Vegetariánství nebývá jen o vyřazení masa z jídelníčku, ale mnohdy se jedná o životní styl zbavený přebytečné zátěže civilizace a jejích nástrah. Zastánci alternativních směrů ve výživě bývají nekuřáci, nepijí alkohol, pečují i o svou psychiku, umí relaxovat.
Nedostatek živin je riziko vegetariánů. Zpravidla nejsou obézní
Důvodů, proč lidé začnou jíst „jinak“, může být celá řada, počínaje důvody etickými, náboženskými nebo se může jednat o pouhou touhu přiblížit se přírodě nebo snahu patřit do určité komunity, sdílet její názory.
- Ve výsledku méně často umírají na kardiovaskulární onemocnění, zpravidla netrpí obezitou nebo cukrovkou 2. typu.
Různé typy vegetariánství
- Semivegetariánství
V tomto typu vegetariánstí jsou ze stravy vyloučeny tmavé druhy mas a výrobky z nich, možná je konzumace ryb, drůbeže a dalších potravin živočišného původu jako mléko a mléčné výrobky. Novou formou semivegetariánství je FLEXITARIÁNSTVÍ, kdy stoupenci tohoto směru jedí převážně rostlinnou stravu, ale občas zařadí i maso.
- Lakto-ovo vegetariánství
Jeho zastánci nejí žádné maso, nevyhýbají se však konzumaci mléka, mléčných výrobků a vajec.
- Veganství
Striktní vegané se vyhýbají nejen konzumaci veškerých živočišných potravin (tedy i medu), ale někteří odmítají také používání výrobků živočišného původu (např. výrobky z kůže, vlny, hedvábí), pokusy na zvířatech, očkovací séra a léky.
- Fruktariáni
Zastánci tohoto způsobu stravování nekonzumují takové potraviny, jejichž získávání je podmíněno „zabitím“ původce, tedy zvířete nebo rostliny. Konzumují pouze plody, hlavně ovoce a ořechy.
Riziko nedostatku živin
Případná rizika z nedostatku určitých živin jsou tím vyšší, čím více druhů potravin je vynecháváno. Za přijatelný směr je považováno semivegetariánství, flexitariánství a hraničně lakto-ovo vegetariánství.Správně sestavená vegetariánská strava odpovídající nárokům na příjem živin pro daný věk je vhodná i pro těhotné ženy, děti, dospívající, sportovce a seniory. Základem jsou však poměrně solidní znalosti o výživě a důkladné plánování stravy. Myslet si, že když vyndám z hamburgeru maso, tak jsem vegetarián, je krátkozraké.
Možná rizika:
- Nedostatečný příjem plnohodnotných bílkovin
- Nedostatečný příjem železa
- Nedostatečný příjem vitaminu B12 (vysoký příjem kyseliny listové u veganů může maskovat neurologické příznaky z nedostatku vitaminu B12)
- Nižší příjem vápníku, v případě vyhýbání se slunci hrozí i nedostatek vitaminu D
- Možný nedostatek zinku a n-3 mastných kyselin
Pro minimalizaci rizik především z nedostatku železa, vitaminu B12, vápníku a vitaminu D je žádoucí často zařazovat do jídelníčku fortifikované potraviny.