O výživě 27. 6. 2022
| PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.
Průjmy, popř. i zvracení jsou obzvlášť rizikové pro malé děti a starší, oslabené osoby. U obou skupin se poměrně rychle mohou rozvinout příznaky dehydratace a rozvratu vnitřního prostředí.
Mýtus: průjem je jedna řídká stolice za den
Pod pojmem průjem nebo také akutní gastroenteritida se rozumí více než 5 stolic řídkého/vodnatého charakteru za den, často se přidružuje i zvracení. Příčina je zpravidla infekční, přičemž původcem mohou být jak viry (u dětí do 4 let to jsou rotaviry, mnohdy také adenoviry) tak bakterie (nejčastěji salmonela nebo kampylobakter).
Dalšími příznaky akutní gastoenteritidy je únava, malátnost, horečka, nechutenství. Pokud dítě nezvládá pít a začínají se objevovat příznaky dehydratace (suchá kůže, „vpadlé oči“, netečnost, u malých dětí suché plenky, pokles tělesné hmotnosti), je nutná hospitalizace.
Mýtus: nejdůležitější je pít, je jedno co
Rehydratace je opravdu základním krokem v léčbě, nicméně rozhodně neplatí, že se k pití hodí všechno.
Asi největším zklamáním bude tradovaná coca cola a džusy.
- Oba nápoje mají nevhodné zastoupení minerálních látek a obsahují hodně cukru, což zvyšuje jejich osmolalitu a ve výsledku ztěžuje vstřebávání vody.
Jak má vypadat správný pitný režim při gastroenteritidě?
- Nápoje podávat chlazené z lednice.
- Podávat po lžičkách.
- Rehydratace by měla probíhat pozvolna, ale plynule. Rychlost rehydratace závisí na výši hmotnostního úbytku. Pokud je pokles hmotnosti nižší než 5 %, je doporučováno podat 50 ml tekutin/kg tělesné hmotnosti v průběhu 4-6 hodin. Je-li pokles váhy výraznější, stoupá i potřeba tekutin.
- Nevhodné jsou slazené nápoje, coca cola, džusy, tučné vývary, sycené nápoje.
- Nejlepší volbou jsou rehydratační roztoky (např. Kulíšek), ale ty nebývají malými dětmi vítány s chutí. Možnými variantami jsou chlazený černý čaj, ředěné pokračovací mléko, rýžový nebo ovesný odvar, u kojených dětí mateřské mléko dle přání dítěte, nekojené děti pokračovací mléka, na která jsou zvyklá.
Mýtus: Nejvíc pomůže hladovka
První den nemoci je hladovka akceptovatelná, ale ukazuje se, že otálet s jídlem se nevyplácí. Naopak, čím dříve zahájíme příjem potravy, tím lépe regeneruje střevní sliznice. Vhodnými potravinami jsou mrkvové a rýžové vývary, piškoty, později ovocná přesnídávka, bramborová kaše, kousek libového masa s rýží, banán, jablko, borůvky. V prvních dnech (2-4 den) se nedoporučuje podávat mléko, později jsou vhodné jogurty, zakysané mléčné výrobky, žervé.
Mýtus: Probiotika nejsou nutná
Probiotika napomáhají obnovit střevní mikrobiotu, jejich užívání je tedy žádoucí.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: vlastní prace (autorka je dietoložka)