O zdraví 22. 8. 2024 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Otoky nohou nemusí být jen z tepla

Otoky nohou nejsou vždy jen důsledkem tepla a vedra. Často mohou signalizovat začínající chronické žilní onemocnění, které postihuje až 60 % populace v Česku. Je důležité si uvědomit, že přetrvávající potíže s nohama nejsou sezónní záležitostí, ale vyžadují trvalou pozornost a péči, bez ohledu na roční období či aktuální počasí. Pojďme se podívat na příčiny, rizika a možnosti prevence tohoto rozšířeného zdravotního problému.

Stock photos: Rabizo Anatolii/Shutterstock.com

Příčina potíží je ve špatném návratu krve od nohou do srdce. Ta se vrací pomaleji, než by bylo třeba a krev částečně stagnuje v žilách dolních končetin.

„Právě tlak, který vytváří nahromaděná krev na žilní stěny, způsobuje ony nepříjemné pocity těžkých, bolavých a oteklých nohou. Je to zároveň upozornění na počátek chronického žilního onemocnění,“ vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D. z Mělníka a dodává, že teplo jen vynáší symptomy na povrch a umocňuje je, ale příčina leží daleko hlouběji.

Máte onemocnění žil v rodině?

Hlavním důvodem, proč pečovat o žíly celoročně, i když vás nohy zrovna nebolí, nepnou ani netíží, je progrese, chronicita nemoci a genetický faktor. Při dědičném předpokladu k oslabení žilních stěn vytváří nahromaděná krev neudržitelný tlak na žíly a ty časem nenávratně povolí. Stačí se pozeptat v blízké rodině, zda někdo nemá nebo neměl metličky, křečové žíly, silné otoky nohou nebo snad bércové vředy. Právě tyto projevy už rozvinutého žilního onemocnění naznačují, kam by se zdánlivě neškodné pocity těžkých, oteklých a bolavých nohou mohly jednou ubírat.

Žilní onemocnění se nerozvíjí dramaticky rychle, spíše plíživě, o to však nebezpečněji. Nepříjemné pocity v nohách mohou nejprve obtěžovat sem tam v létě, a to většina přejde nebo vyřeší například ulevující studenou sprchou. Časem se ale otoky a bolesti začnou stupňovat a ve finále bude jedno, jaké je venku počasí a roční období.

Jak zpomalit rozvoj chronického žilního onemocnění?

Nejdůležitější je nechat se vyšetřit u praktického lékaře nebo specialisty (angiolog, flebolog, cévní chirurg, dermatolog).

„Základní pilíře léčby jsou tři – nepřetržité užívání venofarmak, léků na zpevnění žilních stěn a zamezení tvorby žilního zánětu, nošení kompresních punčoch a režimová opatření. Při vysazení léků se časem projeví dědičná dispozice a také zhoršení projevů chronického žilního onemocnění do dalších stadii,“ upozorňuje MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D. na důležitost užívat léky celoročně, a nejen v létě.

muž s kompresními punčochamiNošení kompresních podkolenek nebo punčoch má při léčbě veliký efekt. Tak jak venofarmaka působí zevnitř, komprese vyvíjí tlak na žíly zase zvenčí. Podkolenka nebo punčocha ale musí být ve správné velikosti a dobře nasazená, aby nikde netlačila, nerolovala se a nošení plnilo svůj účel. Nakupujte proto ve zdravotnických potřebách, kde vás změří a poradí se snadným nasazováním. Při potvrzení nemoci máte nárok na jejich pořízení s částečnou úhradou pojišťovny dvakrát ročně. O poukaz si zažádejte u lékaře.

Jak se o žíly starat preventivně?

  • Pro zdraví a kondici žil je ideální mít nohy stále v pohybu, protože si tak pomáháte s návratem žilní krve. Proto hodně choďte, plavejte nebo se věnujte třeba józe. Aktivity, kde zvedáte ze země těžká závaží, vynechte.
  • V situacích, kdy dlouho stojíte nebo sedíte na místě, si zacvičte žilní gymnastiku. Jde o soubor cviků, díky nimž si rozproudíte krev a zmírníte tak pocit těžkosti a otoků.
  • Nadváha a obezita žilní systém nadměrně zatěžují. I to je důvod, proč se snažit udržovat tělesnou hmotnost odpovídající věku, tělesné konstituci a pohlaví. Shodit kila navíc není snadné. Pokud s tím máte potíže, obraťte se na dietology nebo nutriční terapeuty, kteří vám s tím pomohou.
  • Komprese nemá význam jen při léčbě, ale i v prevenci. Ve zdravotnických potřebách nebo i v obchodech se sportovními pomůckami se dají koupit podpůrné kompresní podkolenky. Nevyvíjí tak silný tlak, ale na návratu žilní krve se podílí.

Stačí prevence nebo už je nutná léčba? Jasná hranice neexistuje

U lidí, kteří mají otoky, bolesti nohou nebo metličky či křečové žíly v rodině, je odpověď jednoduchá. Na návštěvu lékaře zde není nikdy brzy, zejména v případě, že už sami nějaké symptomy máte.

Pokud si dědičné dispozice nejste vědomi a občas vás bolí nebo tíží nohy, zpozorněte. Uchylujete se stále častěji k rychlým řešením, jako je studená sprcha nohou? Dáváte si nohy nahoru? Máte tendenci hýbat si pod stolem nohama nebo přešlapávat na místě, protože nohy pnou? To vše jsou signály, že prevence ani lidové metody, jakkoliv úlevné, nestačí a je třeba se svěřit do rukou lékařů.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
Karetová et al. Doporučený diagnostický a terapeutický postup pro všeobecné praktické lékaře: Chronické žilní onemocnění – Novelizace 2021. SVL ČLS JEP Centrum doporučených postupů pro praktické lékaře, 2021.
MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D., dermatoveneroložka
https://zilniporadna.cz/




Mohlo by vás také zajímat: