Recepty 21. 7. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Vaječná omeleta se zeleninou a chlebem

Vaječná omeleta patří do kategorie rychlých jídel, které jsou ale zároveň pěkné na pohled a zasytí. Sytící efekt je dán vyšším zastoupením bílkovin a zeleniny. Namísto červené papriky, kukuřice a cukety můžete použít mražený listový špenát a žampiony, výsledek bude nutričně podobný a stejně chutný.

Vaječná omeleta s chlebem Foto: Karolína Alexiová

Vejce obsahují prakticky všechny vitaminy kromě vitamínu C. V bílku jsou obsaženy především vitamíny hydrofilní (vitamíny skupiny B). Ve žloutku jsou pak skrze vysoký obsah tuku přítomny lipofilní vitamíny A, D, E a K. Z minerálních látek obsahují vejce dobře využitelné železo, dále fosfor, draslík, zinek nebo selen.

Ingredience 4 porce

Vejce cca 7 ks 350 g
Cibule 60 g
Paprika čerstvá   80 g
Kukuřice mražená  50 g
Cuketa 150 g
Šunka dušená výběrová  150 g
Sýr Eidam 30% 50 g
Olej řepkový 25 ml
Sůl 1 g
Pepř 1 g
Chléb kváskový žitný  320 g
Zelenina čerstvá průměr 600 g

Postup

  1. Zeleninu a šunku nakrájíme na kostičky a na oleji orestujeme.
  2. Vejce rozkvedláme se solí a pepřem a vlijeme rovnoměrně na rozprostřenou zeleninu se šunkou.
  3. Přiklopíme poklicí, snížíme zdroj tepla a necháme péct.
  4. Před dokončením posypeme sýrem.
  5. Podáváme na krájené na osminky (jako pizzu) s libovolnou zeleninovou oblohou a chlebem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  498 109 1993 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  28 6 112 -
sacharidy g  49 11 196 -
z toho cukry g  7 1,5 27,5 -
tuky g 20 4 80 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  4,9  1,1  19,6 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 11
2,3 43 ≥ 1,2/100 g
sůl g  2,9 0,6 11,8 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: