Abyste si v obchodech vybrali potraviny s těmi správnými „dobrými“ tuky, je třeba rozumět informacím, které se týkají nutričních hodnot výrobků. Někdy se mohou názvy tuků skrývat pod zkratkami – SAFA, TFA, PUFA, MUFA. Pokud jim budete rozumět, nebudete muset váhat v tom, co vložit do nákupního košíku.
Tuky mají tendenci lidi děsit. Velká část populace si dokonce myslí, že jsou všechny tuky špatné. Ale není tomu tak. Rozumná míra a správný poměr jednotlivých tuků jsou základem pro správné fungování lidského organismu.
Slovníček pojmů:
SAFA (Saturated Fatty Acids) | nasycené mastné kyseliny |
TFA (Trans Fatty Acids) | trans mastné kyseliny |
MUFA (Mono Unsaturated Fatty Acid) | mononenasycené mastné kyseliny |
PUFA (Poly Unsaturated Fatty Acids) | polynenasycené mastné kyseliny |
Nadbytek ale i nedostatek škodí
Tuky totiž naše tělo potřebuje. Mají hradit 30–35 % z celkového doporučeného denního energetického příjmu. „Tuky jsou nezbytné pro příjem některých vitamínů. Při jejich nedostatku se hůře hojí rány, jsou důležité pro růst a reprodukci, kůže se více vysušuje, dochází ke ztrátě vlasů a k porušení tvorby některých hormonů, prostě jsou důležité pro každou buňku v organismu,“ říká profesorka Jana Dostálová.
Nasycené versus nenasycené
Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené.
Z hlediska příjmu množství energie mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami není prakticky žádný rozdíl. Velké rozdíly jsou však v jejich účincích v lidském organizmu. Jako prevenci vzniku řady onemocnění, především nemocí srdce a cév, diabetu 2. typu byste měli omezit příjem tuků nasycených, tedy SAFA a SFA.
V jakých potravinách tuky najdete
Podle doporučení odborníků bychom měli jíst třetinu tuků živočišných (tedy obvykle nasycených) a dvě třetiny rostlinných (většinou patří mezi nenasycené). „Tuky s převahou nasycených mastných kyselin najdeme převážně v živočišných produktech. Například v tučném mase, uzeninách, sádle, másle ale třeba i v sýrech či masných výrobcích. Své zástupce mají ale také v rostlinné říši. Patří sem především kokosový a palmojádrový tuk,“ vysvětluje profesorka Dostálová.
Zdroje zdravějších nenasycených tuků hledejte hlavně v rostlinné říši. Patří sem:
Jeden z nejznámějších margarínů Rama od společnosti Unilever je označen logem Vím, co jím. |
- řepkový a olivový olej
- kvalitní výrobky z nich vyrobené např. margaríny
- semínka, ořechy
- avokádo
- a výjimkou z živočišných tuků jsou ryby
PUFA a MUFA se bát nemusíte
Některé z nenasycených mastných kyselin jsou pro organizmus zcela nezbytné. Najdete je hlavně v rostlinných olejích a kvalitních výrobcích z nich vyrobených např. margarínech, v semenech, v rybách či v listové zelenině. Jedná se o tzv. esenciální mastné kyseliny – konkrétně omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které jsou podskupinou PUFA, náleží tedy k polynenasyceným mastným kyselinám. Naše tělo si je neumí vytvořit a musí je získávat přímo z potravin. Nejvíce jsou obsaženy v tucích rostlinného původu a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění.
Sice méně efektivní při snižování cholesterolu, ale přesto s kladným vlivem na zdraví jsou mononenasycené mastné kyseliny MUFA. Na hladinu cholesterolu mají neutrální vliv, ale příznivě působí v případech, kdy ve stravě nahradí nasycené mastné kyseliny (obsažené zejména v živočišných tucích). Hojně se vyskytují například v rostlinných olejích.
Největší záporák – zkratka TFA
Negativní působení na lidské zdraví byl prokázán u trans mastných kyselin (TFA). TFA mají negativní vliv zejména na obsah krevních tuků, na zvyšování hladiny celkového i LDL cholesterolu. Jejich vliv na zdraví je horší, než vliv nasycených mastných kyselin. Nepříznivě působí i při vývoji diabetu II. typu, obezity a ischemické choroby srdeční.
Trans mastné kyseliny „Vznikají v žaludku přežvýkavců a vačnatců, dále vznikají při průmyslovém ztužování tuků tzv. částečné hydrogenaci (působením vodíku) a při zahřívání
tuků a olejů na vysokou teplotu. Nejvyšší množství se vyskytují v částečně ztužených olejích,“ popisuje jednu z živin, kterou u potravin hlídá logo Vím, co jím profesorka Dostálová.
Na jaké potraviny si dát pozor
Podle současných výživových doporučení by měl být příjem TFA co nejnižší a neměl by překročit 1 % celkového doporučeného denního energetického příjmu. To pro průměrného spotřebitele znamená přibližně 2-2,5 g. Některé z těchto výrobků jsou velice oblíbené, například plněné oplatky a sušenky, čokoládové výrobky ze skupiny cukrovinek, kde již malé množství zkonzumovaného výrobku (někdy i pouze cca 25 g) vyčerpá tolerovaný denní limit.
Jejich zdrojem jsou stále některé výrobky ze skupin:
- jemné a trvanlivé pečivo,
- zmrazená a chlazená těsta,
- čokoládové výrobky, ve kterých je kakaové máslo nahrazeno částečně hydrogenovanými tuky,
- některé müsli tyčinky s polevami,
- některé mražené krémy,
- rostlinné náhrady smetany a šlehačky,
- některé jíšky,
- některé dehydrované polévky,
- některé cereální snídaně,
- některé sušené sójové nápoje a jiné.