- Luštěniny jsou nutričně velmi hodnotnou potravinou a bohužel na ně často zapomínáme. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, některých vitaminů a dalších prospěšných látek. Výhodou je i vyšší obsah bílkovin, které v čistě zeleninovém salátu většinou chybí.
- Luštěnin existuje spousta druhů a vyplatí se jednotlivé druhy střídat. Vyzkoušejte černou čočku beluga, jejíž výhodou je rychlá příprava. Černá čočka se nemusí předem máčet a je uvařená poměrně rychle. Fenykl a rukola salátu dodají kromě vitaminů a minerálních látek i další zajímavé chutě.
Ingredience: 2 porce
Čočka beluga (v suchém stavu) | 180 g |
Cherry rajčata | 200 g |
Fenykl | 100 g |
Rukola | 80 g |
Olivový olej | 10 ml |
Balsamikový ocet | 8 ml |
Sůl | 1 g |
Pepř | 1 g |
Petrželová nať | 10 g |
Postup
- Čočku si předem namočíme, uvaříme a necháme vychladnout.
- Fenykl nakrájíme na tenké plátky, cherry rajčata rozkrojíme napůl. Promícháme s čočkou a rukolou.
- Salát dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou, octem a olivovým olejem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 374 |
127 | 747 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23 | 8 | 46, | - |
sacharidy | g | 46 | 16 | 91 | - |
z toho cukry | g | 5,7 | 1,9 | 11,3 | - |
tuky | g | 7,6 | 2,6 | 15 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,8 | 0,3 | 1,7 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 19,4 | 6,6 | 38,7 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 0,6 | 0,2 | 1,2 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).