-
Jsou drahé vločky opravdu o tolik nutričně lepší, než ty běžné?
Srovnávací analýza - vločky známé i neznámé
Vločky patří mezi velmi oblíbené výrobky. Dle průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju o.p.s. zařazuje 93 % obyvatel vločky do svého jídelníčku několikrát týdně, 50 % dokonce každý den. Současný trh nabízí širokou škálu mnoha typů. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Jakou chuť mají teffové vločky a má smysl je vyzkoušet?
Jsou bezlepkové automaticky i zdravější?
Abychom se zorientovali při výběru, nakoupili jsme 12 různých druhů neochucených vloček - od klasických ovesných, až po netradiční amarantové, jáhlové aj. a podrobili je nutriční a senzorické analýze.
Celý test: Srovnávací analýza - Vločky známé i neznámé
O testu
- Záměrem testu je představit různé druhy vloček, s kterými se spotřebitelé mohou v obchodech setkat.
- Do testu jsme zařadili 12 vybraných vzorků různých druhů neochucených vloček (vločky teffové Bio, vločky žitné Bio, vločky rýžové Bio, vločky ječné Bio, vločky amarantové Bio, ovesné vločky celozrnné jemné, pohankové vločky Natures promise Bio, ovesné vločky, vločky špaldové malé dm Bio, vločky ovesné bezlepkové Bio, vločky quinoové Bio, vločky jáhlové). Produkty jsme získaly v běžné obchodní síti a na e-shopech (countrylife.cz, rohlik.cz, Albert ČR, DM drogerie a grizly.cz).
- Vločky byly hodnoceny na základě: nutričních hodnot, senzorického testování a ceny.
- Výsledné pořadí je součtem dosažených hodnot v jednotlivých kategoriích, kterými jsou parametry senzorické (celkový vzhled, chuť, vůně, konzistence ), dále pak cena a obsah bílkovin a vlákniny.
- Test jsme doplnili o výsledky průzkumu mezi čtenáři webu vimcojim.cz, kterého se zúčastnilo 288 osob.
- Hodnotící kritéria
- Na celkovém výsledku se jednotlivé parametry hodnocení podílejí: nutriční - 20 %, senzorické - 50 % a cena - 30 %.
Celý test: Srovnávací analýza - Vločky známé i neznámé
Analýza - hodnocení
- Z nutričních parametrů byl sledován obsah bílkovin a vláknina. Nutriční údaje jsme získali z informací uvedených v tabulce výživových hodnot na obalech výrobků.
- Vzhledem k malým rozdílům v nutričních parametrech mělo nejvyšší váhu senzorické hodnocení.
- V rámci senzoriky byly hodnoceny jakostní ukazatele - celkový vzhled a barva, chuť, vůně, konzistence.
- Senzorické hodnocení proběhlo jak v akreditované laboratoři Eurofins, tak laickou veřejností.
- Posledním sledovaným kritériem byla cena.