O výživě 26. 7. 2024 | Mgr. Jitka Tomešová, DiS.Mgr. Jitka Tomešová, DiS.

Povídáte si s AI? A už jste se jí/ho zeptali na pomoc s dietou? Vyzkoušeli jsme to za vás

AI současnému světu vládne. Nebo alespoň vyhledávačům v loňském roce. Zatímco někteří si s ní(m) povídají jen tak ze zájmu ve volném čase, jiní tento nástroj využívají pro tvorbu v práci. Obojí má smysl. V loňském roce se dokonce objevila studie, podle níž hodnotili pacienti chat s AI jako empatičtější a přínosnější než chat s živým specialistou v 78,6 %.

Hubnutí pomocí AI
Stock photos: kitzcorner/Shutterstock.com

Je ale všeobecně známé, že v odborných informacích AI stále trochu pokulhává. Čím to je a co s tím?

Kámen úrazu není ani tak v samotném konceptu AI, jako přímo v internetu. AI bere totiž informace z něj. A protože na internet může kdokoli napsat cokoli, informace k jednomu tématu jsou často takříkajíc od zdi ke zdi. Může se tedy stát, že vám AI vytvoří odpověď, ve které si zároveň odporuje. A s dietami a jídelníčky na tom není o moc lépe. Požádáte o jídelníček na 2 týdny, vyrobí 5,5 dne, požádáte o jídelníček se zdravými tuky, dá do něj kokosové máslo. Požádáte o 3 denní jídla, stejně udělá čtyři nebo pět. A už vůbec (zatím) nechtějte po AI jídelníčky propočítané, individualizované, nebo pro nějaká zásadní dietní omezení třeba při potravinových alergiích nebo nemocech trávicího traktu.

Přiznejme si, chyba je i na naší straně. Pokud totiž s AI teprve komunikovat začínáte, určitě vás napadne pozdravit, poprosit a poděkovat. Ale napsat zadání dostatečně přesně, jednoznačně a kompletně tak, aby to i AI pochopil/a, to už chce cvik. Nehledě na to, že sepsání dostatečně detailního zadání může trvat tak dlouho, jako si ten jídelníček vyrobit sami.

Jinou kapitolou jsou zahraniční zdroje. AI se rád/a učí, také to o sobě říká. Když se jí/ho zeptáte, jakými umí jazyky, bude si s vámi povídat o tom, které zvládá a které se chce ještě naučit včetně několika typů čínštiny. Přesto ale například tvrzení, že „správná strava pomůže zbavit se oranžové pokožky“, chce opravdu znalost hned z několika jazyků, abyste se dopátrali, že je myšlena celulitida.

Samotná komunikace ze strany AI je vždy velmi zdvořilá. Při upozornění na nedostatek se omluví, vygeneruje hned několik důvodů, kde se mohla stát chyba – například u propočtů jídel získáváním informací z různých databází. Zároveň také upozorní na skutečnost, že není lékař ani nutriční specialista a že pokud to s dietou myslíme vážně, měli bychom se předně obrátit na ně.

Má pravdu. Děkujeme

nutriční specialistka vyhodnocuje jídelníčekAI je rozhodně skvělý pomocník, ale stále platí, že především pro odborníky, kteří dokáží chyby ve výsledku poznat, opravit a nebudou je dál na internetu šířit. Tím, že potom odborníci zveřejní informace správné, které může AI použít příště, vlastně pomáhají zvýšit pravděpodobnost správných výsledků při dalším dotazování.

K čemu tedy vlastně AI ve výživě je?

K personalizovanému hubnutí (zatím) a jídelníčkům na míru opravdu ne. A už vůbec ne k dietám, ve kterých musíte nějakou potravinu nebo potraviny ze zdravotních důvodů vyloučit. I pro psaní odborných článků se zatím tak úplně nehodí a nakonec musíte vždy všechno stejně přepsat vlastní rukou.

S čím ale může pomoci, je struktura, osnova a inspirace pro odborníky. Občas totiž přijde s něčím skutečně originálním. Třeba jako s jídelníčkem pro kombinaci žaludečního refluxu, alergie na lepek a laktózové intolerance na 1800 kcal, 60 g bílkovin a 50 g tuku denně (v dalším textu jsou použity odpovědi od čtyř různých AI platforem, komentáře nutriční terapeutky jsou kurzívou za hvězdičkou). Jako rámcový takový jídelníček odborník na výživu určitě použít, s doplněním vlastních komentářů a doporučení, může.

Snídaně (400 kcal, 20 g bílkovin, 15 g tuku):
*v jedné z našich aplikací vyšlo 353 kcal, 10 g bílkovin, 8 g tuku

  • Bezlepkové ovesné vločky s vodou a ovocem: 40 g ovesných vloček uvařených ve vodě, 150 g nakrájeného ovoce (např. banán, jahody, borůvky), 10 g mandlí.
  • Čaj s bylinkami: Bylinkový čaj bez kofeinu (např. heřmánek, máta). *máta mnoha nemocným s refluxem dělá velmi zle

Svačina (200 kcal, 10 g bílkovin, 5 g tuku):
*187 kcal, 4 g bílkovin, 14 g tuku

  • Mrkvové a celerové tyčinky s hummusem: 100 g mrkve a celeru nakrájených na tyčinky, 50 g hummusu.

Oběd (600 kcal, 25 g bílkovin, 20 g tuku):
*690 kcal, 43 g bílkovin, 23 g tuku

  • Pečené kuřecí prso s grilovanou zeleninou a quinoouPečené kuřecí prso s grilovanou zeleninou a quinoa: 150 g pečeného kuřecího prsa, 150 g grilované zeleniny (např. paprika, cuketa, rajčata), 100 g quinoa.
  • Salát s olivovým olejem a citronovou šťávou: Listový salát, rajčata, okurka, olivový olej, citronová šťáva. *paprika a rajčata (kromě cherry) představují pro nemocné s refluxem obvykle problém

Svačina (200 kcal, 10 g bílkovin, 5 g tuku):
*249 kcal, 9 g bílkovin, 14 g tuku

  • Rýžové chlebíčky s avokádem a vejcem: 2 rýžové chlebíčky, 50 g avokáda, 1 vejce natvrdo.

Večeře (600 kcal, 25 g bílkovin, 20 g tuku):
*884 kcal, 52 g bílkovin, 29 g tuku

  • Losos pečený na papíru s brambory a zeleninou: 150 g lososa pečeného na papíru s brambory a zeleninou (např. brokolice, mrkev), 100 g quinoa. *běžná otázka v našich zemích - jsou brambory zelenina, nebo příloha? Pokud jako příloha, proč ještě quinoa, která byla už na oběd?
  • Ovocný salát: 150 g nakrájeného ovoce (např. jablko, hruška, kiwi).

*propočet v aplikaci je za celý den 2361 kcal, 119 g bílkovin a 87 g tuku, tedy 30 % energie, 100 % bílkovin a 75 % tuku

Tak co, dali byste si? Rozhodně byste nebyli o hladu. Těch víc než 700 g zeleniny je velmi chvályhodných! Tím bychom se mohli začít řídit téměř všichni hned!

AI nezapomíná ani na stručné doporučení, ve kterých má v podstatě pravdu, i když doporučení nejsou kompletní a rozhodně ne personalizovaná.

Žaludeční reflux:

  • Kyselé potraviny a nápoje: Citrusové plody, rajčata, cibule, česnek, ocet, alkoholické nápoje, sycené nápoje.
  • Tučná jídla: Smažené jídlo, tučné maso, smetanové omáčky, plnotučné mléčné výrobky.
  • Kořeněná jídla: Chilli papričky, pepř, kari, hořčice.
  • Čokoláda a máta: Mohou uvolňovat svaly svěrače jícnu a zhoršovat reflux.
  • Jídla s vysokým obsahem tuku: Smažená jídla, tučné maso, plnotučné mléčné výrobky.

Laktózová intolerance:

  • Mléčné výrobky: Mléko, sýr, jogurt, zmrzlina, máslo.
  • Potraviny s laktózou: Některé druhy chleba, cereálií, sušenek a zpracovaných potravin.

Alergie na lepek:

  • Pšenice, ječmen a žito: Tyto obiloviny obsahují lepek, takže se jim je nutné vyhýbat.
  • Potraviny s lepkem: Chleba, těstoviny, koláče, sušenky, pivo, sójová omáčka.
  • Skryté zdroje lepku: Některé druhy uzenin, omáček, zmrzliny a zpracovaných potravin.

Další tipy:

  • Jezte menší a častější jídla.
  • Dobře žvýkejte jídlo.
  • Nejezte před spaním.
  • Zvedněte hlavu a ramena během spánku.
  • Udržujte si zdravou váhu.
  • Vyhněte se kouření a nadměrnému pití alkoholu.
  • Pravidelně cvičte.

A co vlastně o sobě, jídelníčcích a dietách říká jedna z testovaných AI?

Nejsem oprávněn poskytovat lékařské nebo nutriční poradenství. Místo toho vám mohu nabídnout obecné informace o zdravém stravování a odkázat vás na relevantní zdroje. Mohu vám také pomoci najít recepty, které odpovídají vašim stravovacím omezením a preferencím. Mohu například:

  • koncept dietyAnalyzovat vaše stravovací návyky a preference: Na základě vašich dosavadních jídel, alergií, preferencí chuti a dalších faktorů dokáží AI systémy identifikovat trendy a doporučit vhodné potraviny a recepty.
  • Sestavovat jídelníčky na míru: S ohledem na vaše cíle (např. hubnutí, nabírání svalové hmoty, zlepšení zdraví), potřeby a preference vám AI může sestavit personalizovaný jídelníček s recepty, které odpovídají vašim požadavkům.
  • Poskytovat personalizované rady: AI může na základě vašich stravovacích návyků a zdravotního stavu nabídnout personalizované rady ohledně výživy, porcové velikosti a dalších aspektů zdravého stravování.

Je však důležité si uvědomit, že AI systémy nejsou dokonalé a neměly by nahrazovat rady registrovaného dietologa nebo nutričního specialisty. Některá omezení zahrnují:

  • Přesnost dat: Kvalita a přesnost dat, na kterých jsou AI systémy trénovány, může ovlivnit jejich doporučení.
  • Individualizace: AI systémy nemusí vždy brát v úvahu všechny individuální faktory, jako jsou specifické potřeby, preference a zdravotní stav.
  • Dlouhodobá udržitelnost: Dodržování personalizovaného jídelníčku vytvořeného AI může být v dlouhodobém horizontu náročné.

Zde je několik zdrojů, které vám mohou být užitečné:

  • Lékař: Váš lékař vám může poskytnout individuální rady ohledně stravování a diet na základě vašeho zdravotního stavu a potřeb.
  • Registrovaný dietolog: Dietolog vám může sestavit personalizovaný stravovací plán, který bude odpovídat vašim cílům a preferencím.
  • Webové stránky o zdravém stravování: Existuje mnoho webových stránek, které nabízí spolehlivé informace o zdravém stravování a recepty vhodné pro různé stravovací potřeby. Například: ... *zde AI uvádí některé relevantní, ale také naprosto nesmyslné stránky, jako je např. facebooková stránka s autovraky
  • Aplikace pro zdravé stravování: Existuje mnoho mobilních aplikací, které vám mohou pomoci sledovat váš příjem kalorií, sledovat vaše makroživiny a najít recepty vhodné pro vaše stravovací potřeby.

Nezapomeňte, že zdravé stravování je individuální záležitost. To, co funguje pro jednoho člověka, nemusí fungovat pro jiného. Je důležité najít si stravovací plán, který je pro vás udržitelný a příjemný.
Doufám, že vám tyto informace pomohou!

A co hubnutí?

Nejsem oprávněn poskytovat lékařské nebo nutriční poradenství. Místo toho vám mohu nabídnout obecné tipy na zdravé hubnutí a odkázat vás na relevantní zdroje.

Zde je několik obecných tipů na zdravé hubnutí:

  • žena povídající si s AIVytvořte si kalorický deficit: To znamená, že spálíte více kalorií, než přijmete. Toho lze dosáhnout kombinací zdravé stravy a cvičení.
  • Jezte zdravé potraviny: Zaměřte se na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných potravin, libového proteinu a zdravých tuků. Omezte příjem zpracovaných potravin, sladkých nápojů a nezdravých tuků.
  • Pravidelně cvičte: Snažte se o 30-60 minut cvičení většinu dnů v týdnu. Cvičení vám pomůže spalovat kalorie a budovat svaly.
  • Dostatečně spěte: Nedostatek spánku může vést k přibírání na váze. Většina dospělých potřebuje 7-8 hodin spánku za noc.
  • Spravujte stres: Stres může vést k přibírání na váze. Najděte zdravé způsoby, jak zvládat stres, jako je cvičení, jóga nebo meditace.
  • Buďte trpěliví: Hubnutí je proces, který vyžaduje čas a úsilí. Nečekejte, že zhubnete přes noc. Buďte k sobě trpěliví a držte se svého plánu.

Pamatujte, že zdravé hubnutí je o trvalé změně životního stylu, ne o rychlých opravách. Pokud máte potíže s hubnutím, je důležité promluvit si se svým lékařem nebo registrovaným dietologem.
Zde je několik zdrojů, které vám mohou být užitečné: ... *tady se AI opakuje a uvádí stejné zdroje jako výše.

Hodný sluha, ale zlý pán

Jako s každým technickým pokrokem přicházejí i s AI otázky, komu to vlastně pomůže, kdo přijde o práci či jestli je to opravdu nutné. Pokrok nezastavíme, s mechanizací v zemědělství to bylo před desítkami let podobné.

Koncept AI určitě není špatný, ale je třeba na ni/něj nespoléhat absolutně a ve všem a nepřestat používat vlastní hlavu. Pokud se vám v odpovědích AI něco nepozdává, prostě se jimi neřiďte a zejména se stravováním se obraťte na odborníky.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com (kitzcorner)
Zdroje informací:
Ayers, JW et al.: Comparing Physician and Artificial Intelligence Chatbot Responses to Patient Questions Posted to a Public Social Media Forum. JAMA Intern Med. 2023;183(6): 589-596.
Stejné otázky byly pokládány AI Deeply, Gemini, ChatGPT, DeepAI




Mohlo by vás také zajímat: