Co je osteoporóza?
Kostní hmotu přirozeně s věkem ztrácíme všichni. Při osteoporóze však dochází k úbytku kostní hmoty ještě rychleji, až do bodu, kdy se struktura kostní tkáně začne měnit.
Zlomeniny způsobené pádem z výšky nebo jen prostým dosednutím. I ty může mít za následek osteoporóza. Onemocnění, které ohrožuje více ženy a v České republice stojí za 19 tisíci zlomeninami krčku ročně. Všechny faktory vedoucí k řídnutí kostí ovlivnit nemůžeme, nicméně prevence existuje. Pojďme se podívat na to, jak osteoporóze předcházet a jak si udržet zdravé kosti i ve starším věku. Navíc pro vás máme hned 3 skvělé recepty bohaté na vápník.
Kostní hmotu přirozeně s věkem ztrácíme všichni. Při osteoporóze však dochází k úbytku kostní hmoty ještě rychleji, až do bodu, kdy se struktura kostní tkáně začne měnit.
„Jedná se o onemocnění kostní tkáně, které se vyznačuje úbytkem pevných minerálních struktur především dlouhých kostí. Je to vlastně výsledek poruchy rovnováhy mezi tvorbou nové kostní hmoty a zánikem staré kostní tkáně, kdy je rychlejší odbourávání, nežli novotvorba. Tato nerovnováha vede ke zvýšené křehkosti kostí, ty se pak stávají málo odolné vůči mechanickým vlivům a klesá i jejich pružnost, což s sebou přináší nebezpečí zlomenin i při minimální vyvinuté síle,“ vysvětluje fyzioterapeutka Martina Karasová.
Do hry mohou kromě věku vstoupit i další faktory:
Chod času pochopitelně zvrátit nedokážeme, existuje ale spoustu věcí, které můžeme udělat proto, abychom si udrželi své kosti co nejdéle silné a zdravé a přirozeně tak předcházeli osteoporóze. Zjednodušeně řečeno – vsaďte na zdravý životní styl.
A to nejen ve starším věku. Je důležité si uvědomit, že špatnou výživou v dětství a dospívání zvyšujeme pravděpodobnost vzniku osteoporózy v pokročilejším věku. Podívejte se, kolik vápníku byste měli denně přijmout:
Věk | Doporučená denní dávka vápníku | |
Děti | do 6 měsíců | 400 mg |
od 6 měsíců do 1 roku | 600 mg | |
do 1 roku do 5 let | 800 mg | |
od 6 do 10 let | 800 - 1 200 mg | |
Dospívající | od 11 do 24 let | 1 200 - 1 500 mg |
Muži | od 25 do 65 let | 1 000 mg |
nad 65 let | 1 500 mg | |
Ženy | těhotné, kojící | 1 200 - 1 500 mg |
do menopauzy | 1 000 mg | |
v menopauze | 1 200 - 1 500 mg |
Vápník najdeme v těchto potravinách:
Vápník sice hraje ve zdraví kostí prim, bez dalších pomocníků by to ale úplně nezvládl. Pro správné ukládání vápníku a budování silných kostí naše tělo potřebuje i vitamín D, vitamín K, draslík a hořčík.
Mějte svůj jídelníček pestrý a bohatý na všechny výše zmíněné živiny. Základ by měly tvořit mléčné výrobky, ovoce a zelenina, celozrnné výrobky, libové maso, luštěniny, ořechy a semínka.
Nevyhýbejte se sluníčku. Už po 15 minutách na sluníčku se výrazně zvýší tvorba vitamínu D důležitého pro vývoj kostí. Ostatně o důležitosti vitamínu D i o jeho zdrojích si můžete přečíst v článku Ženské zdraví se bez vitamínu D neobejde.
Přiměřená tělesná zátěž je nejlepší prevencí nejen osteoporózy.
„Doporučit můžeme zejména chůzi, nordic walking, jízdu na kole, plavání, ale i běžné práce na zahradě a v domácnosti. Přiměřená fyzická aktivita také zlepšuje sílu a koordinaci svalů a tím klesá riziko pádů, které jsou zejména u osteoporózy velmi nebezpečné,“ upozorňuje Martina Karasová.
Asi nebude pro nikoho překvapením, že kouření zdraví neprospívá, a to po všech stránkách. Podobně je to i s nadměrnou konzumací alkoholu a soli ve stravě. Vyhýbejte se i příliš tučným potravinám, rafinovanému cukru a sladkým limonádám, zejména těm kolovým – fosfor v nich obsažený totiž vstřebatelnost vápníku výrazně snižuje.
Na dvě porce budeme potřebovat: 400 g hlávkové kapusty, 200 g dmBio uzeného tofu, 15 g řepkového oleje, 30 g dmBio vlašských ořechů, 100 g vodního melounu bez pecek. Na zálivku si připravíme: 45 g řepkového oleje, 20 g hrubozrnné hořčice, 15 g dmBio medu, šťávu z ½ limetky, 1 g soli
Kapustu důkladně omyjeme a nakrájíme na proužky. Vložíme ji do hrnce s vroucí osolenou vodou a 1-2 minuty povaříme. Po uvaření kapustu zchladíme ve studené vodě a necháme ji okapat. Kapusta díky tomu zůstane krásně zelená a křupavá. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a opečeme nasucho na pánvi. Tofu osušíme a nakrájíme na malé kostičky (ca 1 x 1 cm). Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm tofu dokřupava. Na zálivku si smícháme všechny suroviny a vymícháme do hladké emulze. Ve velké míse promícháme kapustu s vlašskými ořechy a melounem, přimícháme zálivku. Navrch nasypeme opečené tofu a podáváme.
Tento recept byl certifikován dle kritérií Vím, co jím a kompletní i s nutričními hodnotami ho najdete zde.
Na dvě porce si připravte: 400 g bílého jogurtu (pro veganskou variantu bílý sojový nebo kokosový jogurt obohacený o vápník), 1 banán, 100 g čerstvého bobulovitého ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny), 15 g dmBio medu, 15 g nasekaných dmBio lískových ořechů, 7 g dmBio lněných semínek, 7 g dmBio dýňových semínek
Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Bobulovité ovoce omyjeme a osušíme. Jogurt promícháme s medem. Do skleniček střídavě vrstvíme jogurt, ovoce a ořechy (část si ponecháme na zdobení) se semínky. Poslední vrstvu bude tvořit jogurt. Ten ozdobíme ovocem a posypeme zbylými ořechy. Pohár dáme na hodinu vychladit do lednice.
Na 12 porcí budeme potřebovat – na těsto: 160 g dmBio přeničné celozrnné mouky, 70 g másla, 2 žloutky, 4 g dmBio kypřicího prášku bez fosfátů, špetku soli, ca 25 ml vody. Na náplň pak 140 g bílého jogurtu řeckého typu 0 % tuku, 360 g sýru cottage, 2 vejce + 2 bílky, 1 menší brokolici, ½ lžičky soli, špetku pepře
Do mísy si dáme dva žloutky, máslo, mouku, kypřicí prášek, sůl a trochu vody. Ručně vypracujeme těsto, nehněteme příliš dlouho. Těsto vmačkáme do kulaté formy. Brokolici rozebereme či pokrájíme na drobné růžičky a povaříme ca 3 minuty ve vodě, scedíme a necháme okapat. A jdeme na náplň. Do mísy dáme cottage sýr, řecký jogurt, 2 zbylé bílky a dvě celá vejce a rozmícháme. Na těsto rovnoměrně poskládáme brokolici, vlijeme náplň a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 30-40 minut, dokud náplň neztuhne.
Tento recept vznikl ve spolupráci s drogerií dm a kampaní Ženské zdraví.