O zdraví 10. 9. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Vláda schválila vznik Rady vlády pro veřejné zdraví

Vláda České republiky schválila v minulém týdnu vznik Rady vlády pro veřejné zdraví, která má za cíl podporovat zdraví a zdravý životní styl. Rada se zaměří na klíčové oblasti, jako je prevence nemocí, monitoring zdravotních rizik a biologický monitoring. Členy Rady budou zástupci klíčových resortů, autorit veřejného zdraví a odborných orgánů, a její vznik nebude mít dopad na státní rozpočet. První jednání Rady je plánováno na podzim tohoto roku.

Stock photos: agny_illustration/Shutterstock.com

Zdravý životní styl a prevence nemocí jsou prioritou nejen pro Ministerstvo zdravotnictví, ale i pro další sektory. Jak uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek:

„Prevence, veřejné zdraví a zdravý životní styl není něco, co řeší pouze ministerstvo zdravotnictví. Jde o multidisciplinární problematiku a pokud má být podpora veřejného zdraví skutečně efektivní, je nezbytné vtáhnout více do hry i další resorty, samosprávu, průmysl a další aktéry.“

Předsedou rady bude ministr zdravotnictví, místopředsedkyní pak hlavní hygienička. Právě Barbora Macková, hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu, o vznik tohoto orgánu usilovala:

„Znamená totiž mimo jiné pevné ukotvení aktivit primární prevence jako nedílné součásti péče o veřejné zdraví. Bude poradním orgánem pro jakékoli aktuální výzvy, kterým ochrana veřejného zdraví čelí a bude čelit, a zárukou konsenzu nad navrhovanými postupy. Úspěšná ochrana a podpora veřejného zdraví vyžaduje intenzivní spolupráci celé řady odvětví a závisí na dostatečném množství odborníků.“

V Radě budou zasedat také zástupci Úřadu vlády ČR, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí, Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy a zástupci akademického prostředí a odborných lékařských společností.

Tento mezirezortní krok vlády oceňuje také Světová zdravotnická organizace (WHO). Vedoucí Kanceláře WHO v České republice Zsofia Pusztai uvedla:

„Kancelář WHO v České republice velmi vítá vznik a podobu Rady vlády pro veřejné zdraví a je plně připravena odborně i technicky spolupracovat s vládou na rozvoji zdravotní politiky. Tento krok pomůže posílit kapacity sektoru veřejného zdraví a zajistí lepší ochranu a podporu prevence obyvatelstva v České republice.”

Společnost Vím, co jím a piju, o.p.s. vnímá vznik této Rady jako důležitý milník v podpoře prevence nemocí a dlouhodobé péče o zdraví českého obyvatelstva. Zdravý životní styl považujeme za klíčový faktor k udržení dobrého zdraví a dlouhodobě se snažíme zvyšovat zájem lidí o své zdraví, zlepšovat stravovací návyky v ČR a šířit myšlenku zdravé, resp. nutričně vyvážené stravy a důležitosti pravidelného pohybu.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: tisková zpráva MZ




Mohlo by vás také zajímat: