Tofu se vyrábí srážením sojového mléka pomocí vápenatých solí, nebo mořské soli nigari. Ve veganské i vegetariánské kuchyni je tofu velmi populární - dnes se navíc dá obstarat nejen v mnoha chuťových obměnách, ale také různých stupních tvrdosti.
Česneková pomazánka s pažitkou a žitným chlebem
Tradiční recept na česnekovou pomazánku, tentokrát ve veganské verzi s tofu.
Stupeň 1, velmi měkké soft tofu, je vhodné k přípravě krémů, pudinků nebo omáček. Stupeň 5 má naopak konzistenci tvrdého sýru a v našich končinách je nejběžněji k sehnání - ať už jako klasické bílé, nebo nejrůzněji ochucené. Budeme ho potřebovat i do dnešního recepty na česnekovou pomazánku.
Ingredience: 2 porce
Tofu natural - 1 kostka | 180 g |
Sojanéza - 2 lžíce | 40 g |
Cibule jarní - 2 ks | 50 g |
Česnek - 5 stroužků | 15 g |
Droždí lahůdkové - 1 lžíce | 8 g |
Hořčice dijonská -1 lžička | 5 g |
Sůl - 1/2 lžíčky | 3 g |
Citrónová štáva - 1 lžíčka | 5 g |
Chléb celozrnný žitný tmavý | 120 g |
Paprika čerstvá | 200 g |
Pažitka | 10 g |
Postup
- Stroužky česneku oloupeme a nasekáme na menší kousky. Společně se solí je na prkénku rozetřeme na kaši pomocí jídelního nože.
- V míse rozmačkáme tofu pomocí vidličky.
- Přidáme sojanézu, citronovou šťávu a jarní cibulku nasekanou nadrobno.
- Směs důkladně promícháme a dochutíme rozetřeným česnekem se solí, hořčicí i lahůdkovým droždím.
- Podáváme s žitným chlebem, pažitkou a čerstvou zeleninou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 391,5 | 123,1 | 783,1 | 350 -550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 21,8 | 6,9 | 43,6 | - |
sacharidy | g | 39,2 | 12,3 | 78,5 | - |
z toho cukry | g | 6,7 | 2,1 | 13,4 | - |
tuky | g | 15,4 | 4,8 | 30,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,0 | 0,6 | 4,0 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10,0 | 3,1 | 20,0 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 2,7 | 0,8 | 5,4 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).