Pozor na složení
Až budete příště stát v obchodě a mlsně koukat po čokoládách, zaměřte se na složení těchto pochoutek. Jak vybrat tu kvalitní? U výběru se zaměřte na tři věci, a sice složení čokolády, přidané ingredience, senzorický vjem.
Pro milovníky sladkého je tu spásné řešení, jak si pochutnat, ale přitom udělat i něco pro své zdraví. Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nejen dobrota, ale současně má i spoustu benefitů. Jaké to jsou?
Až budete příště stát v obchodě a mlsně koukat po čokoládách, zaměřte se na složení těchto pochoutek. Jak vybrat tu kvalitní? U výběru se zaměřte na tři věci, a sice složení čokolády, přidané ingredience, senzorický vjem.
U dalších přidaných látek tak trochu pozor!
Často je vidět ve složení i sójový lecitin, který zejména u levnějších druhů čokolád umožňuje lepší zpracovatelnost čokolády, má vliv na tekutost čokolády a pomáhá zvýšit i její trvanlivost. Kvalitní čokoláda se dá připravit i bez použití této látky, a to přidáním většího množství kakaového másla.
O kvalitě hořké čokolády ale rozhodují především kakaové boby.
Na obalu by měly být údaje o původu, stejně jako odrůdy bobů uvedeny.
Existují tři druhy kakaových bobů. Jedná se o:
Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je velice příznivá pro lidský organismus.
Díky vysoké energetické hodnotě dokáže čokoláda nabudit organismus, takže ne nadarmo se říká, že si máte vzít čokoládu s sebou, pokud vás čeká náročný trek nebo sportovní výkon. Čokoláda navozuje pocit štěstí, takže se po její konzumaci cítíme uvolněnější, šťastnější a zkrátka plní endorfinů. Obsahuje totiž látku phenylethylamin, která do těla vysílá signály blaha, uspokojení a štěstí.
Kvalitní čokoláda může být dokonce pomocníkem pro:
Za to mohou flavanoly obsažené v kakau, které aktivují produkci oxidu dusnatého. Ten pozitivně působí na cévy, které se díky němu lépe rozšiřují a dochází tak ke zvýšení krevního toku.
Toto všechno hovoří jasně ve prospěch čokolády. Nezapomínejte ale na to, že je to vysoce kalorická pochoutka, tudíž i s ohledem na všechna pozitiva, neměli bychom to s konzumací čokolády přehánět.