Mýty o rostlinných tucích
Slunečnicový olej je pro zdraví člověka lepší než řepkový
Slunečnice na nás působí asi mnohem optimističtěji než řepka olejka. Možná i proto dvě třetiny Čechů mylně považují slunečnicový olej za zdravější než řepkový. Jenže opak je pravdou: „Z hlediska výživového je řepkový olej výhodnější než slunečnicový. Obsahuje totiž kyselinu linolenovou (omega-3), jejíž příjem je nedostatečný. Slunečnicový olej tuto kyselinu neobsahuje,“ říká profesorka Jana Dostálová z VŠCHT. Možná vás překvapí, že obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin v řepkovém oleji je dokonce vyšší než v olivovém oleji. Řepkový olej působí pozitivně na snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Hodí se do studené kuchyně i na smažení.
Margaríny jsou umělé tuky
Snad žádná potravina není opředena tolika mýty jako margaríny. Dvě třetiny nakupujících mylně považují margaríny za umělé tuky. „Margaríny nejsou umělé– tuky. Vyrábějí se z přírodních surovin, způsobem podobným jako při výrobě másla,“ vyvrací jeden z nejrozšířenějších mýtů profesorka Dostálová. Kvalitní margaríny se vyrábějí výhradně z rostlinných olejů (nejčastěji slunečnicového a řepkového) a tuků, proto obsahují vysoké množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Některé margaríny jsou obohacovány o vitamíny A, D, E a rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce a cév.
Je důležité vyčistit si zuby nejlépe po každém jídle
Zubní zdraví úzce souvisí s naším celkovým zdravím. Dvě třetiny Čechů považují za správné vyčistit si zuby po každém jídle. Ne vždy to ale platí. V některých případech to může být přehnané čištění na škoduUž dávno neplatí, že bychom si zuby měli čistit nejlépe po každém jídle. Třeba v případě ovoce, zejména citrusů a ovocných džusů. Tyto potraviny a nápoje obsahují kyseliny, které naleptávají povrch zubní skloviny.
Zuby si rozhodně nečistěte bezprostředně po konzumaci: ovoce, zejména citrusů, ovocných džusů, octa, energetických a sportovních nápojů, nealko perlivých nápojů s příchutí |
Čištěním zubů se sklovina stává citlivější a náchylnější k mechanickému poškození. „Pokud si zuby čistíte bezprostředně po napití třeba pomerančového džusu, zvyšujete riziko poškození skloviny, kterou kyseliny z ovoce naleptávají,“ varuje dentistka Morozová. Dejte sklovině čas, aby svůj naleptaný povrch opět zpevnila. „O to se postará hlavně slina, která obsahuje potřebné minerály. Produkci slin můžete stimulovat žvýkačkou či bonbonem bez cukru. Kyselé prostředí můžete také jednoduše naředit tím, že se napijete obyčejné vody.“
Ryby jsou zdravé, ale moc drahé
Rybí maso je podle nás drahé a většina ani neví, jak ho upravit. Proto ho raději nekupujeme. Průměrná spotřeba ryb v Česku je pouhých 5 kg na osobu ročně, třikrát menší než ve světě. „Ryby bychom měli jíst 2 až 3 krát týdně. Nejlepší jsou čerstvé, dobře poslouží ale i mražené nebo konzervované,“ říká odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Proč je rybí maso zdravé?
- Je bohaté na plnohodnotné, lehce stravitelné bílkoviny.
- Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, kterých máme ve stravě nedostatek.
- Je zdrojem vitaminů A, D a vitaminů skupiny B.
- Dodává nám minerální látky: vápník, hořčík, fosfor, sýru a jód.
Čerstvou nebo mraženou?
Ryby nemusí být finanční zátěž. Pokud nemáte možnost koupit si čerstvou rybu, klidně si kupte mraženou. „Při výběru jen musíte sledovat podíl vody, který má být co nejnižší a také přítomnost látek, které se využívají jako vazače vody,“ radí Karolína Hlavatá. Stejně dobře poslouží i ryba konzervovaná. Za rozumnou cenu lze koupit konzervované ryby ve vlastní šťávě, tomatu, případně v rostlinném oleji. „Konzervované ryby jsou dobrou volbou, obsah hlavních živin je srovnatelný s čerstvými rybami, jen v průběhu zpracování dochází k určitým ztrátám vitaminů a minerálních látek,“ říká dietoložka.