Vegetariánství 29. 3. 2021
| Mgr. Lucie Kašparová, Dis
Podle nejnovějších výzkumů může správně sestavená rostlinná strava nabídnout konzumentům zdravotní benefity, a i redukci hmotnosti. V zahraničí získává na popularitě tzv. „plant-based diet“. Je založená na rostlinné dietě, ale minimum důležitých živočišných potravin toleruje.
Plant - based diet
Podle průzkumů Food and Health v roce 2019 mají lidé různé představy o tom, co představuje rostlinná strava neboli anglicky plant – based diet. Vegetariánská, veganská a právě i rostlinná strava mají podobné zásady, nicméně lehce se odlišují.
- Tzv. „plat-based diet“ je založena na konzumaci převážně rostlinných produktů, ale povoluje i minimální konzumaci živočišných potravin jako jsou vejce, mléčné výrobky, ryby.
Právě díky její přizpůsobivosti a absenci striktních zákazů získává na čím dál větší popularitě.
Rostlinná strava ovlivňuje zdraví srdce
Podle studie zveřejněné v srpnu 2019 v Journal of the American Heart Association byl u lidí konzumujících více rostlinných produktů pozorován nižší riziko srdečních onemocnění.
Samozřejmě to neplatí pro lidi konzumující sice rostlinnou stravu ale v podobě nadměrného příjmu ultra zpracovaných potravin a slazených nápojů – zde bylo naopak prokázáno vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních obtíží.
-
Snížuje pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu Ve stejném periodiku byly publikovány v červenci 2019 výsledky meta analýzy studií zahrnující více než 300 000 lidí u nichž byl prokázán nižší výskyt diabetu 2. typu.
-
Pomáhá i s redukcí hmotnosti. Samozřejmě striktní vynechání masných produktů nevede automaticky k redukci hmotnosti. Nicméně benefity rostlinné stravy z pohledu redukční diety jsou jasné: více celozrnných obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, méně tučného masa a uzenin.
Tipy na malé změny v jídelníčku
Jak již bylo řečeno, jíst plant-based stravu, neznamená změnit jídelníček ze dne na den o stoosmdesát stupňů.
Malými změnami můžeme dosáhnout kýžených benefitů. Není nutné zcela vynechávat maso, jen zkrátka volte přirozeně libové maso, šunky a kvalitní ryby.
- Místo tučného hamburgeru vyzkoušejte veganských hamburger s cizrnovou plackou.
- Na snídani zvolte ovesnou kaši s lesním ovocem či míchaná vejce s fazolemi a avokádem.
- Nevyhýbejte se pečivu a přílohám, upřednostňujte celozrnné produkty, které mají více vlákniny a zasytí na delší dobu.