Ingredience: 100 g mrkve,10 g cibule, 7 g strouhaného křenu, 40 g bílého jogurtu do 3 % tuku, citronová šťáva, 1/2 vejce, 100 g / 60 g celozrnného rohlíku.
Postup: Mrkev nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou, smícháme s jemně krájenou cibulí a strouhaným křenem. Zeleninu smícháme s jogurtem, hotovou pomazánku namažeme na rohlík a ozdobíme plátky vařeného vejce.
Pomazánka z uzené makrely se sýrem
- Uzená makrela má výraznou chuť, a proto markelovou pomazánku ocení zejména ti, které neuspokojí jogurty, tvarohy a podobné snídaňové potraviny.
„Makrela patří mezi tučné mořské ryby, které jsou významným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Díky těmto esenciálním mastným kyselinám je makrela pomocníkem v prevenci srdečně-cévních onemocnění a metabolických poruch, pozitivně podporuje činnost mozku a naši psychiku. Makrela je také zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, jódu, vitamínu A, D a E. Díky své tučnosti se skvěle hodí do pomazánek, doporučuje nutriční terapeutka Zuzana Douchová.“
Ingredience: 40 g uzené makrely, 20 g měkkého sýru 30 t. v s., 5 g cibule, 3 g hořčice, 100 g kmínového chleba
Postup: Makrelu nakrájíme na kousky, promícháme se sýrem, cibulí a ochutíme hořčicí. Jíme s kmínovým chlebem.
Sýrová pomazánka s česnekem
- Kombinace taveného sýru a tvarohu s česnekem vykouzlí příjemnou oblíbenou pomazánku.
„Česnek má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Je považován i za velmi účinný imunitní stimulant. Je tak vhodné jej užívat i v rámci prevence a při prvních příznacích nejrůznějších onemocnění. Nejčastěji v běžné přírodní formě, ale i jako čajový nálev, tinktura a sirup, doporučuje Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková.“
Ingredience: 40 g taveného sýra 30 % t. v s., 20 g netučného měkkého tvarohu, 20 ml nízkotučného mléka, 5 g česneku, 100 g žluté a červené papriky, 60 g celozrnného rohlíku
Postup: Sýr rozmícháme s tvarohem a mlékem, ochutíme lisovaným česnekem, podáváme s rohlíkem a paprikou.
Zdroj obrázků: knihovna Vím, co jím a piju - foto: Karolína Alexiová
Zdroj informací: kalorické tabulky.cz