Recepty 11. 8. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Čočkový beluga salát s fenyklem, cherry rajčaty a rukolou

Pokud si chcete připravit zeleninový salát, který vás zasytí, je skvělým řešením kombinace zeleniny s luštěninami.

Čočkový beluga salát s fenyklem, cherry rajčaty a rukolou Foto: Karolína Alexiová
  • Luštěniny jsou nutričně velmi hodnotnou potravinou a bohužel na ně často zapomínáme. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, některých vitaminů a dalších prospěšných látek. Výhodou je i vyšší obsah bílkovin, které v čistě zeleninovém salátu většinou chybí.
  • Luštěnin existuje spousta druhů a vyplatí se jednotlivé druhy střídat. Vyzkoušejte černou čočku beluga, jejíž výhodou je rychlá příprava. Černá čočka se nemusí předem máčet a je uvařená poměrně rychle. Fenykl a rukola salátu dodají kromě vitaminů a minerálních látek i další zajímavé chutě.

Ingredience: 2 porce

Čočka beluga (v suchém stavu) 180 g
Cherry rajčata 200 g
Fenykl 100 g
Rukola 80 g
Olivový olej 10 ml
Balsamikový ocet 8 ml
Sůl 1 g
Pepř 1 g
Petrželová nať 10 g

Postup

  1. Čočku si předem namočíme, uvaříme a necháme vychladnout.
  2. Fenykl nakrájíme na tenké plátky, cherry rajčata rozkrojíme napůl. Promícháme s čočkou a rukolou.
  3. Salát dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou, octem a olivovým olejem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 374
 127 747 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  23  8  46, -
sacharidy g  46  16  91 -
   z toho cukry g  5,7  1,9  11,3 -
tuky g  7,6  2,6  15 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,8  0,3  1,7 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  19,4 6,6  38,7 ≥ 1,4/100 g
sůl g  0,6  0,2  1,2 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0  

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).





Mohlo by vás také zajímat: