Originální pohled na základní složky našich pokrmů aneb potraviny okem elektronového mikroskopu.
27. 11. 2020–28. 2. 2021
Výstava Potraviny, jak je neznáte je soubor mikrofotografií nejrůznějších přírodních i syntetických látek, ze kterých vznikají potraviny. Díky mnohonásobnému zvětšení může návštěvník nahlédnout do světa krásy potravin a tajů přírodních věd.
27. 11. 2020–28. 2. 2021
Panelová výstava nabízí na 20 velkoformátových fotografií - vitaminy, bílkoviny, škroby, vlákniny, sladidla i užitečné houby.
Přibližuje nám pouhým okem neviditelné částečky cukru, droždí nebo bambusové vlákniny.
Fotografie vznikly v Laboratoři elektronové mikroskopie (LEM) Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Skenovací elektronový mikroskop JEOL 6380 LV. Zvětšení 75x–3 000.
METROFOOD-CZ je první velká infrastruktura v České republice zaměřená na oblasti zemědělství, výživy a potravinářských věd. Tato oblast vyžaduje multidisciplinární přístup a odborné znalosti chemie, biologie, biochemie, výživy, dietetiky, toxikologie, potravinářské technologie, obecné metrologie, environmentálních věd, agroekologie, agronomie a chemie životního prostředí.
METROFOOD-CZ poskytuje své služby široké škále uživatelů, výzkumníkům, akademickým pracovníkům, dozorovým orgánům statní správy, obchodníkům s potravinami, spotřebitelům a široké veřejnosti.
Výstavu Potraviny, jak je neznáte připravil Výzkumný ústav potravinářský, v. v. i. v rámci projektu Metrofood.cz