S podzimem jsou dny již o něco kratší a chladnější. Naše těla dokonale kopírují cykly v přírodě, a tak přirozeně saháme po jiných potravinách, než tomu bylo v létě. Věděli jste, že i způsob jejich přípravy může hrát významnou roli v jejich celkovém působení na náš organismus?
Ideální kuchyňskou úpravou v chladném období je pomalé vaření, tzv. tažení
Podobně jako stromy, které směřují na podzim a v zimě svoji energii směrem do kořenů, je i pro nás energeticky výhodné dávat přednost úpravám, které zachovávají maximum vitální energie pro naše fungování.
- Potřebujeme dostatek velmi dobře využitelných živin na dostatečnou regeneraci a budování silného imunitního systému.
- Zároveň by měla být připravovaná jídla tepelně upravována kvůli jejich lepší stravitelnosti a zahřívajícímu efektu.
- To vše splňuje právě pomalé vaření při nízkých teplotách.
Podle Tradiční čínské medicíny dodává pomalé vaření navíc jídlu jang tendenci čili uzemňující, dostředivý prvek, který je v chladnějším období žádoucí pro naši energetickou vyrovnanost.
Pokud jsme totiž energeticky v rovnováze, neměly by nás napadat nežádoucí chutě, např. na sladké, nebo by nás neměly trápit studené končetiny.
Pomalé vaření není nic nového – již dávno tímto způsobem připravujeme vývary a různé masité pokrmy z jednoho hrnce. Pokud si ale chceme významně ušetřit práci a čas, můžeme sáhnout po pomalém hrnci.
Pomalé vaření šetří čas. Dává to smysl?
- S pomalým hrncem ušetříte spoustu času, který byste jinak museli trávit někde poblíž kuchyně a hlídat vaření.
Není totiž nutné jídlo kontrolovat, míchat, či jinak s ním v průběhu vaření pracovat. Hrnec jednoduše ráno naplníte, můžete odjet do práce nebo na výlet, a večer máte hotovou teplou a výživnou večeři. Přes noc si připravíte kvalitní vývar, nebo třeba obilnou snídani, připravenou a teplou k podávání. Tento pomocník se výborně hodí i do té nejzaneprázdněnější domácnosti.
Jídla připravovaná pomalým varem jsou dobře stravitelná
Pomalý hrnec funguje na nízkých teplotách, zhruba do 90 °C, takže jde o velmi šetrný proces varu k živinám. Je dokonce mnohem šetrnější než vaření v páře, nemluvě o vaření ve vroucí vodě nebo v tlakovém hrnci.
Čím je stravitelnost jídel vyšší, o to míň energie potřebuje naše tělo vynaložit na vlastní trávení a o to víc se i související orgány šetří. Zároveň jsou živiny ve formě, kterou naše tělo dokáže velmi dobře využít.
Praktičnost a vysokou výživovou hodnotu doplňuje skvělá chuť
Chuťový rozdíl urychleného vývaru a poctivého dlouze taženého vývaru pozná asi každý. Tím, že se jídlo vaří v hrnci velmi pomalu a při nízké teplotě, zvýrazňují se jeho přirozené chutě, krásně se navzájem propojují a není proto nutné jej výrazněji dochucovat.
- Jídla navíc pomalým vařením získávají velmi jemnou a měkkou strukturu (ideální pro děti a při rekonvalescenci nebo pro seniory), kterou oceníte obzvlášť u dušených masitých pokrmů.
Co můžete takto připravovat?
- Zeleninové, masové i kostní vývary a polévky všeho druhu.
- Dušená masová jídla z jednoho hrnce.
- Obiloviny a luštěniny (ty je nutné předem dostatečně dlouho namáčet).
- Můžete zkusit také domácí ghí, nebo třeba i upéct buchtu.