Proč ořechy namáčet?
Pro někoho mohou být ořechy hůře stravitelné, částečně to lze vyřešit máčením ořechů před jejich konzumací na několik hodin ve vodě. Máčením se aktivuje v plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů a také eliminuje počáteční zárodky plísní.
30 g denně stačí
Ořechy mají bezesporu pozitivní vliv na naše zdraví a jejich pravidelná konzumace je velmi prospěšná. To ovšem neplatí o oříšcích pražených, solených, či dokonce obalených v nejrůznějších polevách. Dejte si pozor, ořechy jsou zdravé, ale energeticky bohaté potraviny, jejich energetická hodnota okolo 600 kcal na 100 g. Pokud budete konzumovat k běžnému jídelníčku i větší množství ořechů a nenavýšíte tak pohybovou aktivitu, může se to negativně projevit na naší hmotnosti. Doporučené denní množství je okolo 30g denně.
Odlišné nejen svou chutí
U nás asi nejoblíbenější druh je plodem ořešáku královského. Ze všech ořechů obsahují nejvíce antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před poškozením buněk, přispívajícím ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a předčasného stárnutí. Považují se za superpotravinu, o které jsme již psali.
Jsou jádra semen mandloně obecné. Obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů a jsou také bohaté na vitamin E. Mandle také chrání střeva, zvyšují totiž výskyt tzv. dobrých bakterií, které posilují imunitní systém.
Jsou plné draslíku, který je nezbytný pro zdravý nervový systém a svaly a jsou také zdrojem vitaminu B6, který zlepšuje náladu a posiluje imunitu.
Kešu jsou zduřelou stopkou ledvinovníku západního, jehož plody nejsou ořechy, ale jablka. Kešu jsou tak daleko sladší a obsahují také nejvíce sacharidů a železa. Mimoto mají v sobě hodně zinku. Pomáhají dodávat kyslík do všech buněk, což zabraňuje anémii a posiluje zrak. Kešu jsou také dobrým zdrojem hořčíku.
Jádra ořechů jsou velmi podobné vlašským ořechům, se kterými jsou i botanicky příbuzné. Obsahují však daleko více oleje. Patří mezi antioxidanty a zabraňují vzniku plaku v tepnách.
Para ořechy jsou vlastně semena stromu juvie ztepilé. Skořápka para ořechů je velmi tvrdá a skrývá jádro obsahující až 60 % oleje. Jsou skvělým zdrojem selenu. Para mají příjemnou nasládlou chuť.
Jsou plody lísky obecné. Pro vysokou hladinu mononenasycených mastných kyselin pomáhají správné funkci kardiovaskulárnímu systému a mají příznivý vliv i na diabetes druhého typu. Jsou i bohatým zdrojem antioxidantu vitaminu E, který zabraňuje vzniku šedého zákalu a demence.
Jsou často používané do salátů nebo jako surovina k výrobě bazalkového pesta. Obsahují v sobě kyselinu nilonovou a pilonovou, které jsou dobré na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jejich nevýhoda je, že se rychle kazí.
Botanicky se vlastně vůbec nejedná o ořechy. Arašídy jsou luštěnina, což je vidět na vyšším obsahu bílkovin a vitaminů skupiny B. Naproti všem předchozím plodům však zaostávají v množství minerálů.
Skvělá, chutná a oproti průmyslově vyráběným rostlinným mlékům levná alternativa kravského mléka. Namočte 100 g ořechů, poté je slijte, propláchněte a rozmixujte s 750ml čerstvé vody. Rozmichované ořechy s vodou poté přeceďte přes plátýnko.
V poslední době velmi oblíbené ať už jako zdravější náhrada nutely nebo jako přísada do ranní kaše. Vyrábí se ze syrových nebo opražených oříšků. Oříšky mixujeme tak dlouho než vznikne hladká hmota. U slabších mixérů budete k dosažení výsledku potřebovat delší dobu a vytvoříte pravděpodobně jen hrubší pomazánku, nikoli hladké máslo.