Pokud se rozhodnete proti zánětu bojovat přirozenou cestou, neměli by vaší pozornosti ujít následující potraviny, u kterých byly zjištěny protizánětlivé účinky a na rozdíl od běžných antibiotik nemají vedlejší účinky. Sáhnout byste po nich však měli dřív, než se zánět naplno projeví.
Bojovníci proti zánětu. Potraviny, které mohou účinně pomoci
Antibiotika jsou dobrý sluha, ale špatný pán. Pokud po nich saháme příliš často, zlikvidují kromě nežádoucích bakterií i ty „dobré", které pracují v náš prospěch. Přitom poměrně silné antibakteriální účinky má i řada běžně dostupných rostlin, což už naši předkové dobře věděli a patřičně toho využívali. Zde vám představíme 10 z nich.
Zázvor
Zázvor je koření získané z oddenků zázvoru. Je nepostradatelnou přísadou mnoha asijských pokrmů, ale má také mnoho příznivých vlivů na naše zdraví. Poradí si nejen s kvasinkovými infekcemi, ale má i antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá tělu v boji proti zánětům, dokáže zrychlit metabolismus a má ochranný vliv proti oxidativnímu stresu. Ideálně konzumujte zázvor syrový, ale oblíbený je i usušený ve formě prášku.
Kurkuma
Jedná se o oddenek asijské rostliny kurkumovníku dlouhého, podobného zázvoru. Účinná látka tohoto zlatého zázraku se nazývá kurkumin a byl popsán zejména jeho analgetický a protizánětlivý vliv. Kurkuma potlačuje produkci řady zánětlivých chemikálií a přináší úlevu například od bolesti kloubů či lupénky. Je však úspěšně používána i k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce jater a také k podpoře hubnutí.
Česnek
Od nepaměti je používán jako přírodní antiseptikum a antibiotikum. Posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy. Účinkuje také proti nadýmání a ničí parazity ve střevech. Dejte i ho ideálně syrový, můžete ho také naložit do medu nebo konzumovat ve formě tinktury či tobolek.
Křen
Křen má silné antibakteriální účinky, pročišťuje dýchací i trávicí soustavu a při nachlazené pomáhá s rozpouštěním hlenů. Přidejte si ho do salátu, do pomazánek nebo si ho dejte jen tak samotný.
Spirulina
Jedná se o sinici, která roste přirozeně v oceánech a ve slaných jezerech v subtropických klimatech. Obsahuje velké množství bílkovin, vápníku, vitaminu B1 a železa. To jsou látky, které naše tělo potřebuje ke správné funkci orgánů, pro bezproblémový růst svalů a pro celkovou regeneraci. Je považována za silný antioxidant s protizánětlivou a čisticí schopností. U nás je k dostání nejčastěji usušená ve formě prášku.
Chilli
Chilli papričky jsou plodem exotických druhů paprik. Jejich pálivost má na svědomí alkaloid kapsaicin, který má však celou řadu zdravotních benefitů – především je mu připisován účinek protizánětlivý a antioxidační. Mimoto přispívá k podpoře krevní cirkulace, zrychlení metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání.
Skořice
Díky výrazným dezinfekčním a antibiotickým schopnostem se využívá proti nachlazení, kašli a chřipce, stejně jak dobré poslouží i při potížích zažívacího traktu, jako jsou průjmy, nadýmání nebo koliky.
Hřebíček
Hřebíček je sušeným poupětem hřebíčkovce vonného a silice. Má výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho pravidelné užívání může posloužit jako prevence zánětů a také zpomaluje poškozování kostí a chrupavek artritidou. Už naše babičky radily při bolestech zubů dát si do úst několik hřebíčků a zlehka pokousat.
Rozmarýn
Tato bylinka působí jako přírodní antiseptikum a je vhodná při rýmě a zahlenění, ale využívá se i ke snížení bolesti. Pozitivní účinky má rozmarýn i na trávící soustavu a umí dokonce zmírnit pocity únavy a zklidnit mysl. Přispívá ke zlepšení krevního oběhu, čímž zajišťuje lepší prokrvení končetin a sportovci jej mohou vyzkoušet při bolesti svalů.
Zelený čaj
Zelený čaj dokáže zničit látky, které jsou produkovány zánětlivými buňkami a které mají na organismus škodlivý vliv. Při jeho konzumaci jsou popisovány skvělé výsledky například při zánětech sliznice dutiny ústní.