O výživě 27. 9. 2024 | Bc. Lucie KašparováBc. Lucie Kašparová

Pět nesmyslů o hubnutí

Čím míň budu jíst, tím víc zhubnu. Vynechám přílohy a pečivo. Jím zdravě, ale nehubnu... Hubnutí by nemělo být o extrémech ani o rychlých zkratkách. Jaké jsou další mýty, které vám brání dosáhnout trvalých výsledků? Jak se vyhnout zbytečným chybám a přistupovat ke snižování váhy zdravě a efektivně?

Stock photos: Pixel-Shot/Shutterstock.com

1. „Čím míň budu jíst, tím více zhubnu“

Staré známé hladovky skutečně nefungují. Naše tělo i při redukci hmotnosti potřebuje dostatek energie a živin. Osekáním jídelníčku na minimum a celodenním hladověním docílíte pouze toho, že tělo po určité době hubnout přestane a i to málo, co přijmete, bude ukládat, protože tento stav vyhodnotí jako kritický. Vedlejším efektem, dříve nebo později, bude vlčí hlad, při kterém pravděpodobně sníte nadměrné množství kaloricky bohatšího jídla.

2. „Nejím pečivo a přílohy“

žena odmítající pečivoPodobný efekt jako u výše zmíněného. V dobré víře, že ušetříte nějaké kalorie tím, že si dáte k obědu maso pouze se zeleninou, zcela vynecháte jakékoli pečivo, možná na začátku bude mít efekt v podobě rychle zhubnutých pár kilogramů. Z dlouhodobého hlediska je však takovýto způsob redukce nešťastný.

Komplexní sacharidy (tedy přílohy a pečivo) v rozumné míře patří i do redukčního jídelníčku a mají svoji neoddiskutovatelnou roli. Pomáhají předcházet hladu a chutím například na sladké. Než se rozhodnete vařit špagety z cukety (což fakticky tedy nejsou špagety), nahrazovat rýži květákem nebo péct těsto na pizzu z tvarohu, zamyslete se, jak dlouho vydržíte bez komplexních sacharidů.

3. „Jím zdravě a nehubnu“

Máte pocit, že do jídelníčku zařazujete samé zdravé potraviny a redukce hmotnosti se nekoná? Zdravé neznamená nízkokalorické. Mnohé ze zdravých potravin jsou zároveň vysokoenergetické. Jedná se například o ořechy, ořechová másla, oleje, rostlinné sirupy na slazení jako je agávový či datlový a jiné, ovocné džusy a freshe. Přestože mohou být součástí redukčního jídelníčku, mělo by to být v malém množství. Určitě není potřeba sníst půl skelničky ořechového másla ke svačině a dennodenně pít ovocný fresh k snídani, jestliže se snažíte o redukci hmotnosti.

4. „Svačím jen kafe“

Kafe není svačina. Samotná káva je zkrátka nápoj a určitě ne dostatečná svačina, a to jak z pohledu energie tak obsahu živin. Svačina by měla obsahovat zdroj bílkovin (ta trocha mléka ve vašem dopoledním cappuccinu se nepočítá, to je zanedbatelné množství), ideálně neochucené zakysaný mléčný výrobek (kefír, acidofilní mléko nebo podmáslí) v kombinaci s kusem ovoce či zeleniny (zdroj sacharidů a vlákniny).

slazená káva se šlehačkou a sirupemOpačný případ, kdy si denně dopřáváte slazenou kávou s velkým množství tučného mléko a různými sladkými sirupy a k tomu ještě sladký dortík je zase svačina příliš energetická. Vysoký obsah jednoduchých cukrů vám bude kazit snahu o redukci hmotnosti a přesto, že takováto káva energeticky vydá za oběd, kvůli nevhodnému složení budete mít brzy hlad.

5. „Držím dietu…“

Pojďme si říct, že držení diet za účelem redukce hmotnosti jsou za svým zenitem. Krátkodobé či dlouhodobé diety předepsané lékařem z různých zdravotních důvodů mají svá opodstatnění, ale o těch zde nemluvíme. Redukční diety, které byly moderní především v devadesátých a nultých letech a cyklicky se stále vrací i v dnešní době, žádný zázračný užitek nepřináší.

  • Jestliže chcete zhubnout více či méně kilogramů a váhový úbytek si udržet, je k tomu potřeba postupná a především trvalá změna stravovacích zvyklostí a nejlépe celého životního stylu. Diety možná přináší kýžené výsledky, ale taky jojo efekty a pocity selhání.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Medicus. Praha: Current media, [2019]. ISBN 978-80-88129-44-8.




Mohlo by vás také zajímat: