U nás si pepino teprve své fanoušky hledá, a to jak mezi milovníky ovoce a zeleniny, tak mezi pěstiteli pozoruhodných exotických rostlin. V oblasti jeho původní domoviny, což je s největší pravděpodobností Peru a Kolumbie, je jako lahodná potravina známé už dlouhá staletí. Do jeho současné podoby a chuti ho pak vyšlechtili pěstitelé na Novém Zélandu.
Pepino - chutné exotické melounky. Určitě vyzkoušejte
Už vás někdo pozval, abyste si s ním pochutnali na „pepinu“? Klidně pozvání můžete přijmout, jelikož se nejedná o kanibalské hody na Josefovi od sousedů, ale o exotické plody zvané pepino gold nebo odborně solanum muricatum.
Je i ozdobou
Proč pepino uvítat v našem jídelníčku? Chutné melounky, o průměru asi 10 centimetrů jsou jednoznačně jeho zpestřením. Navíc jsou zdrojem poměrně velkého množství vitamínu C. Ve 100 gramech plodu je ho až 60 miligramů. Zlatohnědá barva jeho slupky s modro fialovou kresbou je také ozdobou každé tabule.
Pepino je vhodné i pro strávníky, kteří si rádi dají něco sladkého, ale zároveň si hlídají příjem energie. Energetická hodnota 50 gramů pepina je jen 73,95 kJ. V tomto množství je 2,9 gramu sacharidů, dva gramy vlákniny a 0,4 gramu bílkovin.
Jak pepino chutná? Odpověď na tuto otázku je v případě pepina nejlepší získat vlastní zkušeností. Názory na to, jak vlastně toto exotické ovoce chutná, se různí. Někomu šťavnatá, jemně nasládlá dužnina zelenobílé až oranžové barvy připomíná směs hrušky a banánu, jinému cukrové melouny nebo melouny cantaloupe.
Dejte si ho s šunkou
Pokud jste si zatím pepino nedali jen z ostychu, že nevíte, jak tento exotický plod konzumovat, je rada jednoduchá. „Stačí ho oloupat anebo překrojit a vydlabávat lžičkou a jíst syrové,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
Snese i řadu zajímavých kombinací. Je vhodné do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů, sladkých desertů, koktejlů, ale chutná například i ve sladko slané kombinaci se sušenou šunkou, tvrdým sýrem nebo s ledovým salátem, jarní cibulkou, grilovaným kuřecím masem a kapkou balsamica. „Nejvhodnější je kombinovat pepino s bílkovinou, třeba právě kuřecím masem, šunkou nebo sýrem. Zvýší se tím sytivost,“ doporučuje Karolína Hlavatá. Lze z něj ale uvařit také marmeládu a užít si netradiční plody po celý rok.
Zkuste si pepino vypěstovat
Pepino je nejen pastvou pro chuťové buňky, ale dokáže oživit a zpestřit obyčejný balkon. Jeho pěstování není náročné. Pro jeho rozmnožení jsou ideální „řízky“ získané z matečních rostlin v lednu a únoru.