- Určitý problém u zdrojů rostlinných bílkovin představuje přítomnost některých antinutričních látek. Antinutriční látky jsou sloučeniny obsažené v potravinách rostlinného původu, které snižují využitelnost důležitých živin (bílkoviny, sacharidy, minerály, některé vitamíny).
U řepky se konkrétně jedná o glukosinoláty a kyselinu fytovou. Výlisky a extrakční šroty nacházejí využití v krmných směsích, ale jejich podíl v nich je nutno omezovat právě díky přítomným glukosinolátům. Pomocí membránových procesů, případně enzymové hydrolýzy lze získat tzv. bílkovinné izoláty nebo hydrolyzáty s vysokým podílem bílkovin 90, respektive 80 %. Během procesu zpracování navíc dochází k separaci antinutričních látek.
Kvalita řepkových bílkovin je velice dobrá
Kvalita bílkovin obecně se určuje prostřednictvím preferované metody PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score), která byla přijata organizacemi FAO a WHO pro měření hodnoty bílkovin v lidské výživě. Metoda je založena na porovnání koncentrace první limitující esenciální aminokyseliny v testovaném proteinu s koncentrací této aminokyseliny v referenčním vzorku.
- V úvahu je brána i stravitelnost bílkovin. Hodnota se pohybuje v rozmezí 0-1.
Hodnotu 1 mají plnohodnotné bílkoviny (vejce, mléko, ryby). Rostlinné bílkoviny mají obecně hodnotu výrazně nižší. Bílkoviny řepky patří mezi výjimky. Mají velmi dobrou skladbu aminokyselin. Hodnota PDCAAS změřená v různých studiích, se pohybuje v rozmezí 0,83-0,93, limitující aminokyselinou je lysin jako u řady jiných rostlinných bílkovin. V rámci jedné studie byla zjištěna u řepkového hydrolyzátu i hodnota PDCAAS rovna 1. Kvalita bílkovin řepky je výrazně vyšší než u obilovin (oves 0,57, pšenice 0,40).
Řepkové proteiny jsou již realitou
Až doposud se úvahy o využití řepkových bílkovin v lidské výživě jevily jako hudba daleké budoucnosti. Medii proběhla zpráva, že firma Burcon NutraScience se sídlem kanadské Vancouveru, uvedla v prosinci 2020 na trh řadu výrobků na bázi řepkových bílkovin. Byla založena firma Merit Functitonal Foods a vybudován nový výrobní závod v kanadském Winnipegu, který začíná vyrábět proteiny z hrachu a řepky, případně jejich směsi.
Zatímco bílkoviny z hrachu jsou již ze strany potravinářů jako surovina šířeji využívány, u řepky se jedná o prvenství.
- Vývojářům se podařilo vyřešit technologické problémy odstranění antinutričních látek a nabízet surovinu neutrální chuti, která může nacházet široké uplatnění v řadě výrobků, včetně těch jako jsou například proteinové tyčinky či alternativy k masu nebo mléčným výrobkům. Tyto kategorie potravin zaznamenávají v poslední době velký boom.
Může nahradit řepka sóju?
- Sója je luštěnina, obsahuje přibližně 40 % bílkovin a 20 % oleje, bílkovinná složka představuje hlavní účel využití, přesto je sójový olej významná celosvětová komodita.
- Řepka je olejnina. Zastoupení oleje a bílkovin je přibližně opačné (40 % oleje, 20 % bílkovin). Olej je hlavním důvodem pěstování, nicméně obsah bílkovin je stále významný a přestavuje dobrý potenciál lepšího zhodnocení.
Hodně veganů má základ stravy postaven na sóji, která má rovněž velmi dobré složení aminokyselin. Hodnota PDCAAS sójového izolátu se pohybuje okolo 0,98. I sója obsahuje antinutriční látky a fytoestrogeny. Jejich pozitivní i případně negativní vliv na zdraví je hodně diskutován. Sójová bílkovina je navíc známý alergen a část populace nemůže sójové výrobky konzumovat. Vysoký celosvětový podíl sóji je pěstován na odlesněných oblastech v Jižní Americe a plocha se stále rozšiřuje na úkor tropických pralesů. V Nizozemsku srovnávali řepkové a sójové bílkovinné koncentráty a izoláty z hlediska uhlíkové stopy. Řepka dopadla z tohoto pohledu rovněž lépe.
Řepkové bílkoviny by mohly hrát v budoucnosti významnější úlohu v lidské výživě. Ve stravě veganů, jejichž počet ve společnosti neustále narůstá, by mohly nahradit i sóju, třeba jen částečně. Pro využití bílkovin řepky by nebylo třeba rozšiřovat pěstební plochu, což by byla velká výhoda. Uvidíme, jak se zpracovatelské výrobní kapacity, prozatím vybudované v Kanadě, budou postupně rozšiřovat i do Evropy.
Zdroje: FoodNavigator.com, U.S.Canola.com, Blonkconsultans.nl