Vegetariánství 29. 3. 2021 | Mgr. Lucie Kašparová, DisMgr. Lucie Kašparová, Dis

„Plant-based diet“ nabízí zdravotní benefity a zpestření jídelníčku

Podle nejnovějších výzkumů může správně sestavená rostlinná strava nabídnout konzumentům zdravotní benefity, a i redukci hmotnosti. V zahraničí získává na popularitě tzv. „plant-based diet“. Je založená na rostlinné dietě, ale minimum důležitých živočišných potravin toleruje.

Stock Photos: Tatjana Baibakova /Shutterstock.com

Plant - based diet

Podle průzkumů Food and Health v roce 2019 mají lidé různé představy o tom, co představuje rostlinná strava neboli anglicky plant – based diet. Vegetariánská, veganská a právě i rostlinná strava mají podobné zásady, nicméně lehce se odlišují.

  • Tzv. „plat-based diet“ je založena na konzumaci převážně rostlinných produktů, ale povoluje i minimální konzumaci živočišných potravin jako jsou vejce, mléčné výrobky, ryby.

Právě díky její přizpůsobivosti a absenci striktních zákazů získává na čím dál větší popularitě.

Rostlinná strava ovlivňuje zdraví srdce

rostlinná stravaPodle studie zveřejněné v srpnu 2019 v Journal of the American Heart Association byl u lidí konzumujících více rostlinných produktů pozorován nižší riziko srdečních onemocnění.

Samozřejmě to neplatí pro lidi konzumující sice rostlinnou stravu ale v podobě nadměrného příjmu ultra zpracovaných potravin a slazených nápojů – zde bylo naopak prokázáno vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních obtíží.

  • Snížuje pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu Ve stejném periodiku byly publikovány v červenci 2019 výsledky meta analýzy studií zahrnující více než 300 000 lidí u nichž byl prokázán nižší výskyt diabetu 2. typu

  • Pomáhá i s redukcí hmotnosti. Samozřejmě striktní vynechání masných produktů nevede automaticky k redukci hmotnosti. Nicméně benefity rostlinné stravy z pohledu redukční diety jsou jasné: více celozrnných obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, méně tučného masa a uzenin.

Tipy na malé změny v jídelníčku

vegan burgerJak již bylo řečeno, jíst plant-based stravu, neznamená změnit jídelníček ze dne na den o stoosmdesát stupňů.

Malými změnami můžeme dosáhnout kýžených benefitů. Není nutné zcela vynechávat maso, jen zkrátka volte přirozeně libové maso, šunky a kvalitní ryby.

  • Místo tučného hamburgeru vyzkoušejte veganských hamburger s cizrnovou plackou.
  • Na snídani zvolte ovesnou kaši s lesním ovocem či míchaná vejce s fazolemi a avokádem.
  • Nevyhýbejte se pečivu a přílohám, upřednostňujte celozrnné produkty, které mají více vlákniny a zasytí na delší dobu.

 

 



Mohlo by vás také zajímat: