O výživě 24. 9. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Školní svačina se bez ovoce neobejde

Školní svačina je pro mnoho rodičů každodenní výzvou. Je potřeba, aby byla chutná, výživná a zároveň praktická – aby ji děti snadno snědly a aby jim dodala potřebnou energii pro další hodiny ve škole. V dnešní době, kdy má mnoho dětí snadný přístup k nezdravým potravinám plným cukru a prázdných kalorií, je výběr správné svačiny důležitější než kdykoliv předtím. Ovoce se jeví jako její ideální součást, a to nejen pro svou chuť, ale i výživové benefity.

Stock photos: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Zdravá svačina jako základ úspěšného školního dne

Vyvážená a kvalitní svačina je pro děti naprosto nezbytná. Ve škole tráví podstatnou část dne, během níž musí udržet pozornost, aktivně se zapojovat do výuky a zvládat různé fyzické i mentální úkoly. Aby toto tempo bez problémů zvládly, potřebují pravidelný přísun energie, který jim zajistí pečlivě zvolená svačina. Ta dodává tělu nezbytné makronutrienty (sacharidy, bílkoviny, tuky), vlákninu, vitamíny a minerály, ale také napomáhá dětem osvojit si správné stravovací návyky, které si ponesou do dospělého života.

Pro rodiče by tedy mělo být prioritou zaměřit se na to, aby školní svačina nebyla jen chutná, ale především výživná. Ideální kombinací je propojení ovoce a zeleniny s dalšími zdravými složkami, jako jsou celozrnné pečivo, mléčné výrobky, ořechy či semínka. Tato rozmanitost zajistí, že děti dostanou všechny nezbytné živiny, které potřebují pro správný růst, zdraví i udržení energie po celé vyučování.

Proč zařadit ovoce do školní svačiny?

Ovoce je přírodním zdrojem důležitých vitamínů a minerálů, které dětem pomáhají udržet energii a koncentraci. Přítomný vitamín C a A podporují imunitní systém, což je zvláště důležité během školního roku, kdy děti přicházejí do styku s různými viry a bakteriemi. Vláknina, která je obsažena v jablkách, hruškách či bobulovém ovoci, zase napomáhá správnému trávení a prodlužuje pocit sytosti. Pro správný vývoj jsou nezbytné i minerály jako draslík a železo.

Kromě toho je ovoce skvělým zdrojem přírodních cukrů. Ty dítěti dodají rychlou energii, aniž by způsobily rychlý nárůst a následný pokles hladiny cukru v krvi, jako tomu bývá u zpracovaných sladkostí. Vyrovnaná hladina cukru v krvi je přitom klíčová pro udržení koncentrace a výkonnosti během vyučování.

Ovoce – chutné a oblíbené, ale s drobnými úskalími

školáci s jablkem v ruceDěti ovoce většinou přijímají s nadšením, protože je sladké a chutné. Kombinovat a střídat můžete různé druhy podle sezóny a nabídky. Díky tomu bude připravené občerstvení pestré a pro malé školáky dostatečně zajímavé každý den. Výhodou ovoce je, že některé druhy nevyžadují složitou přípravu – jablko, banán či mandarinku snadno vložíte do dětského batohu nebo svačinového boxíku.

Nicméně čerstvé ovoce má i jisté nevýhody – zaprvé právě v batohu se může snadno pomačkat nebo znehodnotit při přenosu, což často vede k tomu, že ho děti ve škole už nechtějí sníst. A zadruhé, jakmile je ovoce nakrájené nebo oloupané, rychle ztrácí svou čerstvost.

Vhodnou alternativou pak může být sušené, nejlépe lyofilizované ovoce, které je přirozeně sladké a dlouho vydrží, kvalitní ovocné 100% džusy, doma připravená smoothie, anebo nepřislazovaná jedno- či vícedruhová pyré.

Praktické řešení pro moderní rodiče

ovocné kapsičky KubíkPokud hledáte ideální způsob, jak dětem dodat ovoce ve svačině bez složité přípravy a bez rizika poškození v batohu, praktickou volbou jsou 100% ovocné kapsičky Kubík. Ty obsahující pouze ovoce se všemi jeho výživovými výhodami včetně vlákniny a vitamínů. Nenajdete v nich žádný přidaný cukr, konzervanty ani umělá barviva, takže dítě dostane stejné živiny, jako by snědlo čerstvé ovoce. Kubík je dostupný v různých ovocných příchutích a děti si tak mohou vybrat svou oblíbenou variantu. Stačí je jen vzít a sníst – jednoduše, pohodlně a bez starostí.

A už vaše děti ochutnaly Kubíkovu řadu Svačinka? Ta v sobě navíc kromě ovocného pyré skrývá i zdroj bílkovin a vlákniny v podobě rýže, jáhel, nebo krupice. Díky nim kapsičky zasytí na delší dobu. Za vyzkoušení rozhodně stojí všechny tři varianty, které jsou chuťově skvělé, výživné, neobsahují žádný přidaný cukr. Najdete je ve stejně lehkém a bezpečném balení jako 100% ovocné kapsičky Kubík.

Kubík 100% ovocná kapsička i Kubík Svačinka mohou být ideálním doplňkem školní svačiny nebo rychlou volbou na cesty, když je potřeba dodat dětem energii (a odměnu) během náročného dne.

Zdravé návyky už od dětství

Ovoce by mělo být nedílnou součástí každé školní svačiny. Ať už zvolíte čerstvé ovoce, sušené ovoce, nebo ovocné kapsičky jako je Kubík, vždy máte jistotu, že dětem nabídnete zdravou alternativu k průmyslově zpracovaným sladkostem a snackům. Zdravé stravování začíná už v dětství a správná svačina může být klíčem k úspěchu nejen ve škole, ale i v životě.

Tento článek vznikl ve spolupráci s MASPEX Czech s.r.o.

logo Kubík

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com; produktové foto Lucie Nováková




Mohlo by vás také zajímat: