Pravidelnost prospívá zdraví
Díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B, lecitinu, fosforu, hořčíku, vápníku je účinným prostředkem proti:
Čočka je již po tisíce let považována za velmi důležitou luštěninu, která dodává tělu dostatečné množství rostlinné bílkoviny, minerálních látek a stopových prvků.
Díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B, lecitinu, fosforu, hořčíku, vápníku je účinným prostředkem proti:
Jednotlivé odrůdy čočky se rozlišují a nazývají podle barvy zrnek diskovitého tvaru. Červená čočka půlená pak vznikne oloupáním hnědočervené slupky. Drobná zrnka červené čočky zbavená slupky nemusíte namáčet, jsou lépe stravitelná a nenadýmají. Díky tomu ji mohou bez obav konzumovat třeba i kojící matky.
Lze ji připravit jako přílohu k masu, je vhodná do pomazánek, salátů či do polévky. Je vhodná k zahuštění polévek, gulášů či zeleninových jídel. Díky své neagresivní chuti se červená čočka dá kombinovat s řadou surovin, můžete připravit přírodně s kořenovou zeleninou, smíchat ji s rýží, pohankou nebo podusit třeba s bílým zelím.
Uvaří se během pár minut, aniž by se před přípravou musela namáčet. Díky své jemné chuti se dá kombinovat s celou řadou nejrůznějších surovin a skvěle se hodí třeba i k zahuštění polévek, gulášů či různých zeleninových jídel. Můžete ji kombinovat i s dalšími Lagris surovinami. Neobvyklou přílohu připravíte z mixu červené čočky a bulguru nebo quinoy.
Dá se také použít samostatně jako příloha k masu, jako součást pomazánek nebo salátů. Nepostradatelná je v asijské kuchyni. V pravém indickém dhalu má přímo nezastupitelnou roli!