Z vajec strach mít nemusíte. Mýtus, že zvyšují hladinu v cholesterolu v krvi je dávno odborníky vyvrácený. Mají být součástí zdravého jídelníčku, nejen v době kolem svátků jara. Na druhou stranu, nic se nemá přehánět.
Chceme-li se správně stravovat, musíme přemýšlet o tom co a kdy jíme. Proč si tedy dát vajíčko ke snídani, svačině či večeři?
Plnohodnotné bílkoviny
Doslova zázrakem pod skořápkou se dá nazvat bílek, obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny. Jejich složení je tak výhodné, že jsou z výživového hlediska hodnotnější něž ty v mase a mléce. Jsou v nich zastoupeny všechny takzvané esenciální aminokyseliny, tedy ty, které si tělo neumí samo „vyrobit“ a musíme je přijímat potravou.
Na vajíčka by proto neměli zapomínat třeba vegetariáni, ale ani nastávající maminky, malé děti a senioři.
Pomoc při hubnutí
Skvělé jsou i pro ty z nás, kteří se snaží shodit nějaké kilo. Bílkoviny velmi dobře zasytí. Právě proto se doporučuje, aby v každém denním jídle byly zastoupeny všechny základní složky potravy – bílkoviny, sacharidy a tuky. Vyzkoušet si to může každý sám, stačí si ke svačině dát celozrnný rohlík s máslem a kouskem zeleniny či ovoce. A druhý den si k němu přidat buď vejce či sýr nebo si na něj namazat tvarohovou pomazánku... Uvidíte, zda vás budou po bohatší sváče „honit“ chutě a budete hledat něco sladkého.
Sluníčko uprostřed
Látky obsažené ve žloutku dodávají sílu. Obsahuje tuky a také celou řadu vitamínů – A, B, D, E, K a minerálních látek – železa, hořčíku, draslíku či zinku.
Mezi tuky ve vajíčku nenajdeme jen ty obávané nasycené, ve žloutku jsou zastoupeny i nenasycené omega 3 mastné kyseliny.
Jak je to s cholesterolem?
V jednom žloutku bývá obsaženo zhruba 200 až 300 mg cholesterolu, což odpovídá zhruba doporučené dávce pro dospělého na den. Právě proto byla vejce dána na černou listinu a mnoha lékaři zatracována.
Žloutek ale také obsahuje lecitin, který naopak přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, a již zmiňované omega 3 mastné kyseliny. Ty se podílejí na udržování jeho normální hladiny.
Chrání oči
Jsou v něm také obsaženy karotenoidy – zeaxanthin a lutein, díky nim je žloutek krásně žlutý. V těle se ukládají v sítnici oka, takzvané žluté skvrně, kde plní ochrannou funkci proti poškození oka. Je-li žlutá skvrna nedostatečně „nasycena“ těmito látkami, dochází k jejímu poškození a rozvíjí se onemocnění – věkem podmíněná makulární degenerace. Nemusí postihovat jen staré lidi, objevuje se i kolem 40. roku věku. Bohužel není léčitelná a přichází plíživě – málo kdy ji v prvotních stádiích zaznamenáme. Lékaři umí její průběh jen mírně zpomalit, v konečném stádiu člověk přichází o zrak. I proto je důležité myslet na pestré složení jídelníčku, a samozřejmě chodit pravidelně na preventivní prohlídky i k očnímu lékaři.
Kolik vajíček sníst?
„Doporučována je konzumace jednoho vejce denně, přičemž se započítávají i vejce v potravinách,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. V období Velikonoc můžeme udělat výjimku a kromě vajíčka do sladkého beránka si můžeme smlsnout i třeba na tradiční vajíčkové pomazánce. Důležité je nezapomínat na dostatečný pohyb. Nejenom, že je důležité vydat přijatou energii, abychom nepřibírali. Pravidelným pohybem dochází k regulaci hladiny obávaného cholesterolu či cukru v krvi.