Proč pro jednou vyzkoušet červenou čočku namísto červeného masa? Tato odlehčená vegetariánská verze nabízí na rozdíl od masové pořádnou porci vlákniny, která je důležitá nejen pro zdraví našich střev.
Tatarák z červené čočky s topinkami
Vyzkoušejte tuto lahodnou a lehce pikantní verzi z červené čočky, která je plná snadno stravitelných bílkovin.
Čočka je bohatá také na železo či vitamíny skupiny B, ale je zcela prostá nasycených živočišných tuků a cholesterolu, které mohou přispívat ke vzniku civilizačního onemocnění.
V úpravě bez kari koření je tento recept vhodný i pro menší děti.
Ingredience: 3 porce
Čočka červená | 190 g |
Cibule | 70 g |
Olej olivový | 13 g |
Rajčatový protlak | 16 g |
Kari koření | 2 g |
Paprika mletá červená | 2 g |
Česnek | 3 g |
Vývar zeleninový | 360 ml |
Sůl | 5 g |
Chléb celozrnný žitný tmavý | 160 g |
Česnek | 6 g |
Postup
- Červenou čočku několikrát propereme v sítku horkou vodou a necháme okapat.
- Na lžíci olivového oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kari koření, papriku, tomatový protlak i okapanou čočku. Chvíli restujeme a mícháme, aby se koření nepřipálilo.
- Přilijeme zeleninový vývar, osolíme, stáhneme plamen na minimum a necháme dusit pod pokličkou přibližně 15 minut. Čočka by neměla být rozvařená na kaši, ale stále mírně al dente. Pokud je čočka příliš tvrdá, přilijeme trochu vývaru a necháme ještě několik minut dusit.
- Dle chuti přidáme sůl, pepř nebo čerstvé bylinky.
- Když se tekutina vstřebá, přidáme prolisovaný stroužek česneku.
- Dle chuti přidáme sůl, pepř nebo čerstvé bylinky.
- Plátky chleba opečeme na pánvi nebo v topinkovači.
- Ještě horké topinky potřeme stroužkem česneku.
- Tatarák podáváme s teplými topinkami a zeleninovým salátem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 435,9 | 158,1 | 1307,6 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 19,1 | 6,9 | 57,3 | - |
sacharidy | g | 66,4 | 24,1 | 199,2 | - |
z toho cukry | g | 5,3 | 1,9 | 16,0 | - |
tuky | g | 6,0 | 2,2 | 18,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,8 | 0,3 | 2,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 12,3 | 4,5 | 36,9 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 2,2 | 0,8 | 6,7 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).