Určitě jste si již všimli, že existuje více druhů chřestu. Hlavní kategorie tvoří zelený a bílý chřest. Ale rozdíl není jen v barvě. Zelený chřest je bohatší na vitamíny a říká se, že je i chutnější než bílý chřest.
Nyní je ta správná doba na chřest
Chřestová sezóna je v plném proudu. Proto neváhejte a běžte si koupit svazek. V posledních letech jeho obliba stoupá a z hlediska zdravého životního stylu je to jen dobře.
V chřestu jsou významně zastoupeny vitamíny A, B1, B2, C, E, niacin a kyselina listová. Z minerálních látek jsou v chřestu nejvíc zastoupeny draslík, fosfor, síra, vápník, hořčík, železo, mangan, měď a selen.
Chřest stimuluje ledviny
Dobrou zprávou je i to, že se jedná o nízkokalorickou potravinu, která je bohatá na minerální látky. Chřest je vhodný při redukční dietě, zbavuje tělo vody a pročišťuje organizmus. Napomáhá tak při onemocněních ledvin, ale je vhodný i na zlepšení problémů s pletí, například na ekzémy a alergie. Díky obsahu vlákniny je vhodný i při problémech se zácpou. Lidé trpící dnou by se ale chřestu měli raději vyhnout.
Nutriční hodnoty chřestu | |
Kilojouly (kJ): | 100 |
Bílkoviny (g): | 2 |
Tuky (g): | 0 |
Sacharidy (g): | 4 |
SAFA (g): | 0 |
Hodnoty jsou uvedeny pro 100 g |
Sezóna čerstvého chřestu trvá od poloviny dubna do konce června. Pěstuje se v Evropě, hlavně ve Francii, Belgii a Itálii, ale také na Slovensku i na našem území.
Chřest v kuchyni
Chřest můžete ve vaší kuchyni zpracovávat na řadu způsobů. Vyzkoušet můžete například chřestovou krémovou polévku, zapečený chřest se sýrem, chřest se hodí i do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu. Chřest je dobrý také syrový (v této podobě si zachovává všechny výživné látky), ale populární je především jeho tepelné zpracování.
|
|
|