Granátové jablko je plodem granátovníku obecného (nazývaného také marhaník), který roste hojně v oblasti kolem Středozemního moře. Na povrchu granátového jablka najdeme tuhou červenou slupku, pod kterou se skrývají šťavnaté růžové míšky se semeny, které jsou odděleny bílými septy.
Zmírní záněty i zlepší metabolismus. Kouzla granátového jablka
Právě granátové jablko prý utrhla Eva v biblickém ráji. A ani my bychom ho neměli minout – obsahuje vlákninu a velké množství látek s antioxidačním účinkem, snižuje pocity hladu a zvyšuje pocit sytosti. Doporučuje se nejen při onemocněních trávicího traktu, dietě, anémii či hypertenzi.
Barevné míšky mají specifickou sladko-kyselo-nahořklou chuť a také krásně voní. Než se k nim propracujeme, chvíli to trvá, ale výsledek rozhodně stojí za to. Nejlépe je rozkrojit jablíčko na polovinu (vertikálně nebo horizontálně) a pak opatrně vylupovat jednotlivé míšky. (Ideální je jablko zpracovávat ve dřezu nebo hlubší míse, abyste příliš nezašpinili okolí.)
Granátová jablka mají protizánětlivé účinky
- Střevní obtíže: Díky protizánětlivým účinkům na trávicí trakt jsou granátová jablka vhodná při infekčním průjmu zapříčiněném gastroenteritidou nebo kolitidou. Prospívají též při plynatosti a střevních křečích. Rovněž se osvědčily při chronických obížích, jako jsou kolitida nebo Crohnova nemoc.
- Překyselení žaludku: Svým stahujícím účinkem snižují tvorbu žaludeční kyseliny a zklidňují podrážděný a zánětlivý žaludek.
- Anémie z nedostatku železa: Granátová jablka obsahují významné množství mědi, stopového prvku, který usnadňuje vstřebávání železa.
- Arterioskleróza: Jelikož flavonoidy a antioxidační vitaminy (C a E) zastavují proces stárnutí arterií, granátová jablka se doporučují při sníženém proudění krve cévami. Také chráni srdce před infarktem myokardu.
- Hypertenze: Díky velkému množství draslíku a nepřítomnosti sodíku jsou vhodná pro lidi trpící hypertenzí. Pomáhají předcházet vysokým hodnotám systolického i diastolického tlaku.
- Poruchy metabolismu: Granátová jablka jsou účinná při dně, zvýšené hladině kyseliny močové a obezitě. Likvidují odpad metabolismu a zmírňují kyselost v trávicím traktu.
Obsahují hodně vody i živin
Míšky jsou zhruba ze 77 % tvořeny vodou, obsahují zejména sacharidy a jsou bohaté i na vlákninu. Granátové jablíčko je zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B, také provitamínu A (betakarotenu) a vitamínu E, z minerálních látek je zastoupen draslík, hořčík, železo a zinek i další. Najdeme v něm řadu látek s významným antioxidačním účinkem – rostlinná barviva flavonoidy a taniny. Taninům „vděčí“ semena za svou natrpklou, svíravou chuť, mohou pomoci ke snížení chuti k jídlu, snížení pocitů hladu a naopak zvýšení pocitů sytosti – takže pokud jste do nového roku vstoupili s předsevzetím zhubnout nějaké to kilo, rozšiřte svůj jídelníček i o granátové jablko.
Granátové jablíčko je také považováno za afrodisiakum. Pozitivně také ovlivňuje hladinu cholesterolu a zdraví srdce a cév, zkoumá se ale také vliv na autoimunitní choroby (revmatoidní artritida, nespecifické střevní záněty), neurodegenerativní nemoci a rakovinu prostaty i jiné.
Granátové jablko v kuchyni
Vyloupané míšky se semeny využijete při přípravě i zdobení dezertů, skvěle se hodí do ovocných ale i zeleninových salátů. Můžete vyzkoušet třeba směs listových salátů s granátovým jablkem a kozím sýrem, lze ho kombinovat třeba i s drůbežím masem. Komu by se nechtělo ztrácet čas pracným loupáním, na trhu je k dostání šťáva nebo sirup známý pod názvem grenadina. Ze semen se také lisuje olej, který má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.
- Syrová: Granátová jablka patří mezi nejsnáze skladovatelné ovoce. I když dozrávají mimo strom, jejich výživové vlastnosti se nemění. Na chladném a tmavém místě vydrží až šest měsíců.
- Šťáva: Je velmi osvěžující a dá se lehce připravit na domácím odšťavovači.
- Sirup: Získáme jej tak, že do šťávy z granátových jablek přidáme cukr a povaříme ji. Sirup se pije zředěný vodou nebo se používá k dochucení ovocných salátů. Lze ho skladovat i několik měsíců.