Maracuju můžeme někdy najít i pod dalšími známými názvy – říká se jí také granadilla, mučenka či passion fruit. Všechna jména se však vztahují k týmž malým barevným kulatým a aromatickým plodům.
Maracuja hraje všemi barvami
Pokud bychom chtěli hledat opravdu výtečný příklad exotického ovoce, jistě by jím byla právě maracuja. A to především proto, že exoticky nejen vypadá, ale také chutná.
Plody maracuji mají modrou nebo purpurovou barvu, vypadají jako malé kuličky či oválky o velikosti až 10 centimetrů. Maracuja má asi 3 milimetry silnou a holou pokožku, pod ní se nachází dutina obklopená suchou, vatovitou a až 2,5 milimetru silnou bílou dužinou. Kolem ní je oranžová dřeň se semínky, kterou z tohoto exotického ovoce konzumujeme.
Maracuja je plná vitamínů!
Z vitamínů obsahuje maracuja vitamín B, C a provitamín A. Plod maracuji je poměrně bohatý na sacharidy – obsahuje jich kolem 17 %. Dále se v ní ukrývá vápník, fosfor, železo i podíl vlákniny. Výživová hodnota 100 gramů plodu maracuji je 34 kalorií.
Stačí jenom nůž a lžička, maracuja jde do bříška...
I takto byste mohli nalákat své děti ke konzumaci maracuji. Odpušťte nám tento rozpustilý tón, ale maracuja opravda vybízí k dětským hrám u dospělých. A dužinu maracuji můžeme opravdu po rozkrojení plodu vyjídat lžičkou. Semínka nemusíme z dužiny vybírat, jsou jedlá.
Nezaměnitelná chuť a přírodní výrazné aroma
Díky aromatické chuti maracuji je možné ji využívat při výrobě džusů, míchaných ovocných šťáv i při ochucování alkoholických koktejlů. Maracuja je výbornou ozdobou zmrzlinových pohárů, sorbetů i jiných dezertů, například palačinek, šlehačkových dortů i nejrůznějších krémů. Koupit ji můžete ve větších supermarketech.
I doma si můžete v létě vyrobit svůj vlastní exotický dezert, který není prohřeškem proti zdravé vyvážené stravě.
Broskvový tvarohový krém s příchutí maracuji
K přípravě dezertu pro dvě osoby budete potřebovat:
2 broskve
400 gramů nízkotučného měkkého tvarohu
100 gramů nízkotučného bílého jogurtu
2 kusy maracuji
1 lžička třtinového cukru (dle vaší chuti)
Smíchejte jogurt s měkkým tvarohem a vyšlehejte ve skleněné misce. Do menší misky si připravte dužinu ze dvou plodů maracuji (nejlépe zbavenou semínek) a smíchejte si s jednou lžičkou třtinového cukru. Připravenou ovocnou směs vmíchejte do tvarohu. Krém s maracujou naservírujte do skleněných mističek a na povrch poklaďte nakrájené měsíčky z broskví. Ozdobte snítkou máty.