Proč se o něm říká, že je "králem" ovoce?
„Je obzvláště bohaté na vitamíny C, E, skupiny B, K a provitamín A. Z minerálních látek jde hlavně o vápník, fosfor, jód, železo, draslík a hořčík,“ vyjmenovává nutriční terapeutka Zuzana Douchová.
V jednom „jablíčku“ se skrývá přes šest stovek svěže kyselých a zároveň slaďoučkých rudých granátků. Vyloupat je z kožovité slupky, která často bývá krásně červená, dá pořádnou fušku. Práce se však vyplatí. Krásně vybarvená dužina obohatí jídelníček o celou řadu cenných látek. Navíc dodají pokrmům, dezertům či salátům šmrnc s nádechem exotiky.
„Je obzvláště bohaté na vitamíny C, E, skupiny B, K a provitamín A. Z minerálních látek jde hlavně o vápník, fosfor, jód, železo, draslík a hořčík,“ vyjmenovává nutriční terapeutka Zuzana Douchová.
Možná si řeknete, že je to stejné jako normální jablko z české jabloně, ale tak tomu není.
V krásných rubíncích se skrývá celá řada dalších látek s antioxidačními účinky.
„Jde především o polyfenoly – flavonoidy, lignany či taniny. Pestrá strava bohatá na antioxidanty podle výzkumů chrání například před rozvojem nemocí srdce a cév či pomáhá regulovat hladinu krevních tuků. Popisuje se i jejich efekt protinádorový a ochrana například před Parkinsonovou či Alzheimerovou nemocí,“ uvádí Zuazana Douchová.
Jestli patříte mezi ty, kterým vadí semínka v melounu, v granátovém jablíčku jich je víc než požehnaně. V každém rudém granátku je jedno. Můžete je „hodit“ do odšťavňovače a získáte osvěžující šťávu, kterou lze využít rovnou k pití, či s ní ozvláštnit míchané sváteční nápoje.
Vyhazovat semínka je škoda. I v nich se ukrývají pro organismus cenné látky, jde o další antioxidanty a také tuky obsahující omega 3 mastné kyseliny.
„Zapomínat by se nemělo ani na vlákninu, té mají Češi v jídelníčku stále málo. Rozkousat či jen spolknout semínka granátového jablka zdravému člověku jen prospěje,“ dodává Zuzana Douchová.
Při nákupu by mělo mít granátové jablko pevnou slupku a kulatý tvar. Pokud z něj vystupují »žebra« už sesychá.