Některé prospěšné látky v zelenině jsou lépe využitelné až po tepelné úpravě. Jedním z příkladů je lykopen, který je obsažený v rajčatech. Určitě se proto vyplatí do jídelníčku zařazovat nejen syrovou, ale i tepelně zpracovanou zeleninu.
Recepty 28. 7. 2021 | Ing. Hana Pávková Málková
Rajčatová polévka s kuskusem a bazalkou
Zeleninové polévky jsou skvělým způsobem, jak naplnit denní příjem zeleniny, pokud zrovna nemáme chuť na zeleninový salát. Zeleniny bychom měli sníst 400–500 g denně.
Ingredience: 4 porce
Konzervovaná rajčata | 400 g |
Masový, nebo zeleninový vývar | 400 ml |
Cibule | 80 g |
Mrkev | 80 g |
Řapíkatý celer | 80 g |
Česnek | 10 g |
Řepkový olej | 15 ml |
Celozrnný kuskus | 80 g |
Sůl | 1,5 g |
Pepř | 1 g |
Bobkový list | 1 g |
Čerstvá bazalka | 10 g |
Postup
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme ve velkém hrnci na oleji.
- Poté přidáme mrkev a celer nakrájené na tenká půlkolečka a podusíme cca 5 minut do měkka.
- Poté přidáme konzervovaná rajčata, bobkový list a hrst čerstvé bazalky (část si necháme na podávání) a zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem. Polévku vaříme na mírném plameni cca 30 minut.
- Poté vyndáme koření a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Přidáme kuskus a krátce povaříme, aby kuskus nabobtnal. Před podáváním ozdobíme čerstvou bazalkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 163 | 56 | 650 | 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 6 | 2 | 23 | - |
sacharidy | g | 24 | 8 | 94 | - |
z toho cukry | g | 4,8 | 1,6 | 19 | - |
tuky | g | 4,8 | 1,6 | 19 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nas. mastné kyseliny (SFA) | g | 0,45 | 0,2 | 1,8 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 3,25 | 1,1 | 13 | |
sůl | g | 1,4 | 0,5 | 5,6 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).
Mohlo by vás také zajímat: