- Vyřazení živočišných bílkovin z jídelníčku našemu zdraví jednoznačně prospívá. A pokud je nechcete vyřadit úplně, zkuste je alespoň omezit. Sami uvidíte, jak se budete cítit.
Zkuste živočišné bílkoviny nahradit rostlinnými
Vyměnit v jídelníčku rostlinné bílkoviny za živočišné nemusí být tak náročný proces. Pomineme-li, že dnes už je na trhu mnoho kvalitních náhražek masových produktů, lze živočišné bílkoviny hravě nahradit i potravinami běžně dostupnými v každé domácnosti. Především jde o luštěniny, obiloviny, ořechy a semena.
Mléčné výrobky pak můžete nahradit rostlinnými mléky či smetanami, kterých je k mání celá řada. A některé z nich si můžete snadno připravit i doma. Tím, že vyřadíte z jídelníčku živočišné bílkoviny, se nemusíte vzdávat ani oblíbené sekané nebo svíčkové, ale ani dezertů. Ty rostlinného původu si chuťově s těmi živočišnými nezadají, mnohdy je i předčí. Například veganský rýžový dezert Riso Vegan od Müllera je skvělou volbou pro ty spotřebitele, kteří hledají alternativu k mléčným produktům. Obsahuje totiž mléko kokosové, které má spoustu zajímavých benefitů.
Kokosové mléko zasytí a podpoří zdraví srdce a cév
Rostlinná mléka, na rozdíl od kravského mléka, neobsahují cholesterol. Navíc jsou vhodná i pro jedince s intolerancí laktózy.
Rostlinná mléka jsou všeobecně kvalitním zdrojem vlákniny, vitamínů a dalších látek hodnotných pro organismus. Konkrétně právě kokosové mléko je jednou z nejlepších alternativ živočišného mléka.
- Kokos je totiž vydatným zdrojem energie, zejména díky vysokému podílu zdravých tuků.
- Obsahuje spoustu vitamínů skupiny B a z minerálů se pyšní vyšším obsahem hořčíku, vápníku, manganu a fosforu.
- Ze zdravotního hlediska je pak kokosové mléko schopno udržet optimální hladinu cukru v krvi a hovoří se rovněž o schopnosti mírnit záněty kloubů a ulevovat od bolestí.
- Obsažená vláknina zase napomáhá dobrému trávení i k navození pocitu sytosti. Zároveň jde o rychlý zdroj energie, přitom má nízký glykemický index.
Odlehčete stravu! Vyzkoušejte 3denní jídelníček zcela bez živočišných bílkovin
Den 1:
Snídaně: Jáhlová kaše s ovesným mlékem a jablkem. Posypaná kakaem a skořicí.
Přesnídávka: Riso Vegan malina, amarantové vločky.
Oběd: Špenátové fusilli s hráškem, mladou mrkví a kešu dresingem.
Svačina: Naklíčený hrách s houbami, jarní cibulkou a vlašskými ořechy.
Večeře: Zeleninové špízy s bylinkovým tofu, brambory s cibulkou.
Den 2:
Snídaně: Celozrnný kváskový chléb s hummusem, rajčaty a avokádem.
Přesnídávka: Müller Vegan pudink čokoláda, lískové ořechy.
Oběd: Batátové noky s tempehem a kysaným zelím.
Svačina: Zeleninový salát s mungo fazolemi a s čočkou.
Večeře: Bulgurový tabouleh, posypaný konopnými a sezamovými semínky.
Den 3:
Snídaně: Vařená pohanka s ovocem a rostlinným jogurtem, ovoce, hořká čokoláda.
Přesnídávka: Banánové-špenátové smoothie.
Oběd: Fazolové chilli con carne s rýží.
Svačina: Riso Vegan čokoláda, mandle.
Večeře: Dhál z červené čočky s quinoou, zeleninový salát.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com; ProVeg Česko
Zdroj informací: autorský článek
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-coconut-milk
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/349086/WHO-EURO-2021-4007-43766-61591-eng.pdf