O zdraví 2. 8. 2024 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Tajná zbraň proti bolestivé dně? Bobuloviny!

Dna, známá také jako pakostnice, už zdaleka není jen „nemocí králů“. Toto metabolické onemocnění může postihnout každého. Naštěstí existují i přírodní způsoby, jak s ním bojovat. Využijte v léčbě dny bobulovin a zjistěte, jak vám mohou pomoci snížit hladinu kyseliny močové a zmírnit bolestivé příznaky.

Stock photos: AJR_photo/Shutterstock.com

Dna je onemocnění metabolické. A kyselina močová, která dnu způsobuje, je v podstatě odpadní produkt potravin s vysokým obsahem purinů. Což jsou dusíkaté sloučeniny a fungují jako součást nukleových kyselin, takže je vlastně potřebujeme. Pokud je jich ovšem v těle moc, zvýší hladinu kyseliny močové a mohou nadělat pořádnou paseku. Mimo jiné rozvinout i dnu – zánětlivé onemocnění postihující kloub.

Dna nevznikne ze dne na den

Dna čili pakostnice je následek poruchy v přeměně určitých látek, přesněji purinů. Tím stoupá hladina kyseliny močové v krvi a ve tkáních. Její soli – uráty nebo také močany – se pak ukládají hlavně v chrupavkách a v ledvinách, které ovšem různě těžce poškozují.

Dříve se uvádělo, že dna je nemoc králů. Nebo také nemoc bohatých. Říkalo se o ní, že je to převážně nemoc starších mužů a vyskytuje se zejména v rodinách zatížených otylostí, cukrovkou či kornatěním tepen. Dnes se však dna nevyhýbá nikomu, tedy pochopitelně ani ženám. Velký vliv na vznik a průběh onemocnění má strava a životní styl. Dna se může objevit také jako sekundární onemocnění. Spojena je s nadměrným rozpadem krvinek, s ledvinovými onemocněními, ale může se objevit i při otravě olovem.

Projevy metabolického onemocnění

Dna se běžně projevuje takzvaným dnavým záchvatem nebo vleklým kloubním onemocněním, objevit se mohou i příznaky onemocnění ledvin. Jsou však i jiné, těžce rozpoznatelné příznaky nemoci.

muž se dnouVětšinou se o dně dozvíme tak, že nás prudce rozbolí kloub mezi prvním článkem a nártní kostí palce jedné nohy. Zrudne, oteče a nesnese ani tlak pokrývky. Může se objevit i teplota. V takovém případě je vhodné nasadit léky, které předepíše lékař a nezbytná je i dieta, při níž je nutné vynechat veškeré vnitřnosti, maso, uzeniny, alkohol a také kakao či kávu, které přirozeně obsahují vysoký obsah purinů. O tom, jak stravu při onemocnění dnou upravit, si přečtěte náš článek Dna - onemocnění, při kterém je úprava jídelníčku nutná.

Přírodní léčba dny

Vedle úpravy životosprávy a diety se terapeuticky osvědčuje pomocná léčba ocúnem jesenním. Účinnou látkou je jedovatý kolchicin, jenž se nachází především v hlízách a semenech. Kvůli nebezpečí intoxikace se užívají výlučně titrované (speciálně laboratorně upravené) přípravky. Mechanismus účinku při takové léčbě je známý a výrazný terapeutický efekt je nepopíratelný. Je však třeba důsledně respektovat kontraindikace použití tohoto alkaloidu.

Léčebného úspěchu lze dosáhnout rovněž podáváním bezpečných rostlin s dieuretickým, antirevmatickým, antineuralgickým, případně metabolickým účinkem. V praxi se osvědčila například mochyně židovská, bylina s květem, v němž se skrývá bobulovitý plod. Kromě toho, že skvěle chutná, napomáhá vylučování kyseliny močové.

Z ostatních rostlinných léčiv je vhodná zejména odvodňující jehlice trnitá, list břízy, nať přesličky rolní. Plod černého bezu pak nejen odvodňuje, ale zabírá i proti bolesti. Květ vřesu zase působí sedativně, odvodňuje a vyvolává pocení. A květ kaštanu pak pomáhá při revmatických bolestech.

Bobuloviny s dnou rychle zatočí

bobulovité ovoceBobuloviny jsou oblíbené, chutné a právě nyní je jejich sezóna. A to hlavní – mají i nespočet zdravotních benefitů pro naše zdraví. Jedním z těch největších je rozhodně přírodní léčba dny. Na tuto nemoc neseženete lepší potravinu než bobulovité ovoce. A je jedno, po kterém sáhnete. Angrešt, rybíz, josta, borůvky, jahody, brusinky, švestky, ostružiny či maliny… S dnou si poradí naprosto všechny druhy.

  • Pomáhají především tím, že snižují hladinu kyseliny močové, čímž nemoci velí na ústup. Je však nezbytné jíst bobulovité ovoce denně, ve vyšším množství. Kvůli obsahu ostatních látek v jednotlivých druzích ovoce je pak samozřejmě vhodné jíst všechny druhy bobulovin, které máte aktuálně k dispozici, tedy střídat je a kombinovat.

Bobulovité ovoce dodá tělu vše, co potřebuje

Bobuloviny v sobě také ukrývají antioxidanty, které si umí poradit s volnými radikály. Především obsahují vysoké množství antokyanů, kyselinu ellagovou či resveratrol. Ty zároveň také eliminují záněty v těle, což je další plus v boji proti dně. Nejvíce antioxidantů mají ostružiny, borůvky a maliny.

Bobulovité ovoce umí také srovnat hladinu krevního cukru, jsou skvělým zdrojem vlákniny a tělu dodávají spoustu životně důležitých látek. Rovněž obsahují potřebný vitamín C a zároveň i vitamín P, který napomáhá lepšímu vstřebávání „céčka“.

čaj z černého rybízuKdyž už budete jíst bobuloviny, můžete využít také listy a připravit si z nich léčivý čaj. Bude mít podobné účinky jako konzumace plodů. Mimochodem, takový černý rybíz je kupříkladu perfektním doplňkem při kloubních onemocněních, zánětech i artritidě. A to ve formě ovocných bobulek i nálevu z listů.

S mírou by měly bobuloviny konzumovat lidé náchylní k ledvinovým kamenům, kvůli obsahu oxalátů v některých druzích, dále diabetici, kteří si hlídají hladinu cukru v krvi, byť jsou v bobulovinách cukry přírodní. Některé bobuloviny (např. brusinky) mohou také ovlivňovat účinky léků na ředění krve.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
MIKA, Karol, Fytoterapie perem lékaře, Osveta, 2018, Martin
Kolektiv autorů, Domácí lékař, Avicentrum, 1971, Praha




Mohlo by vás také zajímat: