor, vápník, kyselinu listovou a vitamín C.

Tipy na recepty z petržele

Pastinák

Pastinák je podobný petrželi, ale má jemnější, nasládlou oříškovou chuť. Obsahuje vitamíny C, K a B6, které podporují zdraví imunitního systému, kostí a nervového systému. Vysoký obsah vlákniny přispívá ke zdravému trávení a udržování stabilní hladiny cukru v krvi.

Celer

pečený celer s mrkvíCeler je bohatý na vlákninu a vitamín K, který podporuje zdraví kostí. Má protizánětlivé vlastnosti a je skvělým pomocníkem při regulaci hladiny cholesterolu. Díky vysokému obsahu vody a elektrolytů také přispívá k hydrataci organismu.

Tipy na recepty z celeru

Výživná síla, která vydrží

Podzimní kořenová zelenina není jen výtečnou chuťovou zkušeností, ale také bohatým zdrojem živin pro naše tělo. Jejich pravidelná konzumace může podpořit imunitní systém, zdraví kůže, kostí a celkovou vitalitu. Vyzkoušejte různé druhy kořenové zeleniny ve vaření a nechte se unést jejich lahodnou a zdravou energií podzimu. Kořenová zelenina se dá navíc dlouhodobě dobře skladovat, přičemž výrazně po celou dlouhou dobu od sklizně do pozdního jara neztrácí nic ze svých nutričně cenných látek.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://www.nzip.cz/kategorie/159-sezonni-ovoce-a-zelenina
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9735862/
https://www.healthline.com/nutrition/root-vegetables




Mohlo by vás také zajímat: