Krupicová kaše se často jí k večeři, což nelze doporučit vzhledem k již zmíněnému množství cukru. Dochází tak k výrazným výkyvům glykémie, což může během usínání člověka rozrušovat a narušit spánkovou hygienu.
- V případě, že kaši nepřesladíme, omezíme množství másla a použijeme pravé kakao, jednou za čas si ji samozřejmě dopřát můžeme.
Rýžová kaše
Pro výrobu takové kaše je potřeba využít správného druhu rýže. Podle druhu rýže se také liší její obsah nutrientů. K přípravě kaše je nejlepší využít rýže Arborio, tedy též rýže krátkozrnné, oválné. Po uvaření totiž snáz dosáhne krémové, jaksi rozvařenější konzistence. Důvodem je vysoký obsah škrobu. Tím však také stoupá její glykemický index. Čím je glykemický index vyšší, tím dřív nás přepadne po jejím snězení hlad. Rýže je však lehce stravitelná, téměř bez tuku a je bezlepkovou potravinou. Stejně jako u kaše krupicové je důležité hlídat množství přidaného cukru, kterým pokrm často vylepšujeme.
- Její občasné zařazení není na škodu, ale alternativy kaší uvedené níže obsahují více vlákniny a jsou tedy vhodnější.
Ovesná kaše
Ovesná kaše je velmi jednoduchou a oblíbenou formou snídaně. Ovesné vločky obsahují aminokyseliny a minerální prvky, především mangan, fosfor, hořčík, měď, zinek, železo, dále vitaminy, a to kyselinu listovou a vitamin B 1. Jsou zdrojem vlákniny, hlavně té rozpustné. Ta reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc navozuje pocit zasycení.
Ovesnou kaši můžeme sníst také již fermentovanou. Kaši si připravíme předem večer před spaním a druhý den si ji můžeme dát ke snídani či svačině.
- Aby k fermentaci vůbec došlo, musí zůstat vločky namočené ve vlažné vodě 8 až 12 hodin při pokojové teplotě.
Takto připravenou kaši si ráno jen dochutíte dle svých potřeb a zvyků, přidáme např. semínka a ovoce a je hotovo. Fermentovaní kaše je zbavena antinutričních látek, je stravitelnější a významně podporuje imunitní systém.
Pohanková kaše
- Pohanka je zdrojem rutinu, který zlepšuje elasticitu cév a snižuje jejich křehkost. Právě proto je důležitou součástí jídelníčků nejen diabetiků a hypertoniků.
- Navíc ovlivňuje krevní srážlivost a zároveň upravuje množství cholesterolu v krvi. Je bezlepková, tudíž vhodná pro céliaky.
- Je také samozřejmě významným zdrojem vlákniny.
Pohanka navíc obsahuje minerály jako jsou draslík, železo, sodík, fosfor, vápník, měď, mangan, zinek, selen a vitaminy B, C a E. Kromě toho obsahuje ještě cholin, který má ochrannou funkci jater před toxickými látkami. Cholin také zabraňuje kumulaci tuku, včetně cholesterolu, v organizmu a dokonce je jednou ze stavebních látek acetylcholinu, který pomáhá přenášení nervových vzruchů. Podporuje tedy činnost nervové soustavy. Jeho potřeba je zvýšená při stresu a poruchách paměti.
Pohanka a tedy i z ní připravená kaše má velmi specifickou chuť, která zezačátku nemusí vyhovovat všem. Je vhodné ji nejprve kombinovat s jinými obilovinami a na chuť si postupně přivykat.
Nutriční hodnoty
100 g suchý stav
|
energetická hodnota
|
sacharidy
|
z toho cukry
|
bílkoviny
|
tuky
|
vláknina
|
průměrná cena
|
dětská krupice
|
1515 kJ
|
76 g
|
2 g
|
10 g
|
1 g
|
2 g
|
3,98,-
|
rýže Arborio
|
1456 kJ
|
79 g
|
0,2 g
|
6,5 g
|
0,5 g
|
1,1 g
|
9,38,-
|
ovesné vločky
|
1483 kJ
|
61 g
|
1 g
|
12 g
|
4,6 g
|
9,4 g
|
5,98.-
|
pohanka
|
1548 kJ
|
74 g
|
0,6 g
|
12 g
|
2,6 g
|
3,7 g
|
7,38.-
|
* nutriční hodnoty celého pokrmu (kaše) se mění v závislosti na množství nejen sypké složky, ale také na množství a výběru tekuté složky pokrmu (voda, mléko, rostlinný nápoj), dále se zvyšuje dle dalších přidaných potravin (ovoce, ořechy aj.)