O zdraví 23. 8. 2024 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Adaptogeny: Ašvaganda či maca jako přírodní klíč ke zvládání stresu a podpoře zdraví

Adaptogeny jsou látky, které pomáhají tělu lépe zvládat stres a zátěžové podmínky. Tyto přírodní prostředky jako ašvaganda, eleuterokok či maca podporují vitalitu, zvyšují energii, posilují imunitu a dokonce mohou zpomalovat stárnutí. Pojďme se na jejich účinky a význam pro lidské zdraví podívat podrobněji.

Stock photos: Antonio Guillem/Shutterstock.com

Termín adaptogeny byl poprvé použit ve 40. letech minulého století. Tehdy totiž specialisté hledali nenávykové prostředky, které budou zvyšovat výkonnost a odolnost vojáků.

Rostlinné adaptogeny jsou byliny obsahující látky zvláštního typu, které mají blahodárný účinek na lidský organismus. Řadí se do velké skupiny léčivých rostlin a jejich výhodou je, že nejsou toxické ani návykové. Rozhodně je však vhodné zmínit jejich povzbudivé schopnosti i to, že výrazně zvyšují nespecifickou odolnost organismu vůči negativním vlivům.

Jak už sám název říká, jsou adaptogeny látky, které pomáhají organismu adaptovat se na nestandardní nebo zátěžové podmínky.

  • Přispívají k lepšímu zvládání stresu, podporují celkovou vitalitu, zvyšují hladinu energie, příznivě působí na psychiku a mohou mít blahodárný vliv na lepší spánek, imunitní systém, zklidnění a dokonce mohou zpomalovat stárnutí.

A mimochodem, uvedené schopnosti adaptogenů se netýkají jen člověka, ale v mnoha případech také zvířat.

Adaptogeny pod mikroskopem

V případě adaptogenů se v mnoha případech jedná o cizokrajné rostliny, především z Asie a Latinské Ameriky, které jsou často zdrojem účinných látek u nás jinak nedostupných. I když i v našich podmínkách lze některé adaptogeny nalézt. Z fytochemického hlediska jde o farmakologicky významné látky, jako jsou alkaloidy, glykosidy, terpeny a jejich deriváty, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, polysacharidy či vitamíny.

Vitánie snodárná alias ašvaganda

ašvagandaJde o jeden z nejrozšířenějších fytoterapeutických prostředků používaných v tradičních asijských medicínách. Je to tonizující bylina s afrodiziakálními účinky. Je doporučována k léčbě celkového vyčerpání organismu i jako lék zpomalující stárnutí. Smíchaná s medem a máslem se doporučovala proti impotenci.

  • Ašvaganda působí jako antidepresivum a má i detoxikační účinky. Dokáže obnovovat jaterní tkáň a zlepšuje tvorbu červených krvinek. Má protinádorové působení, harmonizuje krevní obraz, vykazuje kladné imunostimulační účinky na aktivitu kostní dřeně, zvyšuje tvorbu bílých krvinek, zejména při poškození krvetvorby cytostatickou léčbou.

Formou tinktury působí ašvaganda antibioticky. Hojně se využívá i při rekonvalescenci po těžkých nemocech a operacích, fyzickém i duševním vyčerpání, nespavosti, mozkové nedostatečnosti a v období nadměrného stresu.

Tradičně se ašvaganda užívá povařením v mléce nebo jako čajový nálev. Odvar se podává 2-4x denně po 200 ml. Tinktura se aplikuje v dávce 1 kapky na 1 kg tělesné hmotnosti a den – lze rozdělit na několik dílčích dávek. Při pomocné protinádorové léčbě můžeme dávku až zdvojnásobit. Kořen ašvagandy lze také žvýkat.

Eleuterokok ostnitý

Jde o rostlinu, která se v Číně využívá již několik tisíc let. Často bývá označovaný také jako „sibiřský ženšen“, neboť se jedná o skutečně plnohodnotnou náhradu ženšenu pravého. Jde o rostlinu, která vás doslova postaví na nohy.

  • Má tonifikační a imunostimulační účinky. Pomůže při fyzickém i psychickém vysílení, ale i při bolestech břicha či nedostatku energie. Rovněž zesiluje činnost některých žláz s vnitřní sekrecí, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má pozitivní účinky na metabolismus. Dále také zlepšuje psychický stav a působí příznivě při celkovém oslabení organismu.

Zajímavá je aplikace eleuterokoku u hospodářských zvířat, neboť prokazatelně zvyšuje přírůstky i užitkovost. Užívat je možné ve formě tobolek nebo výtažky získané pomocí ethanolu.

Rozchodnice růžová čili rhodiola

V lidovém léčitelství Altaje jsou účinky tohoto zlatého či růžového kořene známy více než 400 let. Rhodiola slouží jako prostředek k obnovení fyzických a duševních sil. Její stimulační účinky v případě fyzické zátěže převyšují účinky ženšenu i eleuterokoku.

  • Bylina je vhodná při infekcích, na intoxikaci organismu, po fyzických i psychických traumatech, v období po těžkých somatických onemocněních, únavě a při nízkém krevním tlaku. Protože zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, působí účinně i při depresi, zlepšuje paměť i spánek. Posiluje funkci srdečního svalu, reguluje srdeční rytmus a má kardioprotektivní účinek. Účinky rozchodnice jsou rovněž protinádorové, posilující imunitu organismu a zlepšující duševní funkce i sportovní výkonnost.

U obou pohlaví harmonizuje jejich sexuální funkce a reguluje hladinu cukru v krvi. Kromě všech těchto přínosných funkcí, je schopna působit i antioxidačně a na úrovni buněk je vhodná k prevenci různých chorob a anomálií v souvislosti se stárnutím organismu. Užívá se ideálně tinktura z čerstvého nebo sušeného oddenku.

Maca horská

maca horskáJde o brukvovitou rostlinu, které se říká také peruánský ženšen nebo peruánská řeřicha, roste v náročných klimatických podmínkách peruánských And. Odpradávna sloužila nejen jako zdroj obživy, ale rovněž i jako přírodní prostředek k větší síle, vytrvalosti i plodnosti.

  • Maca pomáhá zlepšovat fyzický výkon a pomáhá při nadměrném fyzickém i duševním stresu. Je to skvělý přírodní lék na chronickou únavu. Při pravidelném užívání posiluje imunitu a dokonce snižuje krevní tlak, tlumí žaludeční nevolnosti, podporuje chuť k jídlu a pomáhá při chudokrevnosti. Upravuje funkci štítné žlázy a je také známým prostředkem pro posílení potence i plodnosti. Maca se nejčastěji využívá se formě tobolek, ve kterých je namletý prášek z kořenů.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
VALÍČEK, Pavel, Rostliny pro zdravý život, Start, Benešov, 2007
https://www.spektrumzdravi.cz/
http://www.monikapolednikova.cz/




Mohlo by vás také zajímat: