O zdraví 7. 10. 2024 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Co jíst při problémech se štítnou žlázou

Štítná žláza má zásadní vliv na fungování našeho těla – od metabolismu po růst a vývoj mozku. Co dělat, když její funkce selže? Klíčovou roli v podpoře správné činnosti štítné žlázy může hrát strava. V našem článku se dozvíte, jaké potraviny jsou vhodné pro ty, kteří trpí sníženou nebo zvýšenou funkcí štítné žlázy, a jaké živiny, včetně jódu a selenu, by neměly chybět na vašem talíři.

Stock photos: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Štítná žláza je uložena na přední straně krku a má motýlkovitý tvar. Je složena ze dvou laloků. Na její zadní straně jsou umístěna příštitná tělíska, která se podílí na úpravě hladiny vápníku v krvi, a to díky hormonu kalcitoninu. Zároveň produkuje i další životně důležité hormony. Jde především o tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3). Pro zdravý vývoj je tak štítná žláza naprosto klíčová. Přesto se miliony lidí po světě léčí s její zvýšenou či sníženou funkcí.

Význam štítné žlázy

Štítná žláza je po podvěsku mozkovém druhou největší endokrinní žlázou v těle. Její hormony ovlivňují každý orgán a systém v těle – bez nich by prakticky nefungovalo naše srdce, mozek, svaly ani kosti. Ke své činnosti však štítná žláza potřebuje dostatek jódu, který získáváme z potravy.

Bohužel většina Evropanů má jódu nedostatek, což může vést k poruchám štítné žlázy, jako je hyperfunkce – nadměrná funkce, hypofunkce – nedostatečná funkce a tvorba strumy (volete). Přitom nedostatku tohoto stopového prvku se lze vyhnout stravou bohatou na jód (nebo o jód obohacenou) či doplňky stravy.

Hormony štítné žlázy

  • štítná žlázaKalcitonin je zodpovědný především za metabolismus vápníku a ten má zase vliv na krevní tlak a výstavbu kostí.
  • Hormony T3 a T4 pak řídí látkovou výměnu, ovlivňují růst, vývoj mozku, svalů a kostí. Tyto hormony se také starají o to, aby správně fungovaly endokrinní žlázy a orgánové systémy. Vliv mají i na odbourávání tuků.

Lidé, kteří mají nedostatečnou funkci štítné žlázy, mohou mít sklony k tloustnutí. Naopak jedinci s hyperfunkcí mohou mít problém přibrat.

Nedostatečná funkce štítné žlázy: Hypotyreóza

Hypotyreóza je stav, kdy štítná žláza produkuje nedostatek hormonů, což zpomaluje metabolismus a celý organismus.

Nejčastěji postihuje ženy a projevuje se příznaky jako:

  • přibírání na váze,
  • únava,
  • depresivní nálady,
  • suchá pokožka, vypadávání vlasů, lámavé nehty,
  • zácpa či snížené libido.

Hypotyreóza může vzniknout z různých příčin, nejčastěji kvůli autoimunitním onemocněním, kdy imunitní systém napadá vlastní tkáně.

Zvýšená funkce štítné žlázy: Hypertyreóza

Opakem hypotyreózy je hypertyreóza, tedy nadměrná produkce hormonů štítné žlázy.

Lze ji poznat podle:

  • rychlé srdeční akce či srdeční arytmie,
  • objevuje se bušení srdce,
  • pocení a nesnášenlivost tepla,
  • únava, nespavost,
  • úbytek svalové hmoty, svalová slabost,
  • řídnutí vlasů.

Nejčastější příčinou vzniku onemocnění je autoimunitní Gravesova-Basedowova choroba, mnohouzlová struma nebo toxický hyperfunkční adenom štítné žlázy. Stejně jako u hypotyreózy je hypertyreóza častější u žen.

Potraviny pro zdravou štítnou žlázu

Pro syntézu hormonů štítné žlázy je nezbytný u většiny lidí jód a také selen, které je vhodné zařadit do jídelníčku.

  • mořské řasyNajdete je v mořských rybách (sleď, treska, makrela, losos a tresčí játra), mořských plodech i řasách, pohance, kadeřávku, paprice, kukuřici, fazolových luskách, rajčatech. Vynikajícími zdroji jsou pak i jahody, třešně, višně, maliny, rybíz, citrusové plody, vlašské ořechy, lněná semínka a kustovnice. Vhodný je pak také česnek, který působí dokonce preventivně na nemoci štítné žlázy.

Pokud máte hypotyreózu, je důležité poradit se s lékařem ohledně vhodnosti doplňování jódu. V některých případech může být nadbytek jódu nevhodný, proto je důležité řídit se odbornou radou.

Pacientům s onemocněním štítné žlázy se doporučuje konzumovat citrony. Po ránu nalačno pijte vlažnou vodu s citronovou šťávou a před jídlem užívejte jednu lžíci citronové šťávy s olivovým olejem. Stejně tak pomáhá i konzumace jablek. Preventivně je vhodné sníst jedno až dvě jablka za den.

Strava při snížené funkci štítné žlázy

  • K léčbě štítné žlázy může výrazně pomoct aronie neboli černá jeřabina. Její tmavé plody obsahují velké množství antioxidantů. Aronie harmonizuje činnost štítné žlázy a podporuje látkovou výměnu. Sušené plody jsou vhodné k přípravě nápojů. Užívat lze ale i šťávu nebo další výrobky z této plodiny (zavařeninu, víno, tinkturu…).
  • Pokud máte projevy dysfunkce štítné žlázy z nedostatku jódu, můžete užívat chaluhu bublinatou, která je jeho bohatým zdrojem. Rozdrťte ji na prášek a užívejte čtvrt lžičky dvakrát denně, vydatně zapijte vodou.
  • A na podporu štítné žlázy si můžete připravit také tvarohovou pomazánku, do které zamícháte stroužek česneku, vlašské ořechy a lžíci mořských řas. Tato pomazánka se dá nejen jíst, ale je možné využít ji jako obklad na krk. Zábal je nejlepší přikládat večer nejméně na hodinu.

Strava při zvýšené funkci štítné žlázy

  • Při zvýšené činnosti štítné žlázy jsou vhodné především višně a košťálová zelenina, tedy brokolice, květák, kapusta, zelí, a cibule.

košťálová zeleninaVyjmenované potraviny patří mezi takzvané strumigeny. Tedy látky, které mohou správnou funkci štítné žlázy narušovat a brání jí v hromadění jódu. Dnešní vědci však uvádějí, že až tak horké to se strumigeny zřejmě nebude. Nicméně opatrní by s jejich konzumací raději měli být jedinci s hypofunkcí. U hyperfunkce je jejich negativní vliv zanedbatelný. V mnohých ohledech dokonce mohou být strumigeny i prospěšné. Uvádí se, že jsou prevencí karcinomu štítné žlázy.

V každém případě je však nutné konzumovat je s dostatečným množstvím jódu, selenu a rovněž vitamínu D. Ten se ale neobejde bez vitamínu K2, který napomáhá jeho vstřebávání. Do těla jej můžete dostat formou fermentovaných potravin, vhodný je i tempeh, omáčka miso nebo sójový sýr natto.

Bylinky pro štítnou žlázu

Při potížích se štítnou žlázou se doporučuje užívat ostropestřec mariánský. Ze semen můžete připravit domácí chalvu: rozemletá semena smíchejte s domácí oříškovou pomazánkou a užívejte dvě lžičky každý den.

Z dalších bylinek se při poruchách štítné žlázy doporučují andělika, jmelí, vachta a svízel. K bylinkám, které obsahují jód a jsou při poruchách štítné žlázy vhodné, patří šalvěj, jitrocel, třezalka a bazalka. A vhodné jsou i zábaly krku ze slézu nebo přesličky.

Podpořte svou štítnou žlázu zdravým životním stylem

Pro zdravou štítnou žlázu je důležité nejen dostatek jódu, selenu a vitamínů, ale také celkově zdravý životní styl. Kombinace správné stravy, pravidelného pohybu a případně i bylinkových čajů nebo zábalů může výrazně přispět k udržení rovnováhy hormonů a prevenci poruch štítné žlázy.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
VOLLMER, Helga, Hormony a co o nich musí ženy vědět, Pragma, 1999, Praha
MANDŽUKOVÁ, Jarmila, Co nám pomůže, když…, Start, 2019, Benešov




Mohlo by vás také zajímat: