Cukrovinky ze své podstaty obsahují hodně cukru. Při jejich výběru se proto zaměřte na zastoupení cukrů z celkového obsahu sacharidů, jejichž podíl by měl být co nejnižší - například želé by již nemělo být obaleno v cukru, na sušenkách nemusí být poleva apod.
Sladký Valentýn oslavte hořkou čokoládou
Nad svátkem zamilovaných 14. února mnozí Češi ohrnují nos. Považují ho za svátek importovaný a neslaví ho. Když na ně ale z výloh obchodů začnou útočit červená srdce, rozhodnou se věc vyřešit decentně – malou dobrotou. Pokud ale chcete svého miláčka doma skutečně obdarovat, podívejte se při nákupu sladkosti na její složení.
Pozor na „tučné“ tuky
Pokud se jedná o cukrovinky a oplatky plněné, je třeba počítat i s vysokým obsahem tuku. Sledujte proto jejich celkový obsah, následně se zaměřte na podíl nasycených mastných kyselin.
„Na výrobu sladkostí a zejména náplní a polev se používá především kokosový a palmový tuk, který má sice pro tyto účely dobré technologické vlastnosti, ale v jeho složení převažují pro zdraví méně vhodné nasycené mastné kyseliny,“ vysvětluje odborná garantka Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.
Kokosový nebo palmový tuk v surovinovém složení výrobku ještě nemusí zákonitě znamenat, že se jedná o nezdravou potravinu. Při nákupu vždy sledujte tabulku výživových údajů. Pokud z celkového množství tuků převažují nasycené mastné kyseliny, výrobku se raději vyhněte. Pokud je však podíl nasycených mastných kyselin z celkových tuků maximálně třetinový, lze toto množství tolerovat.
Dalším údajem, který by vás měl utuků zajímat, je informace o tom, zda jsou přítomné ztužené tuky a zda se jedná o tzv. částečně nebo úplně ztužený tuk. Částečně ztužené tuky s sebou nesou riziko, že výrobek bude obsahovat trans nenasycené mastné kyseliny, kterých by v naší stravě nemělo být více než 1 % z celkového doporučeného denního množství energie (tj. max. 2 g). V nadbytku totiž působí vyloženě škodlivě, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.
Čokoláda – sledujte obsah kakaa
Jestliže se rozhodnete pro výrobek z čokolády, zajímejte se také o obsah kakaové sušiny. Ten je zřetelně napsán na obalech potravin a je vyjádřen v procentech. Kvalitní výrobek by jí měl mít alespoň 35 procent. Vyhýbejte se nekvalitním napodobeninám čokolády – tzv. čokoládovým pochoutkám, které obsahují málo kakaové hmoty a jsou zdrojem kromě nasycených i trans nenasycených mastných kyselin.
Sledujte rovněž podíl cukru.
„Nejvhodnější je čokoláda hořká. Čokolády plněné karamelem nebo různými krémy jsou nejen energeticky vydatnější, ale především mají menší nutriční přínos, jde o tzv. prázdné kalorie,“ radí Karolína Hlavatá.
Jak často mlsat bez výčitek?
Dopřejete-li si jednu sladkost denně, nic zlého se nestane. Samozřejmě za předpokladu, že dodržíte velikost porce – jeden „štráfek“ čokolády, 20 g želé bonbonů nebo kousek koláče.