O výživě 9. 10. 2024 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Proč si dopřát hrozny, nejen sklenku vína

Sezóna vína je v plném proudu a podle vinařů je teď nejlepší čas si skleničku na zdraví rozhodně dát. Čas sklizně vína je za námi, užili jsme si burčák a následovat bude mladé víno. Proč bychom neměli hroznovým vínem ani hroznovým mokem pohrdat? Třeba proto, že blahodárně působí na naše zdraví a může nám pomoci s mnoha obtížemi. A samozřejmě skvěle chutná.

Stock photos: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Říká se mu elixír života nebo také elixír mládí. A rozhodně ne náhodou. Blahodárné účinky hroznového vína na lidský organismus jsou prověřeny nejen nespočtem generací, ale rovněž moderními vědeckými studiemi. Ty jeho pozitiva jen podtrhují. Ostatně hroznové víno pěstovaly už mnohé starověké civilizace. Víno uctívaly a využívaly jej nejen ke konzumaci, ale také k pití.

O pozitivních účincích mírné konzumace vína (1 sklenka denně pro ženy, 1-2 sklenky denně pro muže) hovoří i dnešní studie. Důležité je mít přitom na paměti, že naopak nadměrná konzumace alkoholu může mít opačný účinek a způsobit vážné zdravotní problémy, včetně poškození jater, zvýšeného rizika rakoviny a dalších nemocí. Pojďme se tedy více soustředit na víno jako ovoce v podobě hroznů.

Hroznové víno pro pevné zdraví

  • Kuličky hroznů ukrývají jednoduché cukry, které tělu dodají okamžitou energii. Tím dokáží zahnat únavu a uchránit nás před tím, abychom sáhli po něčem nezdravém – sladkém.
  • Sladké hrozny zároveň snižují krevní tlak a podporují správnou činnost srdce. Vděčni za to můžeme být především obsaženým flavonoidům, resveratrolu i draslíku.
  • Rovněž jsou prevencí krevních sraženin. Mají blahodárný vliv na cirkulaci krve v těle, zvyšují průtok krve, zabraňují usazování plaků na stěnách cév a jsou prevencí zánětu žil.
  • Díky tomu, že hroznové víno patří mezi antioxidanty, má silné antibakteriální a antivirové účinky. Tudíž nás jeho pravidelná konzumace může ochránit před infekčními nemocemi či nemocemi z nachlazení.
  • Protože podporuje činnost ledvin, pomáhá při detoxikaci organismu. Tělo zbaví toxinů a vyplaví je společně s močí. Navíc nezatěžuje ledviny.
  • A v neposlední řadě pak hroznové víno udržuje zdravý mikrobiom čili zdravou skladbu střevní mikroflóry. To je důležité mimo jiné i pro správně fungující imunitní systém. Právě ve slupce se ukrývá nejvíce zdravé vlákniny (pektinu), což je důležité pro mikrobiom, imunitu i proces trávení.

Resveratrol: Tajná zbraň proti stárnutí

potraviny bohaté na resveratrolJednou z nejdůležitějších látek obsažených v hroznovém víně je resveratrol, silný antioxidant, který pomáhá regenerovat tělo na buněčné úrovni. Resveratrol produkují mnohé rostliny, lze jej nalézt v pistáciích, švestkách, brusinkách, arašídech nebo třeba v černém rybízu či borůvkách. Ovšem červené hroznové víno jej obsahuje nejvíc.

  • Je účinný v boji proti příznakům stárnutí, snižuje riziko srdečních onemocnění, má protizánětlivé účinky, je prevencí obezity a chrání kognitivní funkce u starších lidí.

Léčivé nápoje a vinné tinktury

K léčebným účelům se využívají nejen hrozny samotné, ale také listy, pupeny, semínka i slupky, které zbydou po lisování hroznů. S vínem se připravuje i mnoho léčivých nápojů. K tomuto účelu je však třeba použít pouze kvalitní hroznové víno, jinak nedosáhneme žádoucího účinku. Právě v léčebných extraktech či bylinných vínech navíc víno slouží jako vynikající konzervant. Díky obsažené alkoholické složce léčivé látky rychleji pronikají z žaludku a střevního traktu do krve.

Možností jsou i tinktury, které se vyrábějí z pupenů vinné révy. Jde o velice silný antioxidant, který chrání cévní systém a podporuje celkovou životní vitalitu.

Relaxační koupele ve víně

vinná koupelVinné koupele nejsou výdobytkem moderní doby. Už ve starověkém Řecku se vládci a jejich manželky koupali ve víně. Muži nejspíš jen z rozmaru, ale ženy věřily, že jim víno dodá krásu a věčné mládí. V dnešní době se ví, že vinné koupele posilují krevní oběh, prokrvují pokožku a dodávají jí potřebné minerály. Cenný je v tomto případě zejména odpad při výrobě vína, matolina. Zjemňuje pokožku a má i spoustu dalších blahodárných vlastností.

Hroznové víno v kuchyni

Ač je hroznové víno nejvíce spojováno právě s alkoholickým nápojem, rozhodně nejde o monotónní a nudnou potravinu. Vychutat si jej můžete čerstvé, sušené (v podobě hrozinek) nebo si z něj připravit hroznové želé, šťávu či džus. Víno jako nápoj můžete třeba přidat do omáčky pod maso. Přičemž nejvíce oceníte červené nebo portské víno, případně bílé polosuché nebo suché. Sladké bílé se pak zase skvěle uplatní v dezertech.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
SAMJONOVA, Anastasja, Praktická výroba bylinných tinktur, Fontána, 2007, Olomouc
https://www.mdpi.com/1420-3049/23/7/1684
https://www.mdpi.com/2072-6643/4/7/759




Mohlo by vás také zajímat: