O zdraví 16. 8. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Co pít při problémech se zácpou

Zácpa je nepříjemný, ale bohužel poměrně běžný problém, který trápí až 15 % světové populace. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak zácpě předcházet - dostatečný příjem tekutin. Už pouhé dodržování pitného režimu může výrazně pomoci. Kromě obyčejné vody ale můžete vyzkoušet i další nápoje, které vám mohou od zácpy ulevit a podpořit pravidelné vyprazdňování.

Stock photos: Ahmet Misirligul/Shutterstock.com

Příčiny zácpy

Jednou z nejčastějších příčin zácpy je dehydratace, tedy nedostatečný příjem tekutin. Snědená potrava se dostává ze žaludku do tlustého střeva. Pokud již nemáte v těle dostatek vody, tlusté střevo nasaje vodu z odpadní potravy. To způsobuje, že máte tvrdou stolici, která se špatně odvádí.

Další častou příčinou zácpy je i nedostatek pohybu, který naše střeva ke svému správnému rozpohybování potřebují. Na vině může být i celkové složení stravy, v níž schází dostatek vlákniny, ale také užívání některých léků, onemocnění syndromem dráždivého tračníku, anebo těhotenství. U někoho mohou být problémy s vyprazdňováním následkem cestování.

  • Když uvádíme, že pro zdravou a pravidelnou stolici je naprosto nezbytná dostatečná hydratace, znamená to, že dle doporučení by měla dospělá žena přijmout zhruba 2-2,7 l tekutin denně a muž pak 2,5-3,7 l. Přibližně 20 % tohoto množství získáváme z potravy, zbytek bychom měli vypít.

Pokud máte pocit, že obyčejná voda vám k vyprázdnění nestačí, vyzkoušet můžete následující nápoje, které vaše trávení podpoří.

Co pít při zácpě

1. Švestková šťáva

švestková šťávaO blahodárných účincích švestek a švestkové šťávy na naše trávení věděly už naše babičky. Švestky obsahují sorbitol, který má schopnost vázat vodu v tlustém střevě, což zvyšuje objem stolice a urychluje její průchod střevem. To je důvod, proč se pití švestkové šťávy doporučuje jako přírodní projímadlo. Pokud se rozhodnete vyzkoušet její účinky i vy, začněte s půl šálkem šťávy denně a sledujte, jak na vás působí.

2. Káva

Účinky kávy na trávení mohou být velice individuální, nicméně ranní šálek kávy může pomoci nastartovat nejen váš den, ale i vaše trávení. Kofein a obsažené kyseliny stimulují produkci žaludečních šťáv a podporují pohyby tlustého střeva, což může mít projímavý účinek. Zajímavé je, že podobné, byť možná mírnější účinky může mít i káva bezkofeinová. I ona totiž stimuluje uvolňování hormonů, jako je gastrin, který podporuje žaludeční činnost a tím i pohyblivost střev.

3. Voda s chia semínky

Voda je základ a jak už bylo řečeno výše, měla by být vaší první volbou při problémech se zácpou. Pro zvýšení účinku můžete do sklenice vody přidat lžičku chia semínek. Nechte je několik minut nasáknout a vypijte. Když se semínka dostanou do kontaktu s vodou, vytvoří gelovou konzistenci, což může zvýšit objem stolice a zlepšit její průchod střevem. Chia semínka jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, která podporuje trávení, a mají schopnost hydratovat střeva.

4. Smoothie

Správně připravené smoothie může být téměř všelékem. Na rozdíl od džusů si smoothie zachovává vlákninu z ovoce a zeleniny, která je klíčová pro zdravé trávení. Navíc můžete do smoothie přidat i další ingredience bohaté na vlákninu a trávicí enzymy, jako jsou například zakysané mléčné výrobky.

5. Kefír

žena pije kefírKefír je bohatým zdrojem probiotik, což jsou živé bakterie, které prospívají střevní mikroflóře. Tyto prospěšné bakterie mohou pomoci udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, což je klíčové pro pravidelné a zdravé vyprazdňování. Výzkumy naznačují, že pravidelná konzumace kefíru může zvýšit frekvenci a zlepšit konzistenci stolice. Je však třeba mít na paměti, že kefír je mléčný výrobek a některým lidem s citlivým zažíváním může naopak způsobit zácpu.

6. Aloe vera džus

Aloe vera se tradičně používá k léčbě trávicích potíží, včetně zácpy. Obsahuje látku zvanou antrachinonový glykosid, která má projímavé účinky. Aloe vera může také pomoci při symptomech syndromu dráždivého tračníku, jehož projevem může být i chronická zácpa. V takovém případě se ale před užíváním aloe vera džusu poraďte s ošetřujícím lékařem, zvláště pokud užíváte léky.

  • Pamatujte, že zdravé trávení je základem celkového zdraví a pohody. Dopřejte svému tělu dostatek tekutin, vlákniny a pohybu, a vaše střeva vám poděkují!

S dlouhodobými problémy k lékaři

Pokud zácpa přetrvává i přes dostatečný pitný režim a změny ve stravě (tj. jíte potraviny bohaté na vlákninu) a neschází vám pohyb, je vhodné konzultovat problém s lékařem. Dlouhodobé problémy s vyprazdňováním mohou být příznakem vážnějších zdravotních potíží a zaslouží si odbornou pozornost.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/water-a-fluid-way-to-manage-constipation
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322382
https://www.livestrong.com/article/13730177-myths-constipation-and-food/
https://www.goodrx.com/conditions/constipation/best-drinks




Mohlo by vás také zajímat: