O výživě 30. 11. 2017 | Vím, co jím a piju, o.p.s.

Superpotravina - tentokrát cizrna!

Cizrna se díky svému vysokému obsahu zdraví prospěšných vitaminů a minerálů řadí mezi superpotraviny. Ačkoli je její příprava časově náročnější, její účinky na zdraví vše vynahradí. Například při redukční dietě by cizrna rozhodně neměla v jídelníčku chybět. Pokud jste cizrnu ještě nevyzkoušeli, možná právě vám pomůže několik dobrých rad proč s tím už déle neotálet.

Cirzna
Superpotravina - cizrna ze Shutterstock.com

Cizrna a zdraví

Cizrna obsahuje více než polovinu denní doporučené dávky vitamínu B6, který je důležitý pro naši psychickou pohodu a životní radost. Z vitaminů je zde zastoupen také vitamin B15, který je velmi účinným antioxidantem a pomáhá předcházet procesu stárnutí.

"V cizrně také najdeme draslík, který vyrovnává tlak uvnitř buněk a podporuje správnou funkci srdeční činnosti," konstatuje odbornice na výživu Mgr. Zuzana Douchová. Posílení nervového systému zajišťuje látka zvaná cholin, která je v cizrně zastoupena v nezanedbatelném množství.

Dále cizrna obsahuje ve velkém množství mangan, fosfor, měď, selen, zinek, železo, vápník a hořčík. Z nenasycených mastných kyselin jde hlavně o omega 6, které napomáhá ke snížení LDL cholesterolu v krvi. Za zmínku stojí také obsah vitaminů B9, A, B1, B2, B3, B5, C a E.

Fakta o cizrně

  • cizrna je účinná jako prevence proti civilizačním chorobám (její konzumací můžeme předcházet kardiovaskulárnímu onemocnění, pomáhá snižovat cholesterol, příznivě pomáhá při léčbě obezity a zácpy)
  • zamezuje přejídání
  • díky vysokému obsahu vitaminů pomáhá udržovat jemnou a pevnou pokožku
  • působí příznivě na buňky, cévy, imunitu, kosti, metabolismus, nervovou soustavu a trávení
  • je výborným zdrojem rostlinných bílkovin

Nutriční složení na 100 g

  Energie
360 kcal  
  Bílkoviny
25%  
  Sacharidy
55%  
  Tuky
6-7%  
  Vláknina
5-19% (dle semena)  

Jak na cizrnu v kuchyni

Cizrnu je v první řadě třeba nechat „nabobtnat“ a až poté ji můžete vařit. Zalijte cizrnu čistou vodou a nechte ji alespoň přes noc odstát, ideální je namáčet ji ale jeden celý den. Poté vodu slijte a do čerstvě napuštěné vody přidejte „vymáčenou“ cizrnu. Cizrna se vaří 30 minut až 1 hodinu (podle doby namáčení) dokud nezměkne. Na trhu je k dostání také cizrna v plechovce, která značně ušetří váš čas.

  • Uvařená cizrna má mnohostranné využití.  Je vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek nebo jemného pyré. Nejznámější pokrm připravovaný z cizrny je hummus, arabská pochoutku ze sezamového krému. Cizrna vám zachutná také v polévce. Uvařenou cizrnu však můžete také okořenit, opražit a užít si ji jako svačinku, která nahradí ořechy.

RECEPT: CIZRNOVÝ BURGER S PEČENÝMI BRAMBORY



Mohlo by vás také zajímat: