Recepty 22. 9. 2021 | Coolinářka - Svatava VaškováCoolinářka - Svatava Vašková

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Recept pro nás připravila milovnice dobrého jídla a food bloggerka Coolinářka. Byl certifikován a splňuje kritéria Vím, co jím.

Foto - autor: se souhlasem Svatavy Vaškové

Většina z nás si nedovede představit vaření a pečení bez bylinek. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh i k masu. některé druhy se výborně se hodí i do sladkých pokrmů.

  • Do polévek se přidává například celer, petržel, pažitka, saturejka nebo majoránka.

Ingredience 5-6 porcí

Na vývar  
2 kuřecí skelety (cca 150 g masa) 600 g
mrkev (nekonzumuje se) 250 g
petržel kořen (nekonzumuje se) 250 g
celer bulva (nekonzumuje se) 250 g
2 stroužky česneku  
cibule 200 g
libeček nať 5 g
5 kuliček pepře 0,5 g
5 kuliček nového koření 0,5 g
3 bobkové listy 0,5 g
1 lžička soli  2 g
voda 1,5 l
Na svítek  
máslo 25 g
2 vejce 100 g
polohrubá mouka 50 g
1 lžíce pažitky 10 g
1 lžíce petrželové natě 40 g
sůl 2 g
muškátový oříšek 1 g
Zelnina do vývaru ke konzumaci  
mrkev 100 g
petržel 100 g
zelený hrášek 100 g
čerstvá petrželka - hrst  

 Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  2. Kuřecí skelety omyjte a osušte papírovou utěrkou. Přendejte je na plech a dejte opéct do trouby asi na 15 minut. Opečené kuřecí skelety vložte do hrnce a zalijte je vodou. Tu přiveďte k varu, na hladině se začne tvořit pěna, kterou průběžně sbírejte.
  3. Nyní do hrnce přidejte zeleninu, sůl a na pánvi na sucho opražené koření. Vařte na mírném ohni cca 4 – 5 hodin. Dle potřeby přilijte vodu. Vyvařenou zeleninu z vývaru vyjměte.
  4. Mezitím si připravte bylinkový svítek. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Oddělte bílky od žloutků. Máslo a žloutky se solí a muškátovým oříškem utřete dohladka a do této směsi přidejte mouku. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. Ten postupně zlehka vmíchejte do žloutkového těsta spolu s nasekanými bylinkami.
  5. Směs dosolte a vlijte do malého pekáčku s pečícím papírem. Dejte péct na cca 10 minut dozlatova.
  6. Po upečení svítek nakrájejte na drobné kostičky.
  7. Vývar podávejte s na másle orestovanou zeleninou a bylinkovým svítkem. Ozdobte petrželkou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal -
52 1134 100 kcal/100 g
bílkoviny g - 4 90 -
sacharidy g - 3,2 70 -
   z toho cukry g - 0,6 13 -
tuky g - 2,2 48 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g - 1,0 21 ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g - 0,8 16,5 -
sůl g - 0,7 15 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g - 0 0 ≤ 2,5 g/100 g 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).

 



Mohlo by vás také zajímat: