Zdroj: Ilustrační foto z iStock |
1. | Ve zdravém těle zdravý duch - starejte se aktivně o své zdraví a udržujte si správnou tělesnou hmotnost. Díky tomu budete odolnější vůči nemocem a budete lépe odolávat stresu. |
2. | Přemýšlejte o tom, co jíte, a vybírejte potraviny s výhodnějším nutričním složením. Jen tak bude Vaše strava pestrá a vyvážená. |
3. | S výběrem vhodných potravin vám pomůže logo „Vím, co jím“. To označuje potraviny obsahující minimum látek, které bychom měli v jídelníčku omezovat (nasycené mastné kyseliny, trans mastné kyseliny, sodík nebo přidané cukry). |
4. | Snažte se zařadit zeleninu nebo ovoce ke každému jídlu. Tak zvládnete dodržet doporučení odborníků „5 porcí ovoce a zeleniny denně“. Neopomíjejte ani luštěniny (fazole, hrách, čočku). |
5. | Vybírejte celozrnné produkty (chléb, pečivo, těstoviny). Upřednostňujte rýži natural. |
6. | Volte dobré tuky – rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový) a kvalitní margaríny z nich vyrobené. Maso, masné produkty a mléčné výrobky vybírejte s nižším obsahem tuku. |
7. | Omezujte sůl. Pro zlepšení chuti pokrmů ji nahraďte bylinkami a kořením. |
8. | Dodržujte pitný režim a přednost dávejte vodě, neslazenému čaji a nízkoenergetickým nápojům. |
9. | Pravidelně se aktivně hýbejte (alespoň 30 minut každý den). |
10. | Nepřepínejte se a najděte si čas pro relaxaci. |
Více najdete na www.vimcojim.cz.