Artyčoky jsou příbuzné s bodláky – místo ostnů ale mají listy. Vyhovuje jim středomořské podnebí s teplým počasí – pupence dorůstají velikosti pěsti, ale mohou být i menší. Artyčoky mívají zelenou, bílou ale i fialovou barvu, sklízí se ručně těsně před vykvetením, takže jejich krásné fialové květy si neužijeme. Jejich neobvyklá hořko-sladká chuť může být zajímavým oživením našeho jídelníčku. V dobré kvalitě jej v obchodech seženeme buď na jaře a nebo na podzim.
Podpořte trávení artyčoky. Báječně chutnají a snižují cholesterol
Artyčoky patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které mohou oživit náš jídelníček. Podporují trávení, pomáhají snížit hladinu cholesterolu a jsou bohaté na antioxidanty. Jejich zpracování je náročnější, ale lahodná chuť nám to vynahradí.
Vysoký obsah antioxidantů a podpora trávení
Artyčoky (jako ostatně většina zeleniny) obsahují poměrně málo energie – na 100 g mají 261 kJ. Pupence mají vysoký obsah vody (78 %), z živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy a zejména ty nevyužitelné – tedy vláknina (11,2 g ve 100 g porce). Artyčoky obsahují ale i bílkoviny (3,2 g na 100 g), naopak na tuky jsou velmi chudé.
Díky obsahu bílkovin a vlákniny nás pomohou dobře zasytit. Najdeme v nich také třísloviny, flavony a hořčiny, vitamín C a vitamíny skupiny B, vápník a fosfor. Artyčoky mají vysoký obsah antioxidantů, které nás brání před negativním vlivem oxidativního stresu. Navíc pomáhají i ke snížení hladiny cholesterolu, podporují tvorbu moči, tvorbu žluči a zlepšují trávení. Ten, koho trápí žlučové kameny, by však měl být s konzumací artyčoků opatrný.
Náročné zpracování, ale báječná chuť
S artyčokem budeme mít při přípravě trochu práce a musíme si připravit také rukavice, abychom se vyhnuli černému zabarvení kůže.
Mladé menší pupeny můžeme upravovat i s listy a křehkým stonkem, větší a starší pupence je potřeba zbavit stonku a okrájet nebo oloupat ztvrdlé pichlavé listy. Postupně bychom se měli propracovat k měkkým listům a středu pupence – který ještě musíme zbavit jemného chmýří.
Po očištění je potřebné artyčok pokapat malým množstvím šťávy z citronu nebo vložit do vody s trochou citronové šťávy – aby nehnědl.
Artyčoky musíme vždy předvařit, až pak je můžeme dále upravovat – péct nebo grilovat. Ale jakmile jsou hotové, neodkládejte jejich konzumaci, protože nejlepší jsou čerstvé. Veškerou námahu nám vynahradí jedinečná chuť artyčoků – báječně chutnají vařené nebo pečené s bylinkami, můžeme z nich připravit i krémovou polévku nebo je přidat do salátu.